Interviu cu Alexandra Niculescu, autoarea cărții “No, Thank You”

?

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Alexandra Niculescu: Scriu când pot, citesc mai mult- niciodată ce mi se recomandă insistent pe diverse căi-, mă plimb când nu plouă şi fac câte o poză. Am încercat să mai învăţ câte ceva despre literatură la Universidad de Barcelona şi la cursurile de creative writing din Bucuresti. Am publicat două cărţi de proză scurtă: “Săptămâna merelor coapte” şi “No, Thank You”.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

A.N. E mai mult nevoie şi plăcere. Probabil că în timp. Prima dată eram “de serviciu” la liceu, în timpul orelor doar patrulam pe câte un etaj şi m-am oprit pentru că o rază de soare tăia culoarul şi se vedea praful învăluind tot, era ca într-un film vechi, aşa că m-am aşezat şi am scris o povestire poetică, cum se scrie în liceu.

E.I. Cum s-a născut cartea „No, Thank You”?

A.N. Cartea e o colecţie de povestiri şi fiecare a apărut în alt fel, dar cea care dă titlul s-a născut chiar la mare, pe plajă, urmărind cu privirea un vânzător de bijuterii, cum trecea pe la fiecare turist şi pe urmă pleca mai departe îngândurat. M-am gândit că eu cunosc lucrurile doar din perspectiva omului care dă din cap şi spune nu, mulţumesc, aşa că am vrut să scriu despre versiunea celor ca el.

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

E.I. Ce te inspiră să scrii?

A.N.  Odată eram într-o piaţă şi nişte copii se jucau şi se certau, iar un tânăr le dădea târcoale de la distanţă. Cineva mi-a cerut să-i spun ce-aş scrie despre scena respectivă. Am stat şi am privit îndelung, foarte îndelung, şi în final am răspuns că nimic. Rareori îmi vine vreo ‘idee adevărată’ pe stradă, poate doar îmi atrage atenţia câte ceva. Departe de orice stimuli e mai uşor să-ţi dai seama ce vrei să spui de fapt.

E.I. Crezi că o titlul este important pentru impactul cărții?

A.N. Da şi nu. Uneori mi-ar plăcea să nu existe titluri, îmi e foarte greu să găsesc unul pe care să-l simt potrivit. Dar e singurul mod care există pentru identificarea unei cărţi…deşi eu spun şi          “cartea aia despre Gauguin, a lui Vargas Llosa” în loc de “Paradisul de după colţ”.

E.I. Ai citit o carte care să te inspire să scrii?

A.N. Mai multe: “Citadela” lui Antoine de Saint Exupery- acolo cred că am citit de cele mai multe ori cuvântul “fervoare”-, “Fructele pământului” a lui André Gide şi “Istanbul” a lui Orhan Pamuk.

E.I. În prezent lucrezi la o nouă carte?

A.N. Eu scriu, nu ştiu ce sau dacă sau când va fi, cât timp scriu sunt şi singurul cititor (nu-mi mai place să citească nimeni altcineva) şi uneori acest cititor se lasă atras, alteori e mofturos şi cere altceva.

E.I. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat prima carte?

A.N. Familia (în sens restrâns).

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

A.N. Cărţile cred că se găsesc online şi la Humanitas Kretzulescu.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

A.N. Uneori se spunea despre câte un personaj că “citea tot ce-i cădea în mână”. Nu prea sunt de acord cu asta, eu aş zice mai bine o carte bună decât o sută lipsite de valoare.

 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.