Interviu cu Adelina Bălan, autoarea cărții „Nouăsprezece căutări”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

 Adelina Bălan: M-am născut în Focșani, locul în care mă voi simți mereu acasă, căci aici am copilărit, aici mi-am petrecut adolescența, aici e familia mea, aici am descoperit dragostea pentru cuvânt, aici am întâlnit sufletul care îmi ține în brațe sufletul. Aici am cele mai multe amintiri. Am absolvit Colegiul Național ”Unirea”, profilul filologie – nici nu-i de mirare, doar iubesc cuvintele 🙂 Plus că pe parcursul liceului mi-am dat seama că nu aș fi avut o relație prea bună cu matematica, haha, cu toate că îmi plăcuse în generală. În prezent, sunt studentă în anul I la Comunicare și Relații Publice, în cadrul Facultății de Litere, Universitatea București. Și-mi place, că doar studiez comunicarea. Cred, așadar, că întreaga mea viață se concentrează în jurul cuvântului. Scris, vorbit. E o binecuvântare.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

A.B. Cred că m-am apucat de scris prematur! :)) Glumesc, desigur. Am început să scriu din momentul în care am învățat să scriu, adică undeva în clasele primare. Doamna învățătoare ne dădea tot felul de compuneri care ne antrenau creativitatea la maximum. Acelea erau temele mele preferate. Trebuie să recunosc că aveam și o imaginație foarte bogată. Apoi am început să scriu povești, care nu erau teme pentru școală. Îmi plăcea să inventez personaje care să treacă prin tot felul de aventuri. Așa a început totul. Din joacă. Azi, scrisul e parte din mine. Și ce parte frumoasă…

E.I. Cum s-a născut cartea  „Nouăsprezece căutări” ?

A.B. La începutul lui 2017 am simțit că mă gâdilă și mai mult dorința de a publica. Îmi doream de ceva timp să public o carte. Nu aș fi crezut vreodată că primul meu volum individual avea să fie unul de poezii, întrucât eu obișnuiam să scriu proză.

Prin ianuarie însă am început să-mi adun poeziile, să le analizez, să le reanalizez, să le selectez. Mi-am pregătit manuscrisul, care a intrat în atenția echipei Libris Editorial – îi mulțumesc de fiecare dată pentru încrederea acordată.

Am vrut ca ”Nouăsprezece căutări” să fie o carte simplă și de suflet, căci esența lucrurilor stă în simplitate. Îmi doresc ca poeziile mele să ajungă la sufletele cititorilor, să-i ajute să se regăsească…

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

A.B. Aș spune că văd scrisul ca pe o pasiune, însă scrisul a devenit mai mult decât o pasiune. E parte din mine. Eu și cuvintele avem o legătură foarte strânsă la care nu aș renunța niciodată. Așadar, scrisul e mai mult decât o pasiune. E felul meu de a fi 🙂

E.I. Care este filmul tău preferat bazat pe o carte?

A.B. Mi s-a părut foarte reușită animația realizată după ”Micul Prinț”, cea apărută în 2015. Bine, e adevărat și faptul că ”Micul Prinț” este cartea mea de suflet. Recomand atât filmul, cât și cartea tuturor.

E.I. Cum crezi ca stilul tău de scrie s-a schimbat de-a lungul anilor?

A.B. Ce întrebare bună! Stilul meu de a scrie s-a schimbat semnificativ pe parcursul timpului. În V-VIII eram îndrăgostită până peste poate de metafore, la modul că orice frază trebuia să conțină măcar 3-4 metafore, nu neapărat purtătoare de sens :)) Dacă sunau bine, erau perfecte. Și dacă erau în număr cât mai mare, era și mai bine. Frazele erau kilometrice, apropo 🙂 Mi se spunea că sufăr de un fel de beție metaforică, din care bine că m-am trezit prin liceu, când am început să apreciez simplitatea și să caut acele cuvinte care să exprime esența. Nu zic că le găsesc întotdeauna, dar măcar sunt în căutarea lor. Iubesc metaforele în continuare, dar sunt mult mai selectivă și apreciez  să fie în număr mai mic atunci când vine vorba de o proză. În poezie cred că ne permitem mai multe metafore, deși tind să cred că și aici trebuie să fie cu măsură 🙂 Ce-i prea mult strică, o zic din proprie experiență!

E.I. Pe plan literar unde te vezi peste 5 ani?

A.B. Îmi plac scenariile de genul ăsta, mai ales că sunt optimistă în crearea lor. Mi-aș dori să mai public măcar două cărți până atunci, viitoarea ar fi interesant să fie de proză, căci am în minte un proiect. Aș fi foarte bucuroasă dacă aș deveni, într-o oarecare măsură, cunoscută în această lume a literaturii. Sper că peste 5 ani vor fi și mai mulți cititori care au încredere în mine și în ceea ce scriu. Ar fi tare frumos să știu că textele mele au impact pozitiv asupra celor care mă citesc. Și firește că mi s-ar părea normal ca și stilul meu de a scrie să fie la un nivel mai înalt atunci, ținând cont că în 5 ani aș avea posibilitatea să evoluez.

E.I. Participi la evenimente literare? Dacă da, care a fost ultimul la care ai participat?

A.B. Da, particip la evenimente literare atunci când am ocazia. Ultimul la care am participat și la care am fost mai emoționată ca niciodată (și n-a fost rău deloc, zic încă o dată că emoțiile ne fac vii) a fost lansarea cărții mele, care s-a desfășurat pe 15 decembrie, la Focșani, adică acasă 🙂

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

A.B. Le mulțumesc pentru interesul de a citi acest interviu și sper că acesta le-a dat încrederea și curiozitatea necesare de a porni în cele ”Nouăsprezece căutări” la capătul cărora există o destinație unică pentru fiecare.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

A.B. Ceea ce scriu atât despre carte, cât și în general se găsește pe blogul personal, www.adelinascrie.ro, care are și pagină de Facebook: https://www.facebook.com/Adelinascrie/. De asemenea, și cartea are pagină de Facebook: https://www.facebook.com/adelinacristianabalan/.

Cartea poate fi cumpărată de pe Libris.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Article Tags

POST A COMMENT.