Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Mă numesc Alina Stupar, sunt născută în Republica Moldova, dar de 7 ani locuiesc în Cluj. Sunt licențiată în jurnalism, după care am urmat un program de masterat în drepturile copilului și la momentul actual sunt doctorand în cadrul școlii doctorale de sociologie. Toate studiile le-am desfășurat la UBB. Ceea ce cred că mă reprezintă este perseverența, optimismul și empatia.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
A.S.: „Ticob – Cinci zile de aventură” este o carte educativă pentru copii cu vârstă între 6-10 ani. Pornind de la niște valori morale de bază, cum ar fi: să spunem mereu adevărul, să fim empatici cu nevoile celor din jur, să fim mulțumitori, să avem încredere în propria persoană și altele de acest fel, într-o manieră amuzantă și caracteristică dezvoltării cognitive a micilor cititori cartea îți propune să familiarizeze copiii cu valorile mai sus menționate.

B.N.: Ce reprezintă titlul cărții pentru tine, ca scriitor?
A.S.: Titlu pentru mine reprezintă o declarație a ceea ce Anabella, personajul cărții, ajunge să experimenteze.
Datorită anumitor circumstanțe Anabella este nevoită să petreacă 5 zile la unchiul său Ticob, acolo și începe aventura ei.

B.N.: Care a fost momentul în care ai știut că trebuie să scrii o carte?
A.S.: Dintotdeauna mi-am dorit să scriu o carte pentru copii, când eram mică și ieșeam pe ulițele satului la joacă cu ceilalți copii obișnuiam să compun tot felul de basme. Astfel când am crescut am realizat că pot cu ușurință să-mi îmaginez tot felu de lucruri, deci a fost doar o chestiune de timp la mijloc.

B.N.: Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?
A.S.: Am pornit de la întrebarea: „Cum pot să transmit generației viitoare niște valori morale? ”, pentru că societate actuală oferă multe alternative de recreere copiilor, dar în toate acestea sunt omise particularități ce țin de creșterea unei generații sănătoase, cu un spectru de valori valabile universal. Astfel am considerat oportun scrierea unei cărți atractive pentru copii. Ce mi-a „stârnit” imaginația a fost frumusețea satului românesc și amintirile din copilăria mea.

B.N.: Cum descrii stilul tău de a scrie?
A.S.: Din punctul meu de vedere, stilul ți-l adaptezi în funcție de publicul căruia te adresezi. Pentru mine publicul sun copiii,de aceea stilul este unul simplist, cu descriere a unor elemente ale naturii, utilizarea unor figuri de stil și toate acestea pentru a oferi un imbold imaginativ copiilor.

B.N.: În prezent lucrezi la o nouă carte?
A.S.: Acum nu lucrez efectiv la o nouă carte, dar intenționez să mai scriu ceva. La fel, tot în aria literaturii pentru copii.

B.N.: Pe plan literar, unde te vezi peste 5 ani?
A.S.: Mi-ar face plăcere ca tot ceea ce scriu să ajungă la cât mai mulți copii. Nu prea pot spune cu siguranță unde mă văd peste cinci ani și asta pentru că domeniul literaturii pentru copii din România nu prea încurajează tinerii scriitori. Este dificil pentru cineva care nu a mai publicat niciodată să ajungă cunoscut la nivel național. Începând de la editurile care nu colaborează cu tine dacă ești la prima încercare și până la costurile foarte ridicate de tipar, mai ales dacă cartea vine însoțită de ilustrații. Cu toate acestea, sper ca peste 5 ani situația din România să fie mai „blândă” și cât ține de mine, sper să am publicate 3 cărți traduse și în alte limbi de circulație internațională.

B.N.: Este dificil să creezi personaje de sex opus? Care e cea mai mare provocare legat de asta?
A.S.: Nu am întâmpinat dificultăți în acest sens, cele create de mine sunt fie persoane în etate, cum este bunicul Ticob în această carte, fie copii. Egalitatea de gen a fost un aspect pe care l-am luat în considerare când am scris această carte, mai ales fiind adresată copiilor.

B.N.: Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
A.S.: Carte a fost publicată cu editura Ecou Transilvan, din Cluj-Napoca. Sinceră să fiu a fost editura care mi-a oferit cea mai bună ofertă de preț, de accea am și publicat în colaborare cu ei.

B.N.: Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
A.S.: Din punctul meu de vedere pieței de carte din România, în mod special pentru literatura destinată copiilor, îi lipsește conștientizarea nevoii copiilor de a avea acces la literatură. Aici mă gândesc la copii din medii defavorizate, a căror părinți nu au posibilitatea să dea 40 de lei pe o carte, cum ajutăm acești copii? cum le asigurăm dreptul la lectură? Beneficiile lecturii le cunoaștem cu toții și mai ales impactul pozitiv asupra dezvoltării cognitive și sociale a copiilor. Consider că este necesar să se promoveze literatura pentru copii, să se demareze campanii și proiecte care să i-a în vizor și copii din medii defavorizate.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
A.S.: Cărțile pot fi cumpărate de pe site-ul editurii: https://www.edituraecou.ro/carti/ticob-cinci-zile-de-aventura-detail , ( am tot negociat cu editura să înceapă colaborări în vederea distribuirii de care în librăriile locale, dar tot amână acest lucru. Eu nu pot vinde cărți pentru că nu am nici o formă juridică). Pagina mea de facebook: https://www.facebook.com/alina.barbuta.169/

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
A.S.: A investi în literatura pentru copii înseamnă a crește o generație mai bună, o generație de care să fim mândri. Împreună putem sensibiliza copiii la a citi, la a cunoaște această lume minunată a lecturii.

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!