Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Cristian Mladin: Pentru cei ce nu m-au văzut pe scena Şcolii Populare de Artă Arad în spectacole de teatru, la competiţii sportive de alergare, înot și ciclism sau în mediul literar, permiteţi-mi să mă prezint. Numele meu este Mladin Cristian Lucian, de profesie economist, iubitor de artă sub toate formele ei. Sunt absolvent al Şcolii Populare de Artă Arad, secţia Actorie, la clasa actriţei Oltea Blaga, având posibilitatea sub acestă titulatură de a juca pe diferite scene din Arad şi nu numai.

Am participat în calitate de invitat în cadrul unor emisiuni culturale și sportive la Radio JoyFm, Radio Zestrea, Radio România Actualități, StudioArad, Tv Arad și WestTV.

În plan sportiv, începând cu anul 2012, practic alergarea de anduranţă, reuşind să parcurg în 2016 Maratonul Aradului. Am participat la diverse concursuri de ciclism, amintind aici Supermaratonul Bekescsaba-Arad-Bekescsaba (200km), dar cele mai bune rezultate obţinându-le la înot. Aş aminti aici Maratonul de Înot 24h de la Timişoara din 2015, multiple concursuri interne şi internaţionale, în prezent pregătindu-mă sub culorile CSM Arad. Am participat la Campionatul Mondial de Înot Masters din Ungaria (Budapesta și Balatonfured) în 2017 și la Campionatul European de Înot Masters din Slovenia (Kranj și Bled) în 2018.

În plan artistic, scriu poezie, proză, recenzii, eseuri și editoriale.

Premii obținute:

  • Concursul literar internațional „Sub stindardul tricolor” 2019, Premiul I
  • Concursul literar „Odiseea cuvintelor” 2019, Premiul II secțiunea proză, Premiul II secțiunea eseu
  • Concursul literar „Elogiu iubirii” 2019, Mențiune I secțiunea proză, Locul III secțiunea proză seniori 2020
  • Concursul literar „Visul inimii” 2019, Locul I secțiunea proză
  • Concursul internațional „Vis de toamnă” 2020, secțiunea proză, premiul „Ioan Flora”
  • Concursul internațional „Metafore-Ana Podaru” 2020, Locul I secțiunea proză realistă-parabolă

Volume publicate:

  • „Umbre în lumină”, poezii, Editura Grinta, Cluj Napoca 2018
  • „Cubul cu cinci fețe”, roman colectiv (Cristian Mladin, Ioan Alexandru Ardelean, Marius Socaci, Corina Ileana Ciuraș, Ianto L. Teodora), Editura Inspirescu, București 2019
  • ,,Întoarcere la cuvânt”, Editura Rotipo, Iași 2020

B.N. Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
C.M. A doua mea carte de autor, intitulată ,,Întoarcere la cuvânt”, este o carte atipică, ce conține editoriale social-economice, eseuri și recenzii. O carte care a necesitat un volum mare de muncă și studiu, dar care vine să completeze profilul scriitorului de proză și poezie Cristian Mladin.

B.N. De ce ai ales să scrii această carte?
C.M. Un creator este bine să croiască noi drumuri pe parcursul vieții sale artistice, să experimenteze, să se joace, pentru a-și menține viu spiritul artistic.

B.N. Când a început să crească această vocație de a scrie, de a creea?
C.M. Din punct de vedere literar am început să scriu începând cu anul 2012 editoriale social- economice în ziarele „Business Adviser” şi „Business Point”, ziare cu acoperire naţională, sub îndrumarea redactorului şi scriitorului Alin Tomuş din Alba Iulia. Am publicat poezii în „Foaia Culturală Gutenberg”, îngrijită de doamna Floare Cândea, și am colaborat, alături de alţi autori din ţară în: Antologia „Prieteniei” vol. I și III, Antologia „Ut sis populus”, Antologia „Confluențe Vestice”, Antologia „Amintiri de secol XX”, Antologia „Tu-carte deschisă” a grupului omonim, Antologia „Întomnarea cuvântului” , Antologia „Toamna la Apollon” și Antologia „În jocul timpului” („Il gioco del tempo”).

