Pentru mine pasiunea pentru Stephen King a început cu prima lectură de la el – “Carrie”, pe care am devorat-o cu o curiozitate nesățioasă pentru un stil nemaiîntâlnit de mine până atunci. Atenția cu care acesta își crează personajele este una aparte, ce îl ridică la statutul de maestru al narațiunii. Continuând cu “Misery” și “The Shining”, seria “Bill Hodges” și multe alte romane, pasiunea mea pentru King a crescut tot mai mult, astfel că acum îl consider unul dintre scriitorii mei preferați și unul dintre cei mai buni prozatori din toate timpurile, fiind impresionată de dibăcia cu care reușește să creeze povești captivante în jurul unor personaje obișnuite, cărora le adaugă câteva elemente bine plasate din rândul fantasticului sau al macabrului.

Ioana recomandă Stephen King 🙂

Atunci când vorbim de Stephen King ne gândim la unele dintre cele mai apreciate și iubite cărți ale tuturor timpurilor, care la zeci de ani de la publicare încă ațâță cititorii și îi transpun într-o lume unde personajul și a sa dezvoltată tipologie umană reprezintă aluatul principal. “Misery” este una dintre aceste lecturi, ce a văzut pentru prima dată lumina tiparului în iunie 1987, devenind un clasic al scriitorului originar din Maine. Cartea ne spune povestea unui scriitor ce tocmai și-a terminat draftul pentru următoarea sa carte ce urmează să îl scoată din tiparul cărților siropoase și romantice. Însă, destinul intră în joc, astfel că acesta are un accident teribil printre munții înzăpeziți din Colorado, iar salvatoarea sa se întâmplă să fie cea mai mare fană a cărților de care acesta încearcă să scape.

Imagini pentru misery stephen king nemiraUrmărim așadar un episod nefericită din viața celebrului scriitor Paul Sheldon, care este salvat de la moarte de Annie Wilkes, o fostă asistentă medicală. Însă, această salvare este una aparentă, pentru că Paul se vede prins între pereții casei acesteia, fără vreo modalitate de a evada. Înconjurat de o pădure deasă, o vreme nefastă și un corp aflat în convalescență, Sheldon va afla pe pielea sa cum este să îți întâlnești cel mai mare fan al tău. King ne promite o lectură antrenantă, cu mult suspans și momente cheie, pe care le transpune într-o poveste a limitei și a puterii omului de a supraviețui. Tensiunea este la cote înalte încă de la începutul abrupt, astfel că cititorul nu se plictisește nici măcar o clipă, fiind tot timpul în alertă ca urmare a pericolelor ce pândesc la fiecare filă nouă.

Pentru mine aceasta este una dintre cărțile favorite pentru că este lectura perfectă a genului mystery & thriller, abordând un scriitor aflat la ananghie și o fană înfocată ce trece de limita unui prag acceptabil de înfocare și admirare. King oferă multă atenție personajelor sale, se vede că le construiește pornind de la un tipar verosimil și le pune în situații limită, unde reacțiile vin natural. Acest lucru face ca lectura să fie și mai înspăimântătoare pentru că pare un caz real, nu doar o plăsmuire a imaginației scriitorului. Eu întotdeauna recomand acest roman celor ce vor să îi cunoască stilul impecabil al prozatorului din Maine pentru că este o lectură unitară, completă și fără cusur ce a inspirat și continuă să inspire cititorii și sciitorii aspiranți din toată lumea.

Dacă tot am menționat romanul Misery, cred că nu putem să nu povestim puțin și de “The Shining”, care pentru mulți, inclusiv și pentru mine, este capodopera lui King. Lansat pentru prima dată în ianuarie 1977, cartea a uimit cititorii prin acuratețea cu care naratorul construiește o lume a suspansului folosindu-se de un spațiu restrâns și doar o mână de personaje. Lectura de peste 500 de pagini ne spune povestea lui Jack Torrance care împreună cu familia sa petrece câteva săptămâni la hotelul Overlook pe timpul iernii. Jack este angajat ca și îngrijitor al hotelului, urmând a avea grijă ca domeniul să supraviețuiască iarna grea și friguroasă. Nevrând să fie singur pentru câteva săptămâni, Jack își aduce soția și fiul lor în vârstă de cinci ani, Danny, ce posedă un dar unic.

