Dreptul la neuitare (4)- Iulia Hașdeu

Ați visat vreodată un înger trist care așteaptă să-i crească aripi? Cam așa a fost existența Iuliei Hașdeu (1869-1888), scriitoare, poetă de limbă franceză, care a dovedit aptitudini muzicale, urmând cursuri la Conservatorul din București. Avea o voce magnifică și penetrantă de soprană. Încă de la o vârstă fragedă și-a  cultivat o pasiune adevărată.

Iulia Hasdeu – De Ce?

Cu mult mai cufundat în gînduri
Pe-acelaşi drum el s-a pierdut
N-a mai surîs ca-n alte rînduri…
Ah, pentru ce a mai trecut?

E poate mîniat pe mine:
Inima-i rece s-a făcut?
N-am turburat visări senine…
Ah, pentru ce a mai trecut?

Şi la fereastra mea, privirea
Azi întristată şi-a pierdut
Poate nu s-a răcit iubirea…
Că de ce oare-a mai trecut?

A scris cu precădere poezie, dar și piese de teatru, povești și povestiri.

Bolnavă de tuberculoză, moare la vârsta de doar 18 ani. După moarte, B. P. Hașdeu, tatăl Iuliei, sfâșiat de otrăvitoarea durere, îi ridică la Câmpina un castel, un soi de Taj Mahal al eternei iubiri paterne.

descărcare (4)

Iulia Hașdeu a fost un geniu al culturii române, o serafimică și din păcate mult prea efemeră apariție printre muritorii de rând. Când citesc versurile Iuliei Hașdeu îmi spun că de fapt ea a fost o briză care, revărsându-se duios peste umerii muritorilor, a încercat să ne convertească la puritatea bunatații lăuntrice într-un fel de reîntoarcere la vremurile edenice.

Himera

De este-n lume-adevărat
Că-ndrăgostiţii au aflat
În germinal sau în brumar
Avîntul altfel nesperat
E că-n himeră-şi fac hotar.

Şi pacea serii de-o iubesc
Cu umbrele ce amăgesc
Natura chiar – augusta mamă
E ca-n visare se voiesc
Şi de himeră nu au teamă.

Ei rîd de vise-amăgitoare
Şi nu se tem că omul moare
Că-n timpul lui Homer mai speră…
Sunt singuri fericiţi sub soare:
Că fericirea – e-o himeră.

Sunt absolut sigur că, dacă ar fu trăit îndeajuns pentru a-și dovedi talentul, Iulia Hașdeu, ar fi fost cu mult mai faimoasă decât Eminescu. Știu. Mulți se vor supăra. este opinia mea și mi-o voi menține pentru totdeauna.Pentru că acest înger, lipsit de aripi, a cunoscut adevăratul zbor doar după ce a plecat dintre noi. pentru că versurile ei m-au făcut să plâng și să sufăr odată cu ea, pentru că, prin tot ceea ce a făcut, dar mai ales prin ceea ce urma să facă, a presărat cu dărnicie peste pleoapele așteptărilor noastre simțire adevărată, pură și neșlefuită și, odat cu această sinceră transmitere a vibrațiilor sale lăuntrice, ne-a lăsat în suflete stropi de netrunchiată eternitate.

627x0

Prin tot ceea ce a făcut, într-un timp cumplit de scurt, Iulia Hașdeu și-a câștigat binemeritatul drept la neuitare, alături de mulți alți îngeri plecați mult prea devreme dintre muritorii de rând.

Citiți-o și iubiși-o pe această sfântă copilă, pentru că merită!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.