Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Adrian Mardan: Sunt un artist care în primul rând trăieşte şi respiră prin nobleţea şi energia inestimabilă a sunetelor la nivelul profund al fiinţei mele. Sunt profesor de chitară (îmi displace total să afirm că asta îmi este meseria de bază, jobul, chiar dacă prezentul îmi serveşte această menire – de a da şi a transmite mai departe, celor care îmi trec prin mâini, arta şi priceperea spre performanţa de a cânta la chitară clasică), compozitor pentru muzică de teatru, film, muzică de cameră şi chitară, cantautor şi nu în ultimul rând poet.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

A.M. Nu pot uita niciodată cum a început jocul de-a scrisul, căci la început chiar nu dibuiam că am să ajung să public, sau să mă dedic serios în această direcţie literară. Prima mea pseudo poezie s-a numit Despot Iluminat, aveam vreo 14 ani şi era un manifest, pentru tot ce am simţit eu ca şi copil în perioada comunistă, împotriva dictatorului Ceauşescu. Apoi, în adolescenţă, au urmat multe versuri la cântecele mele, totul culminând în anul 2001 cu placheta de stihuri O rămăşiţă bulversată şi, puţin mai târziu, cu articole cu şi despre muzică în ziarul Renaşterea Bănăţeană din Timişoara.

E.I. Cum s-a născut cartea „40 de zile”?

A.M. 40 de zile este o carte de poeme scrisă într-o perioadă canonică prin care am trecut nevătămat, dar stigmatizat şi unde am încercat să facă faţă  impulsurilor contradictorii, stărilor de supliciu şi revelaţie, influenţelor pătimaşe şi sine-qua-non din realul cotidian pe de o parte şi iluzoriul metafizic de cealaltă parte, candidelor, dar şi dezamăgitoarelor relaţionări interumane – de tot felul, abstracte dar şi concrete, dintr-o anumită perioadă de timp.

Cartea este începută la Timişoara undeva cândva, când timpul şi spaţiul însemnau (i)realitatea complotului abscons şi, terminată în vara anului 2017 în satul Peşteana de la poalele Retezatului şi din inima Ţării Haţegului, reşedinţa de vară, locul desăvărşirii proiectelor mele artistice şi muzicale.

E.I. Ce te inspiră să scrii?

A.M. Aproape totul şi orice.

Revelaţiile, trăiririle zdrobitoare, clocotul interior, neastâmpărul ce îmi dă târcoale necontenit, muzica ce mă învăluie perpetuu, prezentul cu situaţiile sale irefutabile şi futile şi tot frumosul şi urâtul ce mă înconjoară.

E.I. Scriitori sunt adesea asociați cu persoanele singuratice, există vreun adevăr în asta?

A.M. Trăiesc şi respir prin sunete şi cuvinte asiduu călăuzit de divinul revelator. Am ales asta de bunăvoie şi nesilit de nimeni.

Pentru mine solitudinea înseamnă cheia creaţiilor mele, fie că vorbim de scris prin poezie, fie că vorbim de rebelul intransigenţelor sonore, muzicale.

O idee izvorăşte din exterior şi se desăvârşeşte în interior, ca apoi să scape în lumea largă. Sau invers.

E.I. Care este cel mai important lucru la o carte, în opinia ta?

A.M. Pentru mine o carte înseamnă fatum, înseamnă motivaţie, intimitate, destăinuire, trăire, descoperire, aventură, un ritual al bunului simţ. O carte bună te poate schimba, sau cel puţin te ajută în percepţia unor alegeri ce le poţi face la un moment dat în traiectoria destinului propriu, fie cu mintea fie cu sufletul.

E.I. Care a fost prima carte pe care ai citit-o?

A.M. Greu de spus care a fost prima.

Cărţile copilăriei, tare impresionat de Legendele Olimpului de A. Mitru, La Medeleni de I. Teodoreanu, Cireşarii de C. Chiriţă, Iliada, Odiseea, Eneida, cărţile lui Alexandre Dumas, Jules Verne şi multe altele.

E.I. Ai citit o carte care să te inspire să scrii?

A.M. Mult prea multe, în sensul de a aduce în prim plan doar una. Dar ce îmi vine acum, subit din edificiul memoriei, sunt două: Milan Kundera – Insuportabila uşurătate a fiinţei şi Andrei Pleşu – Despre frumuseţea uitată a vieţii.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

A.M.  Activitatea mea o pot urmări fie pe pagina de Facebook Adrian Mardan sau cea de artist Mardana Madartist şi pe paginile de Like mardanA sau Volutarte. Dacă cineva se înduplecă în dorinţa de a-mi citi o carte şi a o comanda, o poate face fără tăgadă printr-un email la adresa companiavolutarte@gmail.com.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

A.M. Vă doresc la toţi să fiţi iubiţi şi să iubiţi, să fiţi respectaţi şi să respectaţi frumosul şi valoarea şi nu în ultimul rând să fie pace.

Doamne ajută!