literatura-pe-tocuri

Să facem cunoştinţă cu Mili şi Iasmy, fondatoarele unui proiect literar inedit, pe tocuri, un website, un grup şi o pagină de Facebook – unde cititoarele pot împărtăşi opinii despre cărţi, dar nu numai.

„Literatură pe tocuri”… este un nume care intrigă. Este un proiect literar exclusiv feminin?

Numele site-ului a fost ales într-adevăr mergându-se pe ideea de originalitate sau mai bine zis, unicitate. Combinaţiile au fost multe, dar s-a mers pe principiul de carte, literatură în general, şi feminitate, iar tocurile metaforice au venit în ajutorul nostru, repezentând acel ceva mai presus de banalitate.

Per total este un proiect ce se adresează tuturor celor care iubesc cărţile, sunt pasionaţi de lectură, cu tocuri sau fără tocuri. Citim indiferent de vârstă, culoare, religie, sex, sau orientare politică, şi pe toţi ne leagă pasiunea pentru cărţi. Nu, nu este exclusiv feminin, este exclusiv pasional. Şi să parafrazăm un cântec: Şi băieţii plâng câteodată. :), aşa că……aşteptăm pe toţi iubitorii de lectură alături de noi.

Cum a luat naştere proiectul „Literatura pe tocuri? Ce îşi propune acest proiect?

Site-ul „Literatura pe tocuri” este copilul nostru pe care l-am născut, îl vom creşte şi îl vom educa. Este proiectul în care punem mult suflet, creat şi într-o perioadă nu foarte roz prin care trecusem amândouă. Dar asta ne-a motivat să depăşim răutăţi gratuite şi să ne ridicăm deasupra prostiei. În acest proiect nu există Mili şi Iasmy, există „noi”. Suntem două jumătăţi ale unui întreg rezultatul fiind: Literatură pe tocuri!  Imaginaţi-vă două femei pasionate de cărţi care discutau prin telefon şi îşi spuneau impresiile. Dintr-o dată, în toiul unei mici discuţii povestindu-ne despre cărţi ne-a venit ideea să creăm ceva împreună, şi să împărtăşim şi celor asemenea nouă. Şi iată cum ne-am luat de mânuţă, şi ne-am aruncat într-o prăpastie legate la ochi, dar cu dorinţă şi pline de pasiune pentru lectură. Nu ştiam nimic, nu ştiam ce ne aşteaptă.

Ce îşi propune acest proiect?

În primul rând să facă cititorii fericiţi, să aducă impresii legate de cărţi, să le înnobilăm sufletul-hrănindu-l. Să aducem informaţii de pe piaţa cărţilor şi să strângem oamenii aproape. Să discutăm liberi despre cărţile care ne plac, să fim cu zâmbetul pe buze pentru că împreună putem face această lume mai frumoasă, mai bună, mai bogată. Până acum am reuşit să facem doar o mică parte, dar încetul cu încetul se concretizează visul nostru.

 Spuneţi-ne câte ceva despre membrii echipei…

Ne mândrim cu prietenii care ne sunt alături, după cum ştiţi, ni s-au alăturat încă 11 colaboratori. Nu este termenul corect, pentru că ei, de fapt noi toţi reprezentăm o familie, care se bazează pe respect, înţelegere, dar în special pe dăruire şi implicare, pe susţinere şi unitate.

Alina, Tyna şi Oliviana, au fost primele care ni s-au alturat, trei doamne cu un bagaj consistent, noi le numim cititoarele de cursă lungă, mai exact categoria grea. Aceste doamne au în spate o experienţă îndelungată de cititori, începând de la clasici şi mai nou ajungând şi la fantasy. Au limbajul necesar şi capacitatea de-a surprinde şi de-a analiza, de a compara, şi au capacitatea de a pune pe hârtie texte coerente, aducând pe lângă coerenţă şi acel ceva ce lipseşte recenziei clasice, acele detalii care fac diferenţa.