Imagini pentru the shinning stephen king nemiraHotelul începe ușor ușor să prindă viață în jurul unor evenimente stranii și care mai de care mai ciudate. Forța cu care este înzestrat îi dă hotelului o putere incredibilă asupra destinului acestei familii fericite. Dintr-o slujbă sigură, cazarea la Overlook produce dezastru în sânul familiei Torrance, care este supusă unui rău necunoscut, ce îi poate dezbina în orice moment. Stephen King excelează în acest roman, căruia nu numai că îi dă o viață proprie, dar îl aduce la statutul de capodoperă internațională, devenind un roman cult. E drept că și filmul cu Jack Nicholson în rolul principala ajutat la faima ridică a poveștii, dar în esență, meritul îi aparține scriitorului din Maine.

De ce este The Shining o carte atât de apreciată? Pentru că are mult suspans, teroare, momente la limită, dar și o tipologie a personajelor foarte bine creionată. King ne dovedește că nu e nevoie de o distribuție măreață pentru a crea o capodoperă, ci îți trebuie 3 personaje credibile, care produc o atmosferă tensionată și captivantă. Este o lectură musai pentru orice iubitor al literelor fiind o carte nu doar a suspansului, ci și un thriller de o calitate incontestabilă. Se află în fruntea clasamentelor din motive întemeiate, cu care fiecare generație nouă de cititori au fost de acord, întărindu-i caracterul de excelență în literatură.

Stephen King este maestrul suspansului și al genului horror, dar acesta a scris și o serie pur polițistă ce îl are în prim plan pe detectivul ieșit la pensie, Bill Hodges. Lansat în iunie 2014, primul volum ne introduce în lumea fostului polițist ce, ca orice pensionar, nu prea are cu ce să își ocupe timpul liber, astfel că petrece multe ore la televizor sau contemplându-și rostul pe lume.

Imagini pentru mr mercedes stephen king nemiraMr. Mercedes debutează cu un atac sângeros asupra unei mulțumi aflate la coadă pentru un târg de joburi. Criza din acei ani i-a afectat pe mulți, astfel că rândurile cu șomeri se întind pe zeci de metri. Însă, un maniac a decis că această masă de oameni disperați este locul perfect pentru a-și pune în scenă planul de a răspândi frică printre cetățeni. Astfel că s-a suit la volanul unui Mercedes și a dat pur și simplu peste ei. Acest episod ireal s-a soldat cu moartea a opt persoane, rănind alți 15. Bineînțeles, șoferul fuge de la locul crimei, abandonează mașina furată și se face nevăzut. În fruntea cazului este pus Bill, care împreună cu toată echipa sa nu pot da de făptaș. După câteva luni, acesta se pensionează, având pe conștiință acest caz nerezolvat și moartea a opt persoane ale căror familii încă caută răspunsuri.

Pensionarea, așadar, nu îi priește lui Bill, care nu poate să nu se învinovățească pentru lipsa criminalului. De aceea, atunci când primește o scrisoare anonimă ce pare să fi venit de la făptaș nu pierde nici o secundă și se agață de acest fir ce l-ar putea duce spre prinderea ucigașului cu Mercedes. Ceea ce e interesant la această carte este faptul că cititorul află de la început cine este criminalul, adică un tânăr ce lucrează la un magazin cu produse electronice, cu o mamă adulteră și un trecut violent. Faptul că știm cine e în spatele crimelor nu dăunează suspansului lecturii, ba chiar o transformă într-o cursă de-a șoarecele și pisica între atacator și detectiv.

Capitolele sunt presărate cu multă tensiune, alternând perspectivele celor doi protagoniști. Cred că King dă startul perfect pentru o trilogie polițistă ca la carte, multe dintre alegerile sale fiind justificate în următoarele două volume. Ca orice serie ce urmează un fir narativ cronologic, recomand cititorilor să înceapă cu primul roman, însă nu este obligatoriu, mai ales fiindcă cel de-a doua carte se axează mai multe pe alte personaje. Per total, King își etalează calitățile de povestitor și în Mr. Mercedes, pe care îl duce în sfera cărților polițiste clasice, cu personaje bine creionate, multă acțiune, dar și o cursă contra cronometru pentru împiedicarea antagonistului de a continua să ucigă.

Sperăm că ați citit cu plăcere articolele noastre și vă mulțumim pentru iubirea pe care o aveți toți față de Stephen King!!! Evident, toate cărțile sale le puteți găsi pe site-ul celor de la Nemira și vă urăm spor la citit!!

Cu drag, Ioana

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!