Despre recenzii

foto_scrisori-de-dragosteNu poți fi recenzor, în adevăratul sens al cuvântului, dacă atunci când te apuci să citești o carte sari prefața. Dacă te apuci să citești o carte și citești un capitol pe săptămână, din nou, nu este bine, pentru că impresiile despre o carte sunt strâns corelate cu trăirile cotidiene, cu anumite influențe ale simțirilor de zi cu zi.

Ori dacă atunci când ai citit primul capitol ai fost fericit, iar la cel de al doilea te-ai simțit năpăstuit din pricina nu știu cărui eveniment din efemera ta existență, crede-mă, nu are nici un rost să recenzezi acea carte.

Cu mult înainte de a alege să recenzezi cărți, trebuie să îți elaborezi un vast bagaj cultural din domenii variate. Dacă îți place să citești asta nu înseamnă că poți fi recenzor.

Un cititor nu poate transmite despre o carte decât emoții personale, exact ca atunci când un prieten îți povestește un film. El o face prin ochii lui, nu prin cei ai tuturor oamenilor prezenți în sala de cinematograf.

Este extrem de important ca atunci când alegi să recenzezi o anumită carte să o citești dintr-o suflare, într-un anume fel să te pierzi și să te regăsești printre și în rândurile respectivei cărți.

Nu trebuie să încerci să prozelești pe nimeni, ci doar să te gândești că tu ești chirurgul cărții respective, un fel de medic care poate așeza în lumină sau în beznă cartea. Uneori, după terminarea cărții, este bine să aștepți sedimentarea gândurilor. Alteori e bine să dai dintr-odată drumul șuvoiului lăuntric. Aici este o chestie de fler.

Dragi recenzori, iubitori de carte, nu încercați să epatați, dar nici nu o dați în siropisme pline de entuziasm. Și apoi stilul este primordial într-o receznie. Nu o lungiți inutil în fraze lungi și pompoase, pline de o redundanță zgrunțuroasă. Zăpăciți scriitorul. Nu vă aventurați prea mult în impresii personale, despre cât de frumoasă este cartea dacă nu aveți argumente.

images (19)

In opinia mea pentru a putea fi un recenzor adevărat trebuie să cunoști:

 • Istoria literaturii universale;
 • Gramatica limbii în care te exprimi;
 • Abilitatea de a îmbina într-un mod cât mai estetic cu putință unitățile frazeologice;
 • Alcătuirea unui text care să țină cont de introducere, cuprins și încheiere;

De asemenea, cel mai important este flerul, intuiția aceea oarecum șmecherească, combinată cu un nivel al comprehensibilității foarte bine dezvoltat.

Nu este indicat să o dai în ”filosofeli alambicate”, pentru că nu ești la I.C.R și nici nu ții discursul oficial după înmânarea Premiului Nobel Pentru Literatură, ci te adresezi unui vaste arii de cititori. Într-un anume fel este exact ca și cum te-ai adresa unui om cult prin cuvintele unui agricultor și viceversa.

Dacă nu poți simți mirosul cărților, dacă nu iubești cărțile ca și cum ar fi o parte din tine fără de care nu poți trăi, absolut niciodată nu vei putea fi un recenzor ci doar un povestitor al unor cărți scrise de alții.

Dacă nu lași literele să-și scurgă în tine întreaga everfescență nu vei fi altceva decât un plastografiator mânjit cu molozul iluziilor, exact ca un cultivator de nuferi semănați în mijlocul deșertului, un fel de Bouvard și Pecuchet al lumii de beton și fier forjat.

Un recenzor este puntea de legătură între scriitor și cititor, între trăire și simțire, un liant între creație și contemplație. Dacă nu puteți să faceți acest lucru, apucați-vă de povestit cărți precum lectrițele din romanele lui Turgheniev.

Aceasta este doar o părere personală. Un soi de obicter dictum.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

 1. Avatar Bookish
  Reply

  Sfaturile sunt foarte bune, dar ar trebui respectate în primul rând şi de voi. În ceea ce priveşte greşelile gramaticale, observ că nici acum nu corectaţi cum trebuie textele.

  • Cristian Cărpenaru Cristian Cărpenaru
   Reply

   Imi cer scuze pentru greselile gramaticale, dacă există chiar mi-au scăpat. Vă mulțumesc!

  • Cristian Cărpenaru Cristian Cărpenaru
   Reply

   In textul meu chiar nu există nici o greseală gramaticală. Poate că in altă parte da, dar aici nu. Mulțumesc pentru aprecieri.

   • Avatar Bookish
    Reply

    Nu mă refeream la acest text, ci la altele mai vechi. Spuneam în general că pe acest site există destul de multe articole cu greşeli şi redactorul sau redactorii ar trebui să corecteze textele primite (în cazul recenziilor mai ales).

    • ingerulrafael ingerulrafael
     Reply

     Nu eu mă ocup de corectatul textelor. dar o să incerc să rezolv și această problemă, In mare parte ai dreptate. Sper că pe parcurs o să rezolvăm și această problemă. Mulțumesc frumos.

 2. Avatar yukiblack
  Reply

  Am citit multe recenzii de pe acest site. Cred că mai întâi de toate voi ar trebui să vă ghidaţi după postarea de mai sus.

POST A COMMENT.