Mara, Cosmin, Alexandra, Crina, Laura, Adelina, iar mai nou Sorina şi Mălina, au venit mai târziu, ei sunt tineretul care aduce un suflu nou. Am încercat şi încercăm să avem alături de noi oameni din toate categoriile de vârstă, pentru că fiecare  are percepţii diferite şi asta înseamnă acel ceva în plus. Ei sunt cei care se vor ridica alături de noi, vor învaţa, şi, poate la un moment dat, îşi vor deschide aripile spre alte orizonturi, dar de data asta cu ceva experienţă. Aceşti copii minunaţi sunt categoria: speranţa şi viitorul.

Noi le mulţumim tuturor că sunt alături de noi, şi să rămână la fel de minunaţi ca şi până acum!

Câteva cuvinte despre Mili şi Iasmy…?

Iasmy: Sunt puţine de spus despre mine, dar în acelaşi timp foarte multe. Nu mi-a plăcut niciodată să mă caracterizez, prefer să o facă cei din jurul meu. Îmi place să fiu misterioasă, să las imaginaţia fiecăruia să zboare în legătură cu mine. Am defecte şi calităţi ca orice om. Orientată spre prezent, dar şi viitor, cu picioarele pe pământ, dar şi idealistă. Optimistă până la extrem. Îmi place să dezvolt o idee prin intermediul discuţiilor. Lupt până la capăt pentru a realiza ceva. Ceea ce mă caracterizează cel mai bine: – tenacitatea şi spiritul organizatoric. Ideea este că îmi place organizarea, nu haoticul, sau chestia aia, lasă… Este paradoxal faptul că, deşi sunt o fire vulcanică şi la obiect, sunt o romantică incurabilă.

Iubitoare de ciocolată cu piper. Îmi plac provocările! Eu sunt genul tipei cu ciocănelul care strigă adjudecat, nevinovat sau vinovat. Dau verdictul! J  Noi  (eu şi Mili) ne mai numim Înger şi Demon sau Frumoasa şi Bestia. Acum care, cum este, descoperiţi voi. 🙂

Defect: Sunt încăpăţânată! 🙂

Mili: De multe ori am afirmat că sunt puţin din fiecare şi da, mă adaptez din mers. Pasionată de frumos, iubitoare de handmade şi mereu dornică să descoper în cărţi altceva, simt că partea aceasta cu blogul mă completează. Dacă Iasmina este partea vulcanică, eu sunt partea liniştită. Dacă amândouă am fi la fel, cu siguranţă ne-ar fi greu, dar aşa ne completăm.

Prea multe nu am de dezvăluit, în fiecare zi mai scot ceva la iveală din personalitatea mea, bun sau rău, interesant sau banal, rezultatul este acelaşi-eu.

Defect: Vorbesc mult, în special cu persoane care îmi sunt dragi şi chiar am ce le spune.

Ce găsim în site-ul „Literatură pe tocuri”?

Recenzii şi apariţii editoriale, cărţi vechi și noi, informaţii ce vin in sprijinul cititorilor. Iubim să citim, dar combinăm cu muzică, filme şi totul se petrece alături de oameni care preţuiesc aromele puternice, cafeaua de calitate sau ceaiul cu lămâie.

Este literatură „profitabilă”?

Dacă întrebarea se referă la parte materială, nu. Nu este!  Cel puţin nu pentru noi, poate pentru acei autori care dau lovitura. În general blogurile care sunt pe nişa asta, nu au profit. Noi facem totul din pasiune, nu pentru câştig. Dacă ne referim la profitabilitatea ca şi literatură, credem că da. Pentru că, fiecare cititor poate învaţă ceva din cărţile citite, ceva care îl poate ajută în viaţă, pentru că este o formă de relaxare a minţii (evident pentru cei care sunt pasionaţi), ajunge să fie chiar şi un mod de viaţă. Nu poţi să te culci până nu citeşti câteva pagini.

Ce vă motivează să vă extindeţi proiectul?

Multe! În primul rând dorinţa de-aduce bucurie şi informaţie cititorilor. Dorinţa de a face cunoscute cărţile pe care noi le citim, unei mase cât mai largi de cititori, dorinţa de-a reuşi să corupem oamenii să citească (şi dacă reuşim ca din 10 oameni care cochetează din când în când cu lectura să ispitim unul, este ceva măreţ). Suntem conştiente că avem un drum lung şi greu, dar nu imposibil. Deşi pare lipsă de modestie, vrem să fim pe tocuri, adică la înălţime, pentru asta trebuie să muncim, să ne extindem şi să nu renunţăm oricât ar fi de greu.

Ce provocări aţi avut de înfruntat?

Îin primul rând, partea tehnică ne-a pus în mare dificultate, habar nu aveam ce înseamnă să întreţii un site, am crezut că este floare la ureche. Ne-am cam înşelat, şi a fost o mare provocare să învăţăm totul de la zero. Nici acum nu suntem experte, dar uitându-ne în urmă ne dăm seamnă că am acumulat multe lucruri care nici nu bănuiam că există, pe care nu le înţelegeam, şi acum ne mândrim că totuşi am reuşit într-un timp relativ scurt să învăţăm atât de multe.

Cea mai mare provocare anostă a fost şi va rămâne timpul. Dacă am avea o zi formată din 48 de ore, ce bine ar fi! 🙂

Ce credeţi despre piaţă de carte din România? Dar despre scriitorii români contemporani?

Scriitorii români sunt un suflu nou şi de multe ori diversitatea ajută la progres. Editurile zi de zi aduc noutăţi şi provoacă oamenii la lectură, dar cel mai bine se vinde literatura de consum, iar românii au prins gustul. Dacă se caută, înseamnă că se scrie. Nu întotdeauna ce apare este pe gustul nostru, dar ne bucură pentru că se citeşte, iar acesta este scopul nostru, să unim oamenii prin pasiunea pe care o au.

Un gen literar pe care-l abordaţi cu mare plăcere?

Iasmy: Thrillere (de toate genurile, psihologice, medicale, romanţate), romance, istorice romanţate,  YA, şi mai nou fantasy, dar aici este de discutat.

Mili: Romance, historical romance, YA, New Adult, thiller, contemporane.

Cum credeţi că ar trebui să fie scrisă o recenzie?

Din punctul nostru de vedere, o recenzie trebuie scrisă aşa cum îţi dictează mintea şi sufletul, aşa cum simţi, fără să ţii cont de nişte tipare anume. Mulţi se axează pe recenzia clasică: acea recenzie succintă, unde se întâlnesc mai mult părerile personale şi foarte puţin din ceea ce oferă cartea ca şi mici detalii. Noi credem că, fiecare din cei care scriu recenzii ar trebui să îşi formeze propriul stil, aşa cum şi noi l-am format pe al nostru şi indiferent cine, ce zice, să nu se dezică de el.

O recomandare de carte?

Iasmy: Cartea care pe mine m-a impresionat deşi nu este o mare capodoperă, dar pe care o recomand: Oamneni, îngeri şi demoni de Lină Moacă. Şi pentru că nu mă dezic de romantism: „Te aştept” de Jennifer L. Armentrout, şi ceva absolut incredibil „Printre tonuri cenisii” Ruta Serpenter.

Mili: Traficantul de umbre de Monica Ramirez. Îmi place această autoare şi chiar dacă nu i-am citit toate cărţile, ea face diferenţa, mă mândresc că este româncă. Vampiri nu-s preferaţii mei, dar „Nopţi de patimă” de J.R. Ward face parte dintr-o serie aparte, păcat însă că doar primul volum este tradus. În final aleg „După ce ne-am certat” de Anna Todd, o carte ce m-a enervat şi mi-a plăcut în egală măsură. Atât de mult m-a prins încât am făcut maraton literar.

Ce planuri de viitor aveţi?

Dorim mai mult de la noi, suntem la început, avem de muncă, de învăţat,  şi sperăm să reuşim, ca proiectul nostru de suflet să progreseze. Ne stabilim obiective, dar nu imposibile şi pe parcurs ne dăm seama ce ni se potriveşte. Lucrăm cu pasiune şi totul are alt sens. Ne dorim să păstrăm dragostea pentru frumos şi sufletul tânăr, iar alături de proiectul nostru să strângem oameni care să se simtă bine zi de zi.

Încheiem acest interviu sub deviza Literatură pe tocuri „Într-o lume nebună, îţi propunem o mică evadare în lumea cărţilor. Relaxează-te, lasă-te purtat către tărâmuri nebănuite”

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022