Interviu cu Adrian Suciu, autorul cărții „Profetul popular”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Adrian Suciu: Cum ar putea să mă cunoască cineva dacă eu mă prezint așa cum vreau eu? Nimic mai distructiv în viața asta decît falsa cunoaștere, de sine și de celălalt. Adică nu e nimic despre mine care ar merita spus ca un preambul al unei eventuale ”cunoașteri”. Ca noi toți, sînt un nimeni care caută și speră că va găsi ceva. Atunci cînd nu e egolatrie, coafarea propriei biografii pentru uz public e doar o cochetărie vană. Accidentele biografice ale unui om, indiferent cine ar fi el, nu folosesc decît curioșilor și nu au decît valoare anecdotică. Am făcut multe, cele mai multe nu mi-au folosit la nimic. Pentru curioși, există Google. În rest, sînt complet neinteresat de biografia mea. Atunci cînd îți faci propria biografie sau vorbești în public despre tine, indiferent cine ai fi, nu faci decît să generezi o minciună. Sinceritatea publică despre tine însuți e o minciună în sine. Biografia mea oficială vreau să sune așa:

”Adrian SUCIU

Atît de mirat că are o biografie încît a uitat-o.

A scris prea multe lucruri pentru cineva care visează să scrie tăcerea. Dacă n-ar fi publicat cărți și n-ar fi primit diplome, un pîlc de arbori ar mai fi trăit și în ziua de azi.

Membru al Asociației Colecționarilor de Cenușă și al Uniunii Compozitorilor de Muzică pentru Surzi.

Îndrăgostit fără speranță de Poezie, pe care nu a atins-o vreodată și nu a înșelat-o, nici cu femeile nici cu vinul.”

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

A.S. Nu știu. Cele mai vechi amintiri ale mele sînt cu mama și cu poezia. Chiar nu știu cum a apărut scrisul în viața mea. În livada bunicilor, pe la cinci ani, scriam poezioare despre care nu regret că s-au pierdut în bezna uitării. Scrisul mi-a însoțit toată existența de pînă acum și sper să rămînă pînă la capăt.

E.I. Care este motivația ta atunci când scrii?

A.S. Una singură. Sper să aflu despre mine lucruri pe care nu le știu. Sper să descopăr că, încă, sînt viu. E sigur că toți oamenii mor, dar nu e sigur că toți oamenii trăiesc. Nu aș vrea să mor înainte de a muri. Asta e motivația mea. La asta îmi folosește scrisul. De la acest nivel încolo, e doar un joc social. Utilizabil, eventual, la alungarea plictiselii.

E.I. Scriitori sunt adesea asociați cu persoanele singuratice, există vreun adevăr în asta?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

A.S. Nu există nici un adevăr despre scriitori. Nu există nicio rețetă pentru a fi scriitor. Dacă ar exista o rețetă, toată lumea ar folosi-o. Există doar indivizi care, după puterile lor sufletești, mai mari ori mai mici, își caută drumul. Orice încercare de a generaliza experiența individuală a unui scriitor, care poate fi singuratic, sociabil, abstinent, curvar, bețiv, generos, zgîrcit, ipohondru etc. nu decît o încercare patetică de a face inteligibil ceva ininteligibil. Nu devii scriitor mare încercînd să imiți modele. Nimeni nu a devenit Balzac scriind în fiecare noapte după program și nici Dostoievski pentru că a cunoscut pușcăria.

E.I. Participi la evenimente literare? Dacă da, care a fost ultimul la care ai fost?

A.S. Conduc de ceva vreme o asociație culturală care se numește Direcția 9, este dedicată strict poeziei și care organizează evenimente, lansări, cenacluri, festivaluri, concursuri de poezie. S-a încheiat de puțină vreme Festivalul internațional de poezie Artgothica de la Sibiu, probabil cel mai boem festival de poezie din țară și mă pregătesc, după o vacanță, de Tabăra ”Poezia vie” de la Costinești, la începutul lui septembrie, tabără în care se vor acorda și Premiile naționale ”Nora Iuga” pentru debut în poezie. Particip, așadar, la toate evenimentele pe care le organizăm noi și, în funcție de timp și disponibilitate, la orice eveniment literar la care sînt invitat.

E.I. În prezent lucrezi la o nouă carte?

A.S. N-am lucrat niciodată la o singură carte. În permanență, de-a lungul timpului, am avut mai multe șantiere deschise. Unele s-au finalizat, altele nu. Lucrez la trei cărți simultan, o să vedem ce iese din ele și cînd. Așa și citesc: mai multe cărți simultan.

E.I. Care este cartea în care ai investit cel mai mult timp?

A.S. Cartea în care am investit cel mai mult timp încă nu a fost publicată. Se numește ”Tratat de mers pe ape”, e unul dintre șantierele deschise de niște ani de zile și nu vorbesc public despre ea dintr-un fel de nevinovată superstiție.

E.I. Cum crezi ca stilul tău de scrie s-a schimbat de-a lungul anilor?

A.S. Sincer, nu cred că am, încă, un stil de a scrie și aș prefera să nici nu-l am prea curînd. Evident că timpul și experiența aduc multe acumulări tehnice dar tehnica nu e stilul. Prefer să mă bucur de plăcerea de a scrie, fără să-mi bat capul deloc cu chestiuni din astea.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

A.S. Tot de pe Google aflați de unde se pot cumpăra cărți de-ale mele, sunt tot felul de librării online pe unde am mai intrat și eu din curiozitate. Cred că editura Herg Benet mai are ceva exemplare din ”Mitologii amînate” și ei comercializează online. În rest, chiar nu m-a interesat niciodată unde distribuie editorii cărțile. După ce am publicat o carte, mă despart de ea și îmi văd de viața mea, cartea publicată are viața ei. Public constant prin tot felul de publicații de toate felurile și pe profilul meu de Facebook.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

A.S. Dacă nu ai fi văzut niciodată o plajă, ai putea-o descrie, cu toată întinderea și cu toate fețele ei, privind un singur fir de nisip care e în fața ta? Dacă spui că ai putea să faci asta, atunci ai putea să și înțelegi viața, în nesfîrșita ei complexitate, judecînd-o din perspectiva experienței tale personale și a așteptărilor tale individuale.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Article Tags

POST A COMMENT.