Hoinărind prin literatură (3)

Deși marea majoritate a scriitorilor afirmă, atunci când sunt întrebați de ce scriu, că ei o fac în numele unui ideal ( înfrumusețarea spirituală a speciei și a gândirii, strigătul lăuntric care trebuie eliberat, ghidarea generațiilor și alte zeci de motive), totuși la baza actului creator din literatură stă lupta dintre artă și comercial, dintre adevărata chemare și nevoia de a fi în centrul atenției.

Trăgându-și adeseori seva, nu din creațiile anumitor autori celebri, ci din non-conformismul trăirilor, anumiți scriitori contemporani din spațiul autohton adoptă un epigonism hilar, așezând miturile literare pe un piedestal al cancanizării.

Cine mai scrie în prezent sub impulsul unui ideal? Amestecul genurilor literare a dus la o bulversantă hibridizare care naște noi și noi categorii literare, îmbinând extremele în alambicate creații, toate botezate și rebotezate, ramificând categorisirile în halucinante înrâuriri mai stufoase chiar și decât arborele genealogic al celebrelor dinastii regale.

Negrul și albul din literatura actuală se amestecă într-un gri oscilant care mixează liricul și epicul, prozaicul și poeticul, încă mai crezând cu dezinvoltură că apa și uleiul chiar pot fi amalgamate într-un omogen întreg.

Sunt perfect conștient de faptul că adevărații scriitori tot caută noi și noi canale dec exprimare care să nu poată fi înghițite de nișa matrițării, căci unul din ofurile scriitorilor este acela că tot ceea ce era de scris deja s-a scris iar acum tot ceea ce apare este rodul unei inerții al unui pacient aflat în moarte clinică. Poate că da, poate că nu.

Însă, în pofida ofurilor manifestate de protipendada lumii literare, avem scriitori care chiar scriu bine. penetrant și întotdeauna la subiect. Dar, dincolo de cercul concentric al scriitorilor profesioniști se întinde maculatura, valul de truisme care nici măcar nu mai sunt poleite cu iluzii îmbălsămate în sucul gastric al comercialului. Astfel, anumiți mânuitori de condei se pierd la jumătatea drumului, ajungând să distorsioneze mesajul inițial al cărții, îndrăznind mai apoi să se mire de plictisul pe care îl simte cititorul încă din primele pagini ale cărții.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.