Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Andra E. Dragomir: Sunt studentă la facultatea de Litere și am aproape 21 de ani. Pe lângă scris, alte pasiuni ar fi cititul și călătoriile în natură. Orașul mei natal este Râmnicu Vâlcea. Sunt o fire calmă, de obicei, care apreciază întotdeauna sinceritatea și încerc să mă bucur cât de mult pot de toate lucrurile pe care mi le oferă viața indiferent cât de mici ar fi.

B.N. Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
A.E.D. Cartea pe care am scris-o se numește “Azgad” și face parte din categoria fantezie. Personajele principale sunt inspirate din mitologia nordică, dar au anumite caracteristici atribuite de mine pentru a da o notă cărții cât mai originală. Romanul conține două hărți și doi arbori genealogici ca evenimentele să pară cât mai reale. De asemenea notele de subsol contribuie la originalitatea cărții pentru că oferă detalii ce sporesc și mai mult imaginația cititorului și îl țin captiv în poveste pentru mult timp. Titlul romanului constituie un element de mister, iar semnificația acestuia va fi descoperită pe parcursul lecturii.

B.N. Care a fost cel mai dificil obstacol în procesul de publicare al cărții?
A.E.D. Să scrii o carte nu este ușor, cu atât mai mult cât următorul pas este publicarea unde poți întâmpina multe obstacole. Pentru mine cel mai dificil obstacol în procesul de publicare al cărții a fost acela de a găsi o editură pe placul meu, dar care și să publice genul de romane pe care eu le scriu.

B.N. Ai un mentor care te-a inspirat și ajutat să scrii?
A.E.D. Am început să scriu fără a avea vreun mentor sau vreun scop precis cu privire la scrierile mele. Scriam în orice moment al vieții mele, trăirile interioare fiind principala sursă de inspirație care nu seacă niciodată. Totuși când am decis ca vreau sa scriu ceva pentru a fi publicat apoi, da, atunci a apărut un mentor și anume J. R. R. Tolkien. Datorită lui și datorită scrierilor sale a luat naștere “Azgad”, romanul meu de debut.

B.N. Ce valoare crezi că oferi prin cartea ta?
A.E.D. Unii autori scriu pentru că li se pare interesant să te lauzi cu o carte scrisă, alții pentru că li se pare interesant titlul de autor, unii ca să se descarce, deși majoritatea fac asta, alții din plăcere sau pentru că vor să lase ceva în urmă. Sunt foarte multe motive pentru care cineva decide să scrie o carte, dar și mai multe pentru care ar dori să o publice. Personal, cred că există și cărți care nu împărtășesc valori, sau poate doar eu nu am înțeles ce valori au transmis unele cărți citite de mine. De asemenea se poate ca unii din cititorii mei să nu își dea seama ce valori ofer eu prin cartea mea, dar, pentru norocoși și curioși, răspunsul la aceasta întrebare va putea fi aflat de aici.

Motivul principal pentru care eu scriu este pentru a vindeca. Mă vindec pe mine, dar și pe cei care citesc și simt la fel ca personajele mele, lucru ce face din unii scriitori niște medici ai sufletelor. Fiecare personaj pe care îl construiesc are o poveste mai mult sau mai puțin importantă pentru noi, dar esențială pentru fiecare dintre noi. În romanul “Azgad”, am încercat să prezint cel mai profund povestea silfei de pământ numită Caladwen. Fiind un personaj instabil emoțional face unele lucruri pe care cititorul poate nu le-ar face sau trăiește intens fiecare eveniment ceea ce o poate abate de la scopul principal al destinului său. Urmărind cu atenție această silfă pe tot parcursul romanului, putem observa maturitatea pe care o dobândește în timp și inteligența emoțională cu care ea se luptă pentru a o stăpâni.

Comportamentul ei se schimbă, iar acțiunile ei devin din ce în ce mai clare și mai concise, ea încercând să își stăpânească sentimentele și să își îndeplinească destinul. Aceste valori ale personajului principal: maturitate, dezvoltare personală pe toate planurile, lupta pentru a-și îmbunătăți inteligența emoțională, pasiunea sa și intensitatea trăirilor de orice fel pe care le are sunt doar câteva dintre învățăturile pe care voiam să le transmit cititorilor mei. De asemenea prietenia adevărată, lupta pentru dreptate, curajul, depășirea situațiilor critice și continuarea luptei indiferent de obstacole pentru îndeplinirea scopului suprem au conotații reale și care doresc să îi ajute pe cititori să facă și ei față evenimentelor neplăcute și neprevăzute din viața lor într-un mod curajos și demn de respect.

B.N. Ai scris vreo carte pe care nu ai publicat-o?
A.E.D. Da, am scris o carte pe care nu am publicat-o, deși eu o consider mai mult un manuscris care m-a ajutat să îmi conturez și să îmi controlez mai bine scrisul în pregătire pentru un roman precum “Azgad”, dar și pentru celelalte care vor urma. Acel manuscris nu va fi publicat niciodată.

B.N. Ce înseamnă succesul literar pentru tine?
A.E.D. Pentru mine succesul literar înseamnă că romanele mele să fie cât mai citite și să creeze discuții și dezbateri pe seama lor și pe seama subiectelor prezentate.

B.N. Ai o carte pe care o recitești ocazional deși o cunoști pe dinafară?
A.E.D. Nu. Deși sunt cărți pe care pot spune că le-aș reciti cu drag, nu o fac și nu o voi face. Timpul folosit pentru a reciti o carte îl folosesc pentru a citi una nouă.

B.N. Cât de folositoare este autocritica pentru un scriitor?
A.E.D. Autocritica este bună, în general, dar dacă este prea dură poate face mai mult rău decât bine, în orice domeniu. Pentru mine, autocritica față de romanul meu de debut, a fost una destul de dură, atât de dură încât am avut câteva momente în care voiam să renunț la ideea de a-l publica. Autocritica pentru un scriitor este ca o lamă cu două tăișuri. Dacă ești prea dur și nu știi când sa te oprești, poți strica totul, dar dacă analizezi totul cu strictețe, dar fiind totuși blând cu tine însuți, poți folosi acea sabie pentru a doborî toate obstacolele din calea ta și pentru a avea un drum lin înainte.

B.N. Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
A.E.D. Am publicat la Editura Libris Editorial care acum și-a schimbat numele în Editura Creator, și am ales-o pentru oamenii faini de acolo și pentru că am simțit ca este cea mai bună alegere pentru romanul meu.

B.N. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
A.E.D. Piața de carte din România, ca multe alte aspecte de la noi, scârțâie. Acest lucru se întâmplă pentru că mulți citesc în format electronic sau nu mai citesc deloc, ceea ce nu este o noutate pentru nimeni, iar cei care citesc, aleg autorii străini de cele mai mult ori în defavoarea celor români. Unii spun că ar scrie mai bine, alții că subiectele prezentate de autorii străini sunt mai populare decât cele din romanele noastre.

Sunt fel și fel de cărți peste tot în lume, dar cred că cea mai mare problemă a pieței de carte din România este promovarea. Din această cauză unele romane văzute ca fiind slabe sau mediocre ajung la un public foarte larg care le apreciază, și tot din această cauză, unele romane care chiar ar merita mai multă atenție, nu o primesc. Totul stă în cum și ce promovezi ca orice să poată ajunge la oricine.

De asemenea procentajul extrem de mic pe care un autor îl primește din partea editurii sale în urma semnării unui contract, îi poate face pe cei talentați să dea înapoi pentru că persoana în cauză nu va putea fi doar autor, pentru că are nevoie de un loc de muncă pentru a se întreține, deoarece în caz că nu era destul de clar acest lucru, în România cel puțin, un autor nu poate trăi din munca sa. Dacă promovarea cărților și lecturii ar fi la fel de agresivă, ca multe alte lucruri din mediul online și din mass-media, cu siguranță acest aspect ar încuraja autorii români să scrie și mai mult, dar și mai bine pentru a menține pe linia de plutire acest contract invizibil dintre autor și cititor.

B.N. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
A.E.D. Activitatea mea poate fi urmărită pe pagina mea de instagram writer_andra_dragomir sau pe cea de facebook Andra E. Dragomir, iar romanul meu “Azgad“, poate fi comandat de pe site-ul Libris.ro, acolo unde doritorii au parte și de multe reduceri.

B.N. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
A.E.D. Doresc să vă mulțumesc pentru că ați parcurs acest interviu până la sfârșit și vă doresc să fiți minunați, bucuroși chiar și în cele mai grele momente și să știți că orice problemă ați avea, undeva, cineva, trece prin aceleași lucruri ca și voi, așa că nu sunteți singuri! Să aveți parte numai de clipe frumoase și de lecturi plăcute, dragilor! Vă îmbrățișez cu drag!

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!