B.N. Cine a avut rolul cel mai importat în cultivarea pasiunii tale pentru lectură și carte?
C.M. Ceea ce m-a făcut cu adevărat să mă descătuşez, a fost poezia, un adevărat katharsis al sufletului. M-am alăturat grupului literar „Tu-Carte deschisă” în 2014, descoperind cu bucurie similitudinea trăirilor alături de oameni ciudat de frumoşi în universalitatea regăsirilor lor.

B.N. Cum începe o zi pentru un scriitor?
C.M. Există artiști pur-sânge și artiști duali, care își împart timpul între preocupări mundane și preocupări artistice. Personal, mă număr printre cei din a doua categorie. Ziua mea începe asemeni zilelor multor oameni, cu cafea, mic dejun și job. Abia spre seară reușesc să mă conectez universului creațional, care mă acaparează apoi timp îndelungat.

B.N. Pe plan literar, unde te vezi peste 5 ani?
C.M. În plan literar am mai multe proiecte în derulare, iar orizontul de timp de cinci ani nu are cum să fie altfel decât un trend ascendent, ca volum, calitate și cantitate artistică.

B.N. Te-ai gândit până în prezent să renunți la stilul actual de a scrie?
C.M. Stilul de a scrie nu e o normă fixă, o cutumă care ne însoțește pe tot parcursul vieții. Dimpotrivă, e dinamic, în continuă schimbare, funcție de mulți factori care ne definesc ca oameni sau ca alegeri. Desigur, totul e perfectibil, însă nu îmi neg etapele care m-au format pe mine, cel din prezent.

B.N. Care este prima reacție a oamenilor când citesc cartea ta?
C.M. Cartea ,,Întoarcere la cuvânt” se dorește a fi o carte tehnica, ce se adresează unui auditoriu avizat, e un manifest al meu către lumea artistică, în care abordarea plurivalentă își spune cuvântul. Aprecierile pot și sunt împărțite. Și e bine că e așa, întrucât feed-back-ul joacă un rol important în evoluția fiecăruia.

B.N. Când ți-ai dat prima dată seama că există putere în cuvintele tale? Când ai folosit limbajul pentru a obține ceea ce îți doreai?
C.M. Odată cu câștigarea primului meu premiu I, la Festivalul Internațional ,,Sub stindardul tricolor”, în 2019, probabil și datorită limbajului folosit, dar și emoției degajate de cuvânt, am realizat forța impactului cuvântului asupra laturii artistice a oamenilor. Iar odată cu timpul, în mod firesc, cuvintele devin șlefuite, atent studiate, pentru a obține impactul dorit. Unul pozitiv, desigur.

B.N. Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
C.M. Am publicat cartea la editura “Rotipo” din Iași, întrucât știam de calitatea bună a tiparului pe care îl execută și a prețului competitiv. Recomand cu încredere.

B.N. Care sunt scriitorii români care te-au marcat? Dar cei din literatura universală?
C.M. Pe parcursul trecerii timpului, unele gusturi se schimbă, altele persistă, dar e normal să fie așa. Mi-a plăcut ca și copil, Ioan Slavici, mai apoi Liviu Rebreanu, Matei Vișniec, Pavel Coruț etc.
Din literatura universală m-am îndrăgostit de autorii francezi: Antoine de Saint Exupery, Honore de Balzac, Emile Zola, Victor Hugo, Jules Verne, dar și de literatura engleză sau americană prin Isaac Asimov, Charles Dickens, Mark Twain, James Fenimore Cooper, Karl May etc.

B.N. Ai o carte pe care o recitești ocazional deși o cunoști pe dinafară?
C.M. Ador “Micul prinț” al lui Saint Exupery. O carte pentru oameni mici și mari, plină de învățăminte, care ne face să apreciem candoarea copilăriei dar și formarea viitorului adult.

