Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Corina Finta: Bunã tuturor. Eu sunt Corina Finta din Valea Vinului, un sat din jud. Satu Mare. Când scriu, versurile îmi “sunã în cap” pe ritm de hip hop. Pe lângã scris îmi place sã fac fotografi, când am timp, utilizând mai mult tehnica macro.

B.N. Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
C.F. Primul volum este mai…dur ca sã zic aşa, înfãțişezã trãiri şi viața grea.
Al doilea în schimb este mai “light”. Acest volum are trei pãrti: rai, iad, purgatoriu şi sunt poezii de dragoste care te duc prin cele trei stãri. Volumul se încheie cu nişte “cugetãri” în care cu siguranțã o sã vã regãsiți.
Cele douã volume de poezii sunt relativ simple, accesibile tuturor. Sunt un “altfel” de poezie care poate fi cititã oriunde pentru cã sunt scurte şi la obiect.

B.N. Care a fost momentul în care ai știut că trebuie să scrii o carte?
C.F. Am început sã scriu prin 2017 în timp ce era la serviciu. Îmi tot veneau versurile şi nu mã lãsau pânã nu le scriam. Am scris o grãmadã de post it-uri cã nu puteam purta tot timpul carnețelul în buzunar. La un moment dat mi-am fãcut un cont “fals” pe Fb unde postam poeziile. M-am împrietenit cu Leila Sandra care m-a încurajat sã continui cu scrisul şi sã le trimit la editurã. Celor de la editurã le-au plãcut şi s-a publicat primul volum. Îi mulțumesc încã o datã pe aceastã cale Leilei pentru cã m-a sprijinit şi m-a ajutat sã ajung unde sunt şi Mihaelei Sipoş pentru cã a avut curajul sã le publice.

B.N. Cine a avut rolul cel mai importat în cultivarea pasiunii tale pentru lectură și carte?
C.F. Când eram la şcoalã uram sã citesc, nu-mi plãcea deloc, poate şi pentru cã trebuia sã citesc lecturile obligatorii şi nu m-au prea atras. Am început sã citesc prin facultate şi probabil cãrțile alese atunci m-au influențat şi m-au ajutat sã devin ceea ce sunt.

B.N. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?
C.F. La poezie nu se poate spune cã se face o cercetare anume dar încerc sã-mi fac rimele sã fie cât mai frumoase şi de efect.

B.N. Crezi că titlul este important pentru impactul cărții?
C.F. Eu sunt genul de om care aleg o carte dupã titlu sau copertã, ştiu “nu judeca o carte dupã copertã” dar aşa sunt eu. Îmi place sã risc cumpãrând o carte al cãrui titlu mi se pare interesant. Deci, da, titlul cãrții chiar conteazã, iar titlurile alese de mine, nu sunt chiar simple.

B.N. Cum descrii stilul tău de a scrie?
C.F. Stilul meu este ciudat, adicã merg mult pe rimã. Am puține poezii cu rimã albã, poate şi pentru cã “îmi vin” pe melodie.

B.N. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?
C.F. Îmi place sã fac fotografii, dar nu prea mai am timp. Sã fac drumeții sau pur şi simplu sã stau şi sã admir un peisaj. Natura este fantasticã, iar dacã stai sã o priveşti din unghiul potrivit, cu siguranțã îți schimbã starea de spirit în bine.

B.N. Ai obiceiul zilnic de a scrie?
C.F. Dacã aş putea aş scrie zilnic, dar nu depinde doar de mine. Muza, e un factor vital, pentru mine cel puțin. Degeaba vreau sã scriu dacã “nu vine”. Sunt zile când scriu câte douã sau chiar trei poezii, dar am avut, şi câteodatã mai am, perioade în care nu pot scrie sãptãmâni întregi un singur vers.

B.N. Ai vreo carte într-atât de bună încât să fi dorit să o fi scris chiar tu?
C.F. Mi-a plãcut foarte mult “Parfumul” de Patrik Suskind, foarte mişto descrie toate mirosurile, pot spune cã am inspirat cartea citind-o.

B.N. Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
C.F. Ambele cãrți le-am publicat la Editura Berg. Leila Sanda m-a sfãtuit sã încerc acolo şi dacã m-am înțeles bine cu cei de la editurã am scos şi cel de-al doilea tot acolo.

B.N. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
C.F. În primul rând lipsesc cititorii. Încã sunt relativ puțini oameni care aleg sã citeascã o carte în locul unui serial pe Netflix.

Apoi, cititorilor le lipseşte curajul, adicã aleg mai uşor o carte cu un autor strãin decât un autor român. Multã lume are impresia cã autorii români nu se ridicã la standardele celor din afarã, greşit. Momentan avem foarte mulți autori cu potențial şi foarte mulți sunt tineri dar cu o maturitate în scriere încât nu-ți vine sã crezi.

Dacã ar exista şi o promovare mai bunã a autorilor, campanii care sã îndemne lumea sã citeascã, mai multe târguri de carte în care sã fie promovați autorii români, eu zic ca am avea o viațã mult mai bunã şi o altfel de perspectivã asupra ei. Cum zic şi cei de la Paraziții în piesa “Citeşte o carte”: “cãrțile educã spiritul”, aşa cã, hai sã citim.

B.N. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
C.F. De ceva vreme pagina de autor mi-e blocatã, aşa cã mã pot urmãri pe pagina mea de FB sau instagram.
Cãrțile se pot comanda de pe site-ul editurii Berg, Libris, Amazon, librarie.net, Cãrtureşti

B.N. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
C.F. Citiți dragii mei, citiți, iar dacã este autor român cu atât mai bine, credeți-mã nu veți regreta. Iar dacã aveți cât de cât un pic de talent scrieți, puneți ce aveți în suflet pe hârtie, vã ajutați pe voi şi poate îi ajutați şi pe alții.

Vreau sã le mulțumesc celor care mi-au citit volumele şi celor care au crezut în mine. Vã mulțumesc din suflet dragi cititori. Sper cã v-am atins mãcar puțin sufletul, dacã este aşa, scopul meu este atins.
Dacã de obicei nu citiți poezie, poate ar trebui sã încercați. Sã ştiți cã este chiar mişto, iar o “altfel” de poezie este cu atât mai interesantã.

Vã mulțumesc pentru interviul acordat şi vã doresc tuturor lecturi plãcute!