Carte scrisa in slujba adevarului; ca un exercitiu in kinetoterapia unei minti lucide, pentru iluminarea istorica si nu numai. Iar istoria astfel descoperita consider ca imi trebuie astfel, pentru a ma putea intelege si descoperi in drumul catre adevarata dimensiune a adevarului pe care-l caut in lucrarile mele. 

In sensul initial al neacceptarii tezelor expuse pana acum, am reusit sa patrund in acest univers ca mai apoi, sa redactez lucrarea despre Casanova pe care am intitulat-o, asa cum am si simtit: “Giacomo Casanova; succesul si greselile mele – arta de a pasi langa prapastie fara a cadea in ea”.

Continuarea cercetarii si documentarii pentru fondul acestei carti a reprezentat-o concediul cu familia si … cu Casanova. Sotia mea a cam strambat din nas la inceput, descoperind mai apoi alaturi de mine in continuarea acestor cercetari, chiar emotia. Va dati seama ca nu mi-a fost usor. Ghizi, muzee, carti, castele, cei cu care am intrat in contact toti ne vorbeau despre cele aproximativ 127 de aventuri ale subiectului nostru. Sotia mea ma strangea de mana, ba chiar imi spunea ca are palpitatii; tot timpul imi repeata ca un repros: “Ce om era asta? Si tu?”  Iar eu… Eu raspuneam ca, nu e adevarat!

Aceasta, este doar lumea accesibila profanilor pentru ca am descoperit o alta cale; a adevarului. Alaturi de acest personaj magnific Casanova caruia ii datoram printre altele si jocul LOTO, parcurgand cartea, vom pasi intr-o lume ce se va deschide in fata noastra. O lume reala, de succes si fara compromisuri; asa cum a fost intreg Secolul lluminismului.

Casanova a fost primul care a anticipat cu aproape un secol înaintea lui Jules Verne în opera sa “Icosameron“, ceea ce noi numim azi, science-fiction-ul. A fost un francmason complet, complex, un practicant indarjit in a vizita fratia respectiv elita europeana a vremii; desăvârșit in complexitatea si anvergura sa. Autobiografia lui, departe de a fi o poveste pornografică –perceputa astfel doar de catre mediul profan doritor si consumator de astfel de povesti este de fapt, o combinație reușită de magie, filozofie, romantism, afaceri, spionaj, diplomatie, calatorii, sociologie, sex, dramă și bineînțeles, practicarea și cultivarea virtuților masonice. 

A fost un practicant exemplar care, inchis fiind pentru apartenenta sa la francmasonerie este singurul din istorie reusind evadarea din faimoasa inchisoare La Piombi; prin tavan sau… 

Si-a redactat apoi evadarea si astfel, povestea lui ajunge la toate curtile si cancelariile mai marilor vremii, enumerand in cele ce urmeaza, o parte a celor intalniti: Carlo Goldoni, Francesco Griselini -cel care in 1774 pornește într-o lungă călătorie în Banatul Timișoarei, pentru a studia acest ținut și oamenii săi; renumitul Voltaire, Contele de Saint–Germain, Contele Cagliostro, Marchizul de Sade, Impăratul Joseph al II-lea de Habsburg, Benjamin Franklin, Goethe, Printul de Ligne ai carui descendenti directi sunt actualii suverani ai Belgiei (el fiind si cel care viziteaza Moldova, mai precis Iasiul); cu renumitul Mesmer de al cărui nume este legat de practica hipnozei – mesmerismul; Mozart si multe alte personalitati ale vremii.

Cu siguranță Casanova, a rămas credincios până în ultima clipă a vieții sale propriei devize: „să iubești ca să cunoști, să cunoști ca să trăiești”.

Dacă avem de învățat de la acest magnific personaj este capacitatea sa de a se dărui cu toată ființa acelui “ceva” care, reprezintă lucrul cel mai importat al momentului; indiferent că este vorba de o afacere, de o piesa de teatru, un ideal, un frate francmason sau o femeie.

Și, asa poate, vom descoperi că a te dărui în totalitate momentului prezent nu este numai secretul lui Casanova; ci, poate, secretul vieții noastre. Parcurgand aceasta carte in care sunt invocate adevaruri istorice, vom percepe adevaratul univers al lui Casanova.

Iar cele 116 sau 127 de aventuri invocate de catre Casanova in cartea sa autobiografica alaturi de explicarea “succesului” sau, reprezinta …. gloria vietii sale pe care o vom accepta, premia sau nega, prin aceasta lucrare; si asta pentru ca “fericirea e un ideal al imaginatiei si nu al ratiunii”; asa cum spunea Immanuel Kant.

Alin Marginean