Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Informații generale: Sunt din Arad, am 43 de ani și sunt mămica unei domnișoare de 19 ani. Profesia de bază este economist. În anul 2014 am fondat filiala locală a clubului Toastmasters International – club de comunicare, oratorie și formare de lideri. Faptul acesta m-a condus către ceea ce sunt astăzi: un manager de inovare activ în comunitatea arădeană.

Titlul cărții: Un gând senin și pur, de suflet, pentru tine – poezii pentru zile de naștere

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Argentina Finișan: E frumos să te oglindești în ochii unui cititor – de cărți sau de suflete. Iubesc oamenii, frumosul din jur, natura și cuvintele. Zâmbetele, râsetele zglobii și ironiile fine sunt cele care îmi dau puls zilnic. Sunt idealistă, inovativă și, în același timp, pragmatică. Visătoare și încrezătoare, mă bucur de fiecare buburuză care îmi colorează viața. Sunt într-o continuă mișcare, un mic titirez care provoacă valuri năstrușnice. Greu de înțeles și de acceptat, m-am obișnuit să-mi croiesc propriile cărări prin hățișuri, pajiști și umbre umane. Învăț să mă apreciez și să mă iubesc și sunt sub o lupă autoimpusă constant. Toate proiectele pe care le gândesc și le pun în practică sunt guvernate de aceeași dorință de a fi un exemplu celorlalți – uneori ”așa da”, alteori ”așa nu”. Doar așa cred eu că putem vorbi despre evoluție.

B.N. Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
A.F. Este o carte foarte dragă mie. Conține 20 de poezii și urări scurte dedicate celor care își sărbătoresc ziua de naștere. Fiecare poezie, fiecare urare s-a conturat cu gândul la persoana căreia i-o adresam. Cuvintele au curs într-un firesc neașteptat chiar și pentru mine și cu un ecou puternic emoțional asupra destinatarului. Bucuria cea mai mare a fost și rămâne de fiecare dată acel moment în care reușesc să surprind oamenii dragi din viața mea printr-un gând exprimat în versuri.

Toate poeziile au fost trimise în particular și le-am scris fără să mă gândesc că voi publica vreodată. Cu doi ani în urmă o poezie a ajuns la o fată dragă mie care mi-a spus pe un ton hotărât: ”dacă nu publici tu, te public eu!”. Prima mea reacție a fost de ”stai! eu nu vreau să fiu citită de toată lumea …!” apoi, gândind la bucuria pe care o stârnesc atunci când scriu și, ocazional, public pe blog sau pe pagina de facebook, mi-am spus: ”de ce nu?!” și, timid, am început să gândesc ideea de tipărire.

Este prima carte publicată și este încărcată cu multă emoție și căldură. Este o carte specială și datorită colaborării cu doi adolescenți, elevi ai Colegiului de Artă ”Sabin Drăgoi” din Arad. La vremea editării, copiii aveau 17 ani. Implicarea lor este diferită: coperta și fundalul filelor (desenate liber și colorate) aparțin fiicei mele, Andra, iar desenele (în tuș negru) care preced fiecare poezie îi aparțin lui Alex, coleg de clasă cu fiica mea.

B.N. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?
A.F. ”Ronțăiam” cărțile bibliotecilor încă din pruncie. Cu unele pasaje, texte, finaluri de poveste nu eram de acord sau îmi doream să fi fost altfel. Astfel că am avut o tentativă de a scrie o poveste în jurul vârstei de 10 ani. Am abandonat repede ideea gândind că menirea mea nu e asta – ”pe cine crezi că va interesa povestea ta?!” îmi amintesc și acum gândul care m-a determinat să renunț. Bineînțeles, nu am spus nimănui la vremea aceea.

Am continuat, în schimb, să scriu temele la limba română cu râvnă, adăugând ceva ”altfel” fiecărui text. În ultimul an de liceu am scris primele mele versuri, dar, bineînțeles, din nou nu am spus nimănui; de astă dată am păstrat foaia, o am și acum. Am convingerea că, pentru mine, scrierile sunt un refugiu plăcut și reconfortant. Și au, în esență, un mesaj subtil pentru cei care știu să citească printre rânduri, simt emoția și privesc dincolo de cuvinte.

B.N. Cât de importantă este cercetarea când scrii o carte?
A.F. Cercetarea are rolul ei. În cazul de față, cercetarea am pornit-o cu doi ani înainte de a publica, în momentul de care aminteam mai sus. Voiam să găsesc un înaintaș care a scris și publicat o cărticică asemănătoare. Un poet care să mă inspire, de la care să învăț cum a scris, cum a legat cartea, cum a publicat. Nu am găsit. Și mi-am spus: ”asta e, pune tu în lumina tiparului versurile așternute”.

