Hoinărind prin literatură (5)

Cu o vădită tendință de disperată căutare în numele găsirii unui făgaș concret și independent, literatura actuală mușcă pe furiș din diverse domenii, încrustând în paginile sale izul de imixtiune voită sau nu al unor felii de trăirism inadecvat.

Departe de a fi monologală, literatura apelează la arta dialogului, unul maiestuos sau anodin, în funcție de mesajul care se vrea a fi transmis pe această cale.

Astfel, în ultima vreme, avem două tendințe ale literaturii: literatura ostentativă și cea mercantilistă. Ambele, deși vor să redea realitatea societății, cu erorile și calitățile sale, nu reușesc să facă altceva decât să se îndepărteze de pulsul turmei, creionând fantasmagorice lumi din zmeie de hârtie.

Prima catecorie, literatura ostentativă, creează cititorului parfumul cancanizării, acela de musafir nepoftit într-o lume cu care, în realitate, nu se va intersecta vreodată. De aceea idealismul acestei laturi a literaturii pare o neverosimilă utopie, un soi de telenovelism, de basmologie infantilă, cu ajutorul căreia anumiți scriitori încearcă să hrănească naivitatea cititorilor.

Cea de a doua categorie, literatura mercantilistă, saltă în drepturi non-valoarea, truismul înșelător al unor personaje care mor înainte de a se naște cu adevărat. Oameni care au inventat coada la cireașă și apa de la robinet devin personaje ale unor cărți în care nu se întâmplă nimic deosebit, în ciuda strădaniei scriitorului de atribuire a unor nejustificate valențe demiurgice, învelind redundanța anumitor fapte în nejustificata lumină a împlinirii. O împlinire măruntă și grunjoasă, lipsită de serafismul combustiei universale, nereușind să strecoare în sufletele cititorilor apartenența la simțirile și trăirile personajului principal.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.