Interviu cu Alex Zamfir, autorul cărții „Cel mai bun tată”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Alex Zamfir: Eu sunt Alex, sunt un bucureștean de 39 de ani, căsătorit cu Iulia și cel mai bun tată (în cele mai multe dintre zile) al lui Mark. De vreo 3 ani și ceva scriu pe blogul celmaibuntata.ro despre cât de frumoasă și în același timp de grea poate să fie meseria asta, de părinte. Iar în toamna anului trecut am scos și cartea Cel Mai Bun Tată (Editura Trei), un volum cu articole de pe blog, dar și cu multe povești noi.

E.I. Când ți-ai dat seama că vrei să fii scriitor?

A.Z. Mulțumesc frumos de apreciere, dar mi se pare o diferență uriașă între ce fac eu (să scriu pe un blog) și a fi scriitor. Eu am făcut liceul la clasa de informatică, am terminat Facultatea de Economia Mediului și am activat în industria publicității. Deci nu am niciun fel de pregătire teoretică de scriitor, așa că nu cred că pot fi considerat unul.

Dar am descoperit că-mi place la nebunie să scriu cam pe când m-am apucat de acest blog. Nu știu, simțeam că zac în mine niște lucruri pe care aș vrea să le spun cu voce tare și, o dată ce mi-am găsit această perspectivă – de a scrie despre lucruri din calitatea mea de tată – poveștile și amintirile și părerile au început să curgă și, din fericire, încă nu s-au oprit.

Bine, dacă luăm în considerare poeziile puerile le care le-am scris când eram mic, putem considera că de-atunci știam ce vreau să fac când voi fi mare.

E.I. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat prima carte?

A.Z.  Sper să nu sune prea arogantă chestia asta, dar eu m-am susținut cel mai tare și mă bucur că a fost așa, pentru că mi se pare important ca fiecare dintre noi să aibă mereu propria susținere, chiar și atunci când alții nu cred în ideea ta, ceea ce nu a fost cazul meu. Dar eu am visat cartea asta înainte de oricine altcineva, eu le-am scris celor de la Editura Trei, întrebându-i dacă ar fi de interes pentru ei  o asemenea carte (și le mulțumesc și pe această cale că li s-a părut de interes) și cred că nu e nimeni care se bucură mai tare ca mine când vede pe cineva citind această carte.

E.I. Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

A.Z. Fericit. Mândru. Împlinit. Frustrat că nu pot să țopăi pe stradă de bucurie, așa cum mi-aș fi dorit. Temător de cum li se va părea celorlalți sau de frică să nu fi făcut vreo mega-greșeală de scriere sau să nu fi uitat ceva. Zâmbitor ca un copil în ziua de Crăciun, când am pus prima oară mâna pe ea. Mai presus de cuvinte, când i-am citit prima oară lui Mark din ea și l-am auzit râzând în hohote la o glumă din carte.

 E.I. Cum crezi ca stilul tău de scrie s-a schimbat de-a lungul anilor?

A.Z. Cred că am devenit mult mai încrezător în scrisul meu. Știi, cred că toți cei care scriu pleacă de la ideea că vor scrie doar ceea ce vor ei, neinteresându-i ce cred alții. Și mai cred că toți suntem mult mai afectați (pozitiv sau negativ) decât ne-am dori de ce spun ceilalți. Așa că acum, după niște ani de scris, cred că am mai multă încredere în crezurile mele. Cred că am mai multă înțelegere a faptului că aceeași poveste poate fi spusă în mai multe moduri, moduri care să nu-i jignească pe alții. Și mai cred (și sper) c-am învățat că orice aș scrie…ORICE…se vor găsi unii cărora le va place și unii care mă vor urî pentru chestia aia.

E.I. Crezi că titlul este important pentru impactul cărții?

A.Z. Din păcate, da. Cred că felul de a citi în ziua de azi este mult schimbat față de alte perioade. Oamenii nu mai au răbdare să descopere lucruri, oamenii vor să li se spună ce li se potrivește și ce nu. Cred, tot din păcate, că la fel ca în multe alte domenii, și în domeniul literar marketingul a ajuns mai important decât conținutul unei cărți. Iar titlul este, până la urmă, o unealtă de marketing.

E.I. Pe plan literar unde te vezi peste 5 ani?

A.Z. Habar n-am este primul răspuns care-mi vine în cap. Sper să fiu sănătos și cu chef de scris. Și atent la viața din jurul meu ( cea reală nu cea virtuală) pentru că viața este, de departe, cea mai bună sursă de povești, dacă ești un pic atent la ce ți se întâmplă sau la ce se întâmplă în jurul tău.

N-am în plan să scot vreo altă carte, dar asta nu înseamnă că acest lucru nu se poate schimba săptămâna viitoare, în caz că-mi vine vreo idee.

E.I. Ce mesaj dorești să transmiți prin cartea „Cel mai bun tată”?

A.Z. Atât prin carte, cât și prin blog încerc să povestesc că nu cred că devenim cei mai buni părinți ai copiilor noștri doar pentru că devenim părinții lor. Că ideea asta de „Cel Mai Bun Tată” este o muncă permanentă. Că sunt zile în care ți se pare că ți-a ieșit și alte zile în care știi sigur că nu ți-a ieșit. Și că partea frumoasă este că în fiecare zi o poți lua de la capăt.

Și mai încerc să transmit ideea în care cred cu tărie, și anume că orice am face în viața asta, nimic nu se compară ca importanță, ca bucurie pe care ne-a aduce și ca volum de muncă, cu efortul de a ajuta un copil să ajungă om mare.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

A.Z. www.celmaibuntata.ro  și Facebook.com/CelMaiBunTata

Iar cartea se găsește prin librăriile on și offline.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

A.Z. Dacă sunt părinți, să se bucure de copiii lor și de tâmpeniile pe care aceștia le fac, căci am fost cu toții acolo (și unii n-am reușit să depășim în totalitate acea perioadă) și tare bine era să ne jucăm și să facem tâmpenii.

Dacă nu sunt părinți, să aibă înțelegere pentru noi ăștia, părinții: de cele mai multe ori suntem chiar simpatici și (aproape) sănătoși la cap.

 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.