B.N. Care a fost prima carte pe care ai citit-o?
A.F. Nu îmi amintesc. Citeam tot ce îmi cădea sub nas. Îmi plăceau poeziile – să le citesc, să le înțeleg, să le recit cu intonație. Poveștile trebuiau să fie neapărat cu acțiune, cu suspans. Nu mi-au plăcut poveștile idilice, nici cele istorice. Preferam cărțile polițiste sau de aventură.

B.N. Cum descrii stilul tău de a scrie?
A.F. Simplu. Uneori profund, cu tâlcuri.

B.N. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?
A.F. Educația continuă. Implicarea în evenimente socio-culturale. Șofatul. Dansul. Inovația.

B.N. Ai un obicei zilnic de a scrie?
A.F. Nu. Scriu când simt. Poate fi noaptea sau dimineața, cât sunt încă somnoroasă. Rareori scriu în cursul zilei.

B.N. Poate fi considerată o meserie activitatea unui scriitor?
A.F. Categoric da. Ideal ar fi să fie și prețuită de contemporani. ”Meseria este brățară de aur” – așa m-au învățat părinții. Aș extrapola puțin ideea subliniind că ”brățara” este amprenta personală pe care fiecare ”meseriaș” o impregnează în ceea ce face. Cum te poți numi un scriitor bun fără a ajunge la sufletele cititorilor? Scrierile pornesc din experiențe, gândire, filtre personale – pentru a ajunge în biblioteca unui cititor, cele scrise se cer a fi încondeiate pe înțelesul tuturor sau a câtor mai mulți oameni. Astfel, ceea ce scrie fiecare autor este prețuit corect la treapta de valori a fiecărui cititor.

B.N. Simți că te energizează sau că te epuizează scrisul?
A.F. Mă liniștește, mă încarcă, mă echilibrează emoțional.

B.N. Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
A.F. Editura este din Arad. Am ales să lucrez cu cei de la ”Carmel Print & Design” pentru două motive: aici a fost ultimul meu loc de muncă înainte de a purcede pe drumul antreprenoriatului și pentru că promovez sub diverse forme calitatea oferită de arădeni contemporani. Îi mulțumesc și pe această cale domnului Blaj Ovidiu – un om deosebit, care a văzut în mine mai mult decât puteam să înțeleg eu că exista la vremea respectivă.

B.N. Care sunt scriitorii români care te-au marcat? Dar cei din literatura universală?
A.F. Hmm, Mihai Eminescu, Ion Creangă. În glumă spun adesea că sunt o rudă scăpătată de-a lui Nică. Iar cărțile autorilor din alte zări care îmi plac sunt cele scrise de Jeff Keller.

B.N. Ai o carte pe care o recitești ocazional deși o cunoști pe dinafară?
A.F. Da – ”Atitudinea este totul”, Jeff Keller.

B.N. Trei cărți pe care oricine ar trebui să le citească și de ce:
”Atitudinea este totul”, Jeff Keller – o consider ușor de lecturat și de pus în practica imediată – o recomand ca lectură obligatorie începând cu vârsta clasei a VIII-a. Este o carte din care poți învăța cum să faci față multor situații reale din viață.
”Personalitate plus”, Florence Littauer – este o bază de pornire spre autocunoaștere și o bună relaționare interumană.
”Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”,Stephen R Covey – este un ghid personal și profesional de lungă durată.
Ca bonus, aș recomanda lecturarea scrierilor lui Ion Creangă sau cărți ale contemporanilor de lângă noi.

B.N. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
A.F. În opinia mea cred că ar fi binevenite câteva limitări de conținut și o oarecare necesitate de a primi recenzii de la profesioniști fiecare scriere înainte de a fi publicată – cu scopul de a cerne și îmbunătăți mesajele dintre rânduri. Ar fi utilă promovarea calității scrierilor. În fond, cuvântul scris e menit să educe.

B.N. Care e cea mai mare provocare din viața unui scriitor din România în opinia ta?
A.F. Cred că sistemul educațional în sine și latura financiară – cumulate, le consider un impediment în țara noastră.

B.N. Se poate trăi din scris în România?
A.F. Depinde de standardul fiecăruia. Posibil să fie șanse.

B.N. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
A.F. Sunt vizibilă în partea virtuală pe paginile de facebook Vrabiuta.ro, Argentina Finișan sau pe blog.
În lumea reală mă găsiți – și cartea deopotrivă – în magazinul de cadouri ”bizzArt” din Arad, magazin deschis de câteva luni în care promovez, printre alte îndeletniciri, mici artizani locali.

B.N. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
A.F. Căutați sensul dintre rândurile scrise, cerneți informațiile și testațile în propria viață. Așa aveți șansa de a înțelege autorul, oamenii de alături și pe voi înșivă. Mulțumim că ne citiți!