Am avut deosebita plăcere să îl descopăr pe scriitorul Adrian Vasile, autorul romanului „Președintele”.  Am descoperit un om modest, dar cu o două pasiuni impresionante (o să le descoperiți în interviu). A scris un roman în care politica este tema principală, dar este privită dintr-o perspectivă total diferită. Să îl cunoaștem pe Adrian Vasile.

Istrate Emanuela: Pentru cei care nu au auzit încă de Adrian Vasile, ne puteți spune câteva lucruri despre dvs.?

Adrian Vasile: Sunt un timişorean de 32 de ani mare iubitor de citit, film şi drumeţii montane care iubește mult acestă ţară foarte frumoasă care este România. Pe plan cultural sunt doar un debutant în ale scrisului, Preşedintele fiind prima mea carte scrisă, dar o carte scrisă cu pasiunea lucrului făcut din drag nu din obligaţie. Pe plan profesional lucrez într-o multinaţională care nu are nimic în comun cu această pasiune a mea, iar profesia de bază este cea de inginer chimist.

I.E. Cum a apărut pasiune pentru scris în viața dvs.?

A.V. Pasiunea pentru scris a apărut din pasiunea pentru film. M-am documentat de pe internet despre cum se scrie un scenariu şi am încercat să scriu unul. Apoi l-am scris cu intenţia de a-l trimite la un concurs de scenarii din cadrul TIFF care din păcate, sau poate din noroc pentru mine s-a anulat. Spun noroc pentru că altfel poate nu mai apărea cartea. Am uitat apoi acest scenariu prin sertar o perioadă pănă când mi-am impus să îl transform în carte, să văd dacă reuşesc să-l transform în carte la început. Am început cu o pagină, două pe zi iar apoi scriind şi scriind ideile îmi veneau şi astfel s-a născut Preşedintele.

I.E. Care a fost inspirația dvs. atunci când ați scris cartea „Președintele”?

A.V. Deşi poate o să pară un răspuns surprinzător, răspunsul la această întrebare este: de la ştiri. De la ştirile negative de la televizor, de la crimele, bătăile şi certurile  dintre neamuri cauzate de moştenirii sau datorii, din cauza războaielor pornite peste tot în lume, de la ura care pune încetul cu încetul stăpânire pe noi ca oameni pentru că nu mai suntem colegi sau prieteni cu nimeni, doar ne uităm cu invidie la altul. Iar toate acestea au creat inspiraţia decisivă, lupta şi goana nebună după bani, după stare socială, care ne dezumanizează.

I.E. De ce ați ales ca temă politica? Vă reprezintă?

A.V. Pentru că această temă se mula foarte bine cu ideea de bază, a omului condus de bani şi putere care face din aceste două lucruri ţelul suprem în viaţă. Pentru că vrem sau nu să fim de accord politicul ne conduce viaţa. Suntem practic liberi până unde vor cei ce conduc să fim liberi. Politica mă reprezintă cât poate să reprezinte pe orice om. Se spune că orice om se pricepe la politică şi la fotbal din confortul casei lui aşa că da, mă reprezintă. Tema politică reprezentată în carte în mod sigur nu, deşi am încercat să dau fiecărui personaj câte un pic din mine şi din ceea ce însemn eu.

I.E. De ce ar trebui oamenii să citească cartea „Președintele”?

A.V. Pentru a putea schimba mai apoi ceva din interiorul lor.  Pentru a reliza spre ce duce lupta pentru putere. Pentru a nu se lăsa manipulaţi de toate ştirile de la televizor şi să încerce să regăsească, pentru cei care l-au pierdut, acel nivel de bun simţ şi pace interioară cu cea ce ai. Deşi cartea este scrisă şi se termină cu totul altfel decât ceea ce spue eu aici, sper că cititorul va reuşi să citească pintre rânduri şi să vadă frumuseţea din spate nu răutatea din faţă şi să ia ca un deznodământ nedorit finalul cărţii.

I.E.Mai aveți și alte pasiuni pe lângă scris?

A.V. Da, cititul, uitatul la filme de orice fel şi drumeţiile montane, deşi probabil cu acestea ar trebui să fi început. Aceasta este pasiunea cea mare pentru mine şi unde mă simt în largul meu.

I.E. Aveți în plan o continuare a cărții sau o carte noua?

A.V. O continuare a cărţii nu, pentru că atunci va trebui să-l omor pe Andrei, personajul principal, şi atunci toată inspiraţia ar dispărea. Răul în mare parte, nu moare el doar se trasformă din păcate. Cât despre o carte nouă, da, lucrez deja la a doua carte şi dacă totul va merge aşa cum îmi doresc ea va vedea tiparul anul acesta.

I.E. Ce sfat ați oferi tinerilor scriitor la început de drum?

A.V. Să spere. Să creadă în cartea lor, în şansa lor, să nu o lase deoparte dacă au început să o scrie pentru că li se pare mică, frazele prea simple sau fără un viitor. Vor trăi apoi cu ideea că a-şi fi reuşit şi nu cred că face bine acest lucru. Să nu se sperie. Să creadă în ei şi în cartea lor şi să încerce să trimită cartea la o editură. Eu din păcate am ales sistemul self publishing  şi din păcate mi-a lăsat un gust amar acest sistem.

I.E.Unde vă pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cartea?

A.V. Activitatea mea literara nu o pot urmari momentan de niciunde pentru că nu am adresă de facebook, postez pe o adresă “Drumeţii prin România” unde sigur vor găsi poza cu viitoarea carte când va apărea. Cartea se poate cumpara doar online de pe urmatoarele site-uri:  www. smart-publishing.ro,  www.elefant.ro,  www. librarie.net  si www.libris.ro

I.E.Câteva cuvinte pentru cititorii booknation.ro?

A.V. Să citească multe cărţii, dar să le aprecieze pe cele bune.

Mulţumesc frumos.