Din nou despre recenzii

Cu siguranță că nu sunt omniscient și sunt convins că nu am să fiu vreodată, însă ceea ce chiar știu este că întocmirea unei recenzii nu este sinonimă cu povestirea unei cărți care, apropo, se numește rezumat.

Cel care întocmește recenzii nu este povestitor, ci un individ care, pe baza unei experiențe căpătată printr-o asiduă lecturare a cărților, emite o opinie fără pretenții axiomatice, îndemnând sau nu publicul să citească cartea.

Pornind de la această premisă îndrăznesc să consider că cel care întocmește recenzii este situat la jumătatea distanței dintre povestitorul de cărți și criticul literar.

Dreptul la opinie

Pentru ca opinia celui care întocmește recenzii să fie suficient de pertinentă spre a putea fi adoptată și de ceilalți trebuie să se țină cont de următoarele:

– primordială este, în mod indubitabil, stăpânirea limbii române pe plan morfologic, sintactic și ortografic

-cunoașterea fenomenelor literare, atât cele din trecut, cât și cele ale prezentului

-raționamentul argumentului folosit în emiterea opiniei care, coroborat cu chintesența literaturii comparate, poate să fie învelit în veșmântul veridicității

Momentul prielnic

Când este indicat să întocmești recenzia? Imediat după ce ai terminat de citit sau abia după ce impresiile asupra ei s-au sedimentat?

Momentul alcătuirii recenziei are un rol covârșitor, în funcție de pregnanța impresiilor pe care ți le-a oferit opera literară, de starea sufletească pe care ai avut-o înainte de a începe să citești cartea și de cea pe care o ai după ce ai terminat de citit.

Limbajul recenziei

Cel care întocmește recenzii nu trebuie să fie un cioclu decrepit care, dintr-un nejustificat exces de zel, să folosească o mulțime de termeni pompoși, ci mai degrabă să îmbine anumite cuvinte într-un mod original. Recenziile nu se citesc cu dex-ul lângă tine, transformând astfel un articol într-o caznă.

Aveți grijă să vă situați undeva între redundanță și precaritate, să fiți conciși dar și să adăugați ceva în plus, atât cât să ademeniți citiorul să citească.

În rest este vorba doar despre pasiune și fler.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. Barbalata Mirela
    Reply

    Ai dreptate cand spui ca o conditie esentiala pentru un blogger este si aceea de a cunoaste fenomenele literare. La noi sunt foarte putin bloggeri care se incadreaza la acest punct. Nu este o critica doar ca trebuie sa accepte fiecare ca are multe de invatat, ca poate face greseli, trebuie sa invete din ele si sa nu faca compromisuri. Pe retelele de socializare am vazut in ultimul timp ca multi bloggeri se supara cand le “sare in cap” un scriitor (de altfel si invers ) . Citesc multe bloguri desi in ultimul timp nu mai sunt activa (din lipsa timpului) si , sincer, mi se pare degradant sa vad porcaila din ultimul timp. La urma urmei un blogger nu este un critic literar, recenzia sa este una subiectiva si oricat de buna ar fi sau corect romaneste scrisa, toate sunt in van daca nu stii sa ajungi la sufletul cititorului. Strict parerea mea 🙂

POST A COMMENT.