Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

BN: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
AM: Sunt un om pasionat de citit, scris, fotografie, filme bune și călătorii. Sunt o mămică și o soție împlinită, blogger și autor de carte. Sunt la început de drum pe tărâmul scrisului, am pășit cu emoție în rândurile autorilor în anul 2020, când am publicat prima mea carte. Pasiunea pentru scris am descoperit-o în adolescență, când am început să scriu primele mele poezii (poezii care încă nu au văzut tiparul). Cu timpul am început să explorez proza, scriind mici povești, romane.

Sunt o persoană cu defecte și calități, ca fiecare om am trecut prin lucruri bune și rele, pot spune că scrisul a fost mereu pentru mine: terapie, refugiu, alinare, bucurie.

BN: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
AM: Ultima mea carte se numește Prodigium și a apărut la Editura Literpress Publishing în 2021. Este un thriller psihologic, care te va prinde în mrejele sale și te va purta printre frici, angoase, coșmaruri, toate constituind un puzzle pe care îl vei desluși la final. Personajul principal, Angeline se trezește într-un spital psihiatric, amnezică. Pas cu pas, încearcă să înțeleagă povestea vieții sale, dar se lovește de lucruri pe care nu le poate gestiona. Sunt sigură că o să vă placă această poveste în care nimic nu e ceea ce pare.

BN: Dacă trebuie să alegi între personajele tale, care îți este cel mai drag?
AM: Nu am un personaj preferat, dacă ar fi să aleg, cred că ar fi Angeline din Prodigium. Din păcate, sunt multe astfel de personaje în viața reală, suflete chinuite de ororile copilăriei, le vedem la știri, auzim de ele în mediul online, și totuși nu le înțelegem în totalitate dramele. În România, abuzurile sunt la ordinea zilei, victimele arătate cu degetul, iar mersul la psiholog e un moft. Abuzurile, dramele prin care trecem nu sunt tocmai de ignorat, și uneori ne influențează viitorul într-un mod negativ și asta am vrut să punctez printre altele, în povestea lui Angeline.

BN: Există o ordine în procesul creativ? Întâi intriga și după aceea personajele? Sau invers?
AM: Lucrez pe capitole, îmi construiesc mental povestea în linii mari, și apoi mă apuc de scris. Intriga are rolul ei, și aș putea spune că mereu schimb ceva, chiar și după ce am terminat povestea. Scriu, rescriu, tai, modific și tot așa, cam așa e procesul meu creativ. Personajele chiar dacă le construiesc la un moment dat într-un anume fel, suferă și ele modificări.

BN: Cât de greu este să respecți deadline-urile impuse de editură?
AM: Nu am avut deadline-uri pâna acum și dacă aș avea, cred că ar fi destul de stresant și nu știu cât de bine aș putea să scriu, pentru că în procesul scrierii am nevoie de o stare mentală pozitivă și desigur de multă liniște.

BN: Ai transpus anumite trăsături de caracter personale în personajele cărții tale?
AM: Cred că fără să vreau am transpus anumite trăiri, trăsături, deși nu pot spune că mă identific cu personajele mele. În general îmi plac personajele altfel, care ies din tipare, care nu sunt neapărat perfecte, cu un comportament ireproșabil, ci mai degrabă personaje care greșesc, care sunt reale, care uneori învață de pe urma greșelilor sale, alteori nu.

BN: Ce teme delicate ai vrea să abordezi dar încă nu ai curajul să le așterni pe hârtie?
AM: Lucrând la Prodigium, mi-am dat seama că îmi plac temele mai delicate și pe viitor vreau să explorez mai mult natura umană și modul în care funcționează psihicul. Îmi spunea cineva că un scriitor bun trebuie să fie capabil să scrie orice. Fiind la început de drum, chiar nu știu unde mă va purta scrisul, dar cert este că vreau să explorez genuri diferite, teme delicate, teme comune, cine știe, urmăriți-mă și vă voi surprinde.

BN: Ai câteva tips and tricks pentru autorii care aspiră să ajungă ca tine?
AM: În ziua de azi, uneori e atât de ușor să devii autor. Important este ca scrierile tale să fie calitative și să ajungă la inimile cititorilor. Nimeni nu scrie bine de la început, este un permanent proces de îmbunătățire a stilului tău de scriere, proces care din punctul meu de vedere nu se termină niciodată. Cred că cel mai important lucru pentru orice autor e exercițiul scrisului. Acesta este cel mai bun prieten al unui autor. Exercițiul și desigur, cititul.

BN: Se spune că prima carte publicată este întotdeauna cea mai dificil de realizat. Este adevărat sau procesul creativ este la fel de greu indiferent de numărul de cărți?
AM: Sincer, mi s-a părut mult mai dificil să lucrez la a doua mea carte, deoarece simțindu-mă foarte confortabil în zona de romance, să ieși din zona ta de confort e destul de dificil uneori. Am luat acest lucru ca pe o provocare, și cred că a ieșit un thriller psihologic foarte bun. Procesul creativ pentru mine e la fel de dificil indiferent de numărul cărților publicate. Fiecare poveste scrisă are o încărcătură emoțională diferită, mă seacă, mă face să mă îndoiesc dacă e bine ceea ce am scris sau nu, mă determină să scriu și să rescriu.

BN: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
AM: Românii citesc, dar nu suficient, nu aș putea găsi o explicație anume, să fie oare de vină societatea în care mass- media, Ministerul Culturii nu mai promovează lectura, autorii? Să punem totul pe seama stresului, a lipsei timpului prin care oamenii trec zilnic, a lipsei banilor ? Tinerii ce să învețe când la televizor non-valorile sunt promovate și li se pare normal ceea ce văd, și pun cartea și educația pe ultimul loc. Am auzit mulți tineri spunând: De ce să învăț, de ce să citesc, când alții fără carte au reușit? Aici e o poveste lungă, și cred că lucrurile se pot schimba de sus în jos, și invers, de la cei care ne guvernează la noi, oamenii de rând. E nevoie să se investească mai mult în educație, în cultură, căci ce se va alege de o țară în care doar puțin peste 5% dintre români cumpăra o carte?

BN: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
AM: Cititorii mă pot urmări pe Facebook, Instagram, iar Prodigium poate fi cumpărată de aici.

BN: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
AM: Fiind autor de carte, le-aș propune să acorde credit și autorilor români contemporani. Nu neapărat mie, deși nu mă supăr, dar avem autori foarte buni în România, care din păcate sunt dați la o parte în detrimentul celor străini. Autorii români au nevoie de susținerea voastră, să le citiți cărțile, să împărtășiți recenziile voastre altora, să îi recomandați, s-ar putea să rămâneți surprinși și să mai vreți. Niciun scriitor român nu trăiește din vânzări, dar se hrănește cu aprecieri, cu faptul că pentru puțin timp v-a atins sufletul. V-aș recomanda aici pe : Lucian Ciuchiță, Nina Marcu, L.C. Sima, Dan Bițuică, Ioana Mihaela Curaleț, George Moisi, Vero Budea, Rodica Pușcașu, Ion-Cristea Marilena, Daniela Marchetti, Cosmin Lazăr și de ce nu, Anca Moraru, adică eu.

Vă mulțumesc Booknation.ro pentru invitație și că promovați literatura și autorii români contemporani!

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022