B.N. Trei cărți pe care oricine ar trebui să le citească și de ce:
C.M. Aș recomanda aici “Douăzeci de mii de leghe sub mări” a lui Jules Verne, “Micul prinț” a lui Saint Exupery și “Blindatele morții” a lui Sven Hassel. Din prima facem cunoștință cu aventura, visul și tehnica viitorului, a doua ne relevă farmecul copilăriei iar a treia ne aduce aminte de ororile războiului, dar și spiritul de aventură și camaraderia tovarășilor de arme.

B.N. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
C.M. Pieței de carte din România îi lipsește publicul, în opinia mea. Lumea s-a schimbat, nu întotdeauna în bine însă, iar tehnologia (invazivă) a pus capăt supremației cuvântului scris. Există însă și rebeli care nu se supun tehnologiei. Noi scriem însă pentru toți. Creatorul trebuie să își facă cunoscut mesajul.

B.N. Care e cea mai mare provocare din viața unui scriitor din România în opinia ta?
C.M. Cuvântul poate vindeca, arta este o formă puternică de terapie a sufletului, putând motiva, sau armoniza. Prin ceea ce creăm, sub această formă ne apropiem de Divinitate, fiind promotori ai mesajului de armonie, frumos şi pace.

Suntem agresați zi de zi de criza economică și politică, întâmpinăm dificultăți emoționale și comunicaționale în familie, la serviciu sau în societate. Canale ale Divinității, reprezentanții celor șapte arte sunt apărători ai Umanității în fața provocărilor vieții și societății, care ne pot schimba dramatic, ne pot transforma în ceea ce nu suntem de fapt.

Există mulți astfel de hoți de vise, pentru care evoluția umană nu e de dorit, globalizarea și uniformizarea oamenilor și a sufletelor fiind dezideratul care se dorește a fi atins cu orice preț. Prin artă, creatorii sunt dovada vie că nu suntem doar roboți integrați în societate. Doamnelor, domnilor, cuvântul vindecă, cuvântul alină, mângâie, excită, vibrează, dar poate în același timp jigni sau răni. Sunt doi lupi în fiecare dintre noi, unul blând și unul aspru. Depinde de noi pe care lup îl hrănim.

B.N. Se poate trăi din scris în România?
C.M. E foarte greu să faci pasul spre profesionism, iar a trăi din scris, parțial sau total, pare puțin utopic. Cel puțin în România. Cel puțin pe moment. Oferta e mai mare decât cererea. Și e păcat…

B.N. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
C.M. Latura artistică a prins aripi prin publicarea de poezii, eseuri și proză în diferite reviste, site-uri literare și culturale: „Stindard”, „Agora”, „Zborul”, „Rusidava Culturală”, „Cervantes-Inspirescu”, Liga Scriitorilor din România, Cenaclul „Prietenia”, Cenaclul „Luceafărul Arădean”, e-Creator.ro, „Litera13”, „Sintagme literare”, „Arte”, Literaturitate.ro, „Însemne culturale”, „Confluențe literare” etc.

În aprilie 2020 am creat un Grup Cultural denumit „Arta-visul îngerilor” prin care promovez arta sub toate formele ei ( muzică, pictură, sculptură, arhitectură, literatură, teatru, cinematografie, dans), grup care numără în prezent peste 100 de membri.

B.N. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
C.M. Cuvântul galopează pe câmpiile cerului, pune culoare acolo unde mai este nevoie, alină suferințele sufletului și vibrează pe strunele subtile ale muzicii dragostei. Vântul se joacă toamna, împrăștiind culori care mișcă viața. Apa cântă în stropi de lumina, iar timpul își încetinește curgerea, pulsând în cuvânt. Cuvântul nu are formă fizică, nici gust, nici miros, dar el pătrunde nestingherit în cele mai ascunse unghere ale sufletului, oricâte obstacole ar avea în calea sa.

Nu toți suntem mesageri, însă prin lectură, prin audiție, prin contemplația artei, putem fi cu adevărat liberi, divini, putem rezona cu trăirile creatorilor, putem fi tot ceea ce visăm să fim, avatari care nu pot fi niciodată învinși, pentru că Divinul este în noi și cu noi.

CAUTĂ CĂRȚILE SCRISE DE CRISTIAN MLADIN ÎN LIBRĂRIA TA PREFERATĂ:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!