Înainte de a-mi continua pledoaria, vreau să vă spun că eu nu mă uit la filme horror. Îmi este foarte frică de ele, am emoții și simt că mă obosesc, pentru că stau constant într-o stare de tensiune care nu îmi face bine. Puținele filme pe care le-am văzut a fost doar cu mâna la ochi și am reușit să mă relax doar atunci când știam că nimic important nu se mai poate întâmplă, eventual după ce mureau toate personajele și rămânea muzica de final. 😊 Însă, am o mare pasiune pentru cărțile horror și consider că totul a început de la cărțile polițiste, fiind o extensie a preferinței mele pentru ceva mai dark, mai profund. Nu sunt mare cunoscătoare de horror, dar pot spune sincer că sunt iubitoare de Stephen King și că nu există alt autor mai bun și mai talentat decât el. Stilul său este impresionant și valențele sale sunt atât de vaste, încât de multe ori stau să mă gândesc de unde are atâta talent și imaginație. Dar aici nu cred că vine vorba doar de imaginație, este un har, un lucru care probabil l-a cultivat toată viața și norocul nostru este că ne putem bucura de cărțile sale și de ce nu, să aspirăm să fim ca el. 😊 Eu încerc de multe ori să am imaginație, să scriu cu un twist sau să am o anumită exprimare, dar îmi dau seama că ceea ce face King este ceva din altă lume, pentru că poveștile livrate de el sunt deosebite și culmea, nu urmăresc chiar o anumită logică . Ceea ce îmi place este că nu mă deranjează, pentru că m-am obișnuit cu modul său de scris care ii reflectă personalitatea și nimic nu pare absurd sau ciudat, este pur și simplu trademark-ul lui și îl iau ca atare, pentru că nu am de ales. Creează o stare de dependență maximă și deși știi că ceva nu e în regulă uneori, taci, accepți și continui să îl citești. Psihologii poate o numesc relație toxică, însă eu cred că exagerează și văd totul în negru. 😊)

O să urmeze un articol foarte lung, scris în colaborare cu colegele mele Ioana și Angela, cărora le mulțumesc foarte mult pentru implicare. Este un lucru inedit ce am făcut noi aici, dar sunt foarte mândră de noi și cred că o să vă placă. Deoarece articolul este foarte lung, o să îl postăm în 3 părți, unul în fiecare zi, începând de azi și este dedicat fanilor Stephen King, atât celor care îl iubesc, cât și celor care nu au avut ocazia să îl citească. Este plin de păreri, recomandări și trăiri, așa că trebuie să vă avertizăm că este un articol personal, care ne-a plăcut maxim. 😀

RAMONA recomandă Stephen King 🙂

Cartea mea preferată este fără dar și poate “IT” și nu cred că există vreo carte care să o mai poată detrona. M-a cucerit conceptul din prima și am fost fascinată de ideea unor copii care se luptă cu un clovn malefic și ucigaș. Poate suna ciudat, dar mi-a plăcut la nebunie și chiar am îndrăznit să mă uit pe sărite la cele două părți apărute la cinema, dar nu cu mare succes. 🙂  “IT” vorbește despre o serie de întâmplări stranii care au avut loc în orașul Derry, din Maine – SUA, un oraș cunoscut pentru evenimentele violente, disparițiile misterioase și oamenii agresivi. Ce anume atrage atenția este un fenomen ciudat care se întâmplă o dată la 27 de ani, atunci când mulți copii dispar sau sunt omorâți brutal. Cert este că Derry este blestemat, asupra sa fiind în permanentă un val negru, de crime și violente. “IT” este structurat pe 2 planuri de timp, Then (anul 1958) and Now (anul 1985) și acțiunea se întrepătrunde, fiind prezentate întâmplări pe mai multe planuri care au însă strânsă legatură.

Imagini pentru it stephen king nemira“Then” surprinde povestea a 7 personaje Bill, Richie, Eddie, Ben, Beverly, Stan și Mike iar “Now” spune tot povestea lor, dat ca adulți, după 27 de ani. Totul pornește de la uciderea fratelui lui Bill, Georgie, moarte care a declanșat lanțul blestemat de întâmplări în Derry. În 1958, eroii noștri știau cine a comis aceste crime sângeroase și chiar au reușit să îl învingă. După 27 de ani, criminalul s-a întors și cele 7 personaje trebuie să îl înfrunte din nou, deoarece a început iar să ucidă oameni nevinovați și ei sunt singurii care îi pot opri. Criminalul nu are nume, dar i se spune Monstrul, Pennywise sau IT, o creatură oribilă, ce se hrănește cu temerile victimelor, îi plac mai ales copiii și înainte să îi omoare ia forma celui mai mare coșmar al lor. Timp de 27 de ani a stat în hibernare, dar acum a ieșit din ascunzătoare, însetat de sânge și răzbunare pe grupul de 7 care l-a învins în trecut. Deghizat în clovn atrage copilașii, deci a păstrat această  înfățisare de ceva vreme.

De ce “IT“? Pentru că m-a fermecat, deși am avut ceva de citit la această carte și vreau să mă credeți, nu a fost foarte ușor de parcurs. Mi-a plăcut foarte mult ideea, modul în care IT se joacă cu slăbiciunile celor mici și reușește să îi influențeze și după mulți ani de la cele trăite în copilărie. Se bazează mult pe psihologie și te face să crezi în lucruri oribile, practic te omoară încet încet din interior, ca apoi să îți consume corpul. Lucru care m-a întristat maxim a fost modul în care clovnul omora copii, un aspect pe care nu am avut cum să nu îl condamn, dar care m-a înrăit și m-a făcut să citesc mai departe, sperând că cineva îl va învinge forever. Consider că până și King a gândit foarte mult modul în care cei 7 se vor răzbuna pe creatură și i-a pregătit un sfârșit tragic, chinuitor, așa cum și-au dorit toți cititorii.

Imagini pentru cimitirul animalelor nemiraNext pe lista mea este “Cimitirul Animalelor“, o adevărată lecție de viață despre acceptare și joaca de-a Dumnezeu, care poate avea consecințe teribile asupra oricărui om care încearcă să ignore legile vieții și ale naturii. M-a întristat foarte mult, dar m-a ajutat să înțeleg ciclul vieții și să îl accept așa cum este, deși poate în interior viața te macină și îți răpește oamenii care ți-au fost dragi. Louis Creed se mută cu soția, Rachel, cei doi copii, Gage si Ellie, și motanul, Winston Churchill, în Lodlow, Maine. Viața lor este extrem de diferită față de cea anterioară, însă spre binele celor mici încearcă să se adapteze. Schimbarea stilului de viață nu este ceva ușor pentru ei, însă în cele din urmă, își găsesc liniștea. Zona este destul de tranzitată de camioane de tonaj mare, drept pentru care este foarte periculoasă atât pentru oameni, cât și pentru animale. Nu au prieteni, decât un cuplu de bătrâni – Jud și Norma, cu care împart o masă caldă și câteva vorbe. Jud și Louis devin buni prieteni și de aici începe acțiunea interesantă, cu consecințe majore asupra tuturor. Într-o plimbare de duminică, familia Creed descoperă “Cimitirul Animalelor”, un loc unde cei mici își îngropau animalele de companie. Locul este deosebit, cu o energie aparte, dar nu într-un sens bun. Acest loc este va marca actiunea si il va determina pe Lois sa actioneze intr-un mod nefiresc din punct de vedere religios, dar firesc pentru un tata in suferinta. Aici Stephen King se folosește foarte mult de religie și referințele sale sunt pline de înțeles, însă acest lucru nu înseamnă că personajele acționează în acest fel. Este o poveste tristă, care evoluează tragic, dar de la care ai de învățat multe, mai ales acceptarea.

Imagini pentru frumoasele adormiteCu greu am selectat ultima carte și ea este scrisă în colaborare cu fiul său, Owen –  “Frumoasele Adormite”. Am ales această carte pentru că este diferită de stilul consacrat al lui King și mi-a plăcut, deși nu i-am găsit foarte multe elemente cu care eram eu obișnuită. Îmi place ideea că un autor preferat experimentează cu alte stiluri și am apreciat mereu curajul de a gândi out of the box, încercând să se adapteze uneor tendințe noi. Chiar m-am mirat că Stephen a fost de acord cu așa ceva și sincer, rezultatul mi-a plăcut mult pentru că repet, este ceva nou, ce se poate considera ca o încercare pe 70% reușită. Nu este una dintre cele mai bune cărți ale sale, dar este ceva diferit și am punctat aici acest lucru. Faptul că este scrisă în colaborare cu fiul său trebuie să o facă mai specială pentru el și am rezonat cu entuziasmul său, pe care am presupus că l-a avut în timpul procesului creativ. 🙂 Genul programului este distopie și pornim într-o călătorie care ne arată o lume diferită, o lume în care femeile dispar în fiecare zi. De aici multe semne de întrebare legate de viitorul unei societăți fără partea feminină. Care sunt șansele de înmulțire și ce s-ar întâmpla cu bărbații fără ele? Închisoarea Dooling este locul unde toată acțiunea are loc și se propagă ulterior în întreaga lume. Minimizând lucrurile, închisoarea este o întreagă lume și suntem purtați în diferite părți și povestea ne este relatată din mai multe unghiuri. Practic, femeile adorm într-un cocon, iar dacă cineva le trezește plătește cu viața. Cele care se luptă pentru a nu se lăsa răpuse de boala Aurora încearcă orice mijloc posibil pentru a rămâne treze și se agață de viață cu orice preț. Femeile deja adormite se trezesc într-un alt plan existențial, o lume dezolantă, pe care nu o mai nerecunosc.

Urmează partea a două și o voi lasă pe Angela să vă prezinte cărțile ei preferate. Atenție, vă așteaptă un articol mai lung decât al meu.

Cu drag, Ramona

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!