Interviu cu ALEXANDRA RISTEA IONESCU, autoarea cărții „PRIN OCHI DE COPIL”

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

A.R.I. Mă numesc Alexandra, dar familia şi prietenii apropiaţi îmi spun Andra. Sunt căsătorită, am doi băieţei zglobii şi sunt profesoară la o şcoală specială din Ploieşti, oraşul meu natal. Pasiunile mele sunt matematica, în special geometria, cărţile poliţiste şi dezlegarea rebusului (nu integrame), iar mai nou, scrierile în versuri, pentru copilaşi. Sunt o fire jovială, altruistă şi foarte loială. Fiind foarte apropiată de părinţii mei şi înconjurată de copii, atât acasă cât şi la locul de muncă, am reuşit să-mi păstrez sufletul de copil, inocenţa, uneori tradusă în naivitate, care exploatată de unii, îmi crează în anumite momente, necazuri. Întotdeauna am fost conştientă de posibilităţile şi limitele mele, dar am constatat că ele pot fi depăşite. Deşi sunt o persoană refractară la schimbare şi fac tot ce pot pentru a nu ieşi din zona de confort, viaţa mi-a dovedit că poţi apuca oricând pe un drum nou, total necunoscut până nu demult, dacă ai ambiţie, determinare şi curaj. Am ajuns să realizez lucruri ce până mai ieri mi se păreau imposibil de realizat, dar numai cu condiţia, ca totul să vină din voinţă proprie, nu impus, nu cerut, nu contratimp.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

A.R.I. Scrisul în viaţa mea a apărut târziu, după ce am devenit mamă. Nu credeam, dar sunt adevarate poveştile despre femei care şi-au descoperit talente nebănuite după ce au devenit mame. Maternitatea este experienţa care te transformă foarte mult, care îţi pune în valoare calităţi de care nu erai conştientă până atunci, te apropie de copilărie, de inocenţă, descoperi că eşti mult mai răbdătoare, mai puternică, mai înţeleaptă şi mai responsabilă. Dorind să faci cât mai multe pentru copilul tău, constaţi că ceea ce faci, este şi pentru tine, că evoluezi, ajutându-l pe el să evolueze. Nicicând până atunci, nu cochetasem cu scrisul, eu fiind pasionată de matematică, căreia m-am dedicat din tot sufletul, sprijinindu-i pe copii, să-i descifreze tainele. Nu ştiu cum, dar la un moment dat, mintea mea analitică, a început să alinieze cuvintele, rimate şi ritmate, dând naştere unor creaţii drăgălaşe. Cu siguranţă, măsura este cea care face legătura între matematică şi poezie. Din dorinţa de a crea ceva pentru copiii mei, am ajuns să descopăr plăcerea pentru scrierea rimată, veselă, jucăuşă, pe care am adunat-o într-o carte şi care acum îi încântă şi pe alţi copii. Trăiesc pentru a le aduce micuţilor zâmbetul pe buze. Faptul că pot scrie pentru ei, mi-a oferit un avantaj în acest sens şi am gândit că acest talent, descoperit la maturitate, nu trebuie irosit, ţinut ascuns sau neluat în seamă, ci trebuie exploatat, pentru a-i bucura pe prichindei.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea “PRIN OCHI DE COPIL”?

A.R.I. Apropo de ceea ce spuneam mai sus referitor la limite, această primă publicaţie pe care o aduc în faţa cititorilor: „PRIN OCHI DE COPIL”, volum de poezioare pentru prichindei, a fost depăşirea acelor limite. Mi-am dovedit că pot mai mult decât credeam că pot.
Cartea nu este structurată pe capitole, dar poezioarele sunt oarecum grupate, încercând astfel, să ating cât de mult tematica programei preşcolare. Sunt poezioare accesibile, educative, uşor de memorat, ce pot fi folosite şi de către doamnele educatoare în cadrul activităţilor specifice în grădiniţe. Sunt poezioare despre animăluţele din ograda bunicii, animăluţele din padure, păsărele, insecte, anotimpuri, jucării, carnaval, serbare, numeraţia de la 0 la 10, vocale, tricolor, etc. Fiecare poezioară, este însoţită de câte o ilustraţie viu colorată. Atât poeziile, cât şi ilustraţiile, îmi poartă semnătura.

E.I. Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

A.R.I. Sursa mea de inspiraţie este Luca, băiatul meu cel mare, în vârstă de patru ani şi zece luni. Este un copilaş tare zburdalnic, cu o imaginaţie bogată, avid de cunoaştere. Cu ochii lui mari, verzi, sfredelitori, parcă încearcă să desluşească toate tainele universului, vrea să cuprindă tot, să înţeleagă tot. Astfel, privindu-l, am încercat să surprind câteva elemente ale micului său univers, aşa cum el le percepe şi să le descriu în versuri colorate. De aici şi titlul cărţii.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

A.R.I. Stilul meu este simplu, ritmat, melodios, pe înţelesul micuţilor. În poeziile mele se regăsesc atât rime împerecheate vers 1 cu vers 2 si vers 3 cu vers 4, cât şi rime încrucişate, vers 1 cu vers 3 si vers 2 cu vers 4, astfel, ele fiind uşor de memorat şi de recitat. Încerc să nu fac comparaţii între stilul meu şi stilurile altor scriitori, pentru că nu vreau să mă raportez la ceva făcut de altul, deşi nu sunt eu cea care a descoperit gaura covrigului. Eu fac ce simt, cum simt, ce cred, cum cred, pentru a facilita apropierea prichindelului de poezie.

E.I. În prezent lucrezi la o nouă carte?

A.R.I. În prezent, am o carte de povestiri în versuri: „ISTORIOARE HAZLII, ÎN VERSURI, PENTRU COPII”, care a luat drumul editurii. Povestioarele în versuri sunt reţeta care îi apropie pe copii de lumea poeziei, datorită versurilor, deşi sunt naraţiuni. Prichindeii, pe de-o parte memorează foarte uşor, dar mecanic, neînţelegând prea bine ceea ce memorează, iar pe de altă parte, înţeleg şi urmaresc cu uşurinţă firul epic al poveştilor, povestirile fiind poveşti mai scurte. Astfel, prin povestirea versificată, informaţia transmisă este