Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Albu Ciprian: Sunt bucovinean, tatăl a doi copii, originar la Rădăuți, absolvent la Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. Sunt deci, ieșean prin adopție. Am lucrat în diverse companii de când am terminat facultatea. În prezent sunt manager regional în departamentul de marketing la o companie multinațională, cel mai mare producător de bere din România.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

A.C. Mai întâi a apărut pasiunea pentru citit. Când eram mic mi-l amintesc pe tata mereu cu o carte în mână, de la el am moștenit pasiunea pentru a citi. Am devorat biblioteci întregi, citeam orice și oriunde, de la Mark Twain la Dostoievski. Pasiunea pentru scris a venit mult mai târziu, anul trecut în decembrie, când am scris ”Inspiră adânc! Expiră”, inspirat fiind de un desen pe care fetița mea, Monica, l-a făcut când avea 4 ani. De altfel, desenul ei este și pe coperta interioară a cărții.

E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

A.C. Îmi place să mă ducă scrisul acolo unde vrea el. Este, dacă vreți, în primul rând o chestiune terapeutică, deși, pentru continuarea de la ”Inspiră adânc! Expiră!” am început să mă documentez în amănunt despre o parte lumii islamice și filosofia sufi.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

A.C. Au fost foarte mulți cititori cărora cartea le-a amintit de unii scriitori români sau străini. Știu că scriu într-un mod alert, cartea este scrisă într-un limbaj colocvial și important e ceea ce simt cei care o parcurg și care îmi comunică apoi impresiile lor.

E.I. Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?

A.C.  Am avut norocul extraordinar ca să am susținerea a câtorva oameni minunați,  prietenii mei, cărora le trimiteam pe email fragmente de carte, pe măsură ce scriam, iar reacția lor entuziastă m-a încurajat foarte mult să duc la bun sfârșit tot proiectul. Aș vrea s-o menționez aici pe Daniela Burdia, cea care a realizat coperta și care surprinde perfect esența cărții și pe Alina Hucai de la Editura Sedcom Libis, doi oameni extraordinari care m-au ajutat foarte mult în acest proiect. Revenind însă la întrebare, sentimentul a fost similar cu cel în care am am ținut prima dată în brațe copiii mei.

E.I. Ai folosit ca personaj în cartea ta pe cineva din viața reală?

A.C.  Nu este neapărat un roman autobiografic, deși clar, se regăsesc multe experiențe care mi-au marcat existența și pe care le-am transpus în formă literară în carte.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „Inspiră adânc! Expiră!”?

A.C.  ”Inspiră adânc! Expiră!” surprinde drumul lung, anevoios, dar absolut spectaculos către propria regăsire. Am fost copleșit de numărul enorm de mesaje pe care le-am primit pe pagina de facebook a cărții sau pe cea personală de cei care au citit cartea, fiecare s-a identificat cu ceva anume, cu un personaj sau o situație, pentru alții întreg conținutul a fost revelator, și cred că ei sunt cei care dau cel mai bine măsura a ceea ce am scris.

E.I. Cum începe o zi pentru un scriitor?

A.C. Cu cafeaua de dimineață în fotoliul inspirațional, conturez planul pentru ziua respectivă, împărțind timpul între muncă și pasiunea pentru scris. Lucrez acum la cea de a doua carte, continuarea la ”Inspiră adânc! Expiră!”.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

A.C. Cel mai simplu pot intra pe facebook, pe pagina oficială a cărții, sau pe pagina mea. Cartea poate fi cumpărată direct de la mine, sunt foarte mulți cei care au ales această metodă, m-au contactat prin messenger sau email și am găsit o cale să le-o trimit. Desigur, cartea se găsește și în librăriile din Iași, Piatra Neamț, pe www.portokal.ro, etc. Am avut lansările de la Iași, Bacău și Piatra Neamț, urmează Cluj, Brașov, București…

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

A.C. Fără voi, cei care cumpărați și citiți cărțile scrise de autori români, noi n-am exista ca scriitori. Și mă bucură enorm că există acestă platformă, GoodRead.ro, prin care ne putem cunoaște și putem interacționa unii cu alții. Chapeau! pentru tot ceea ce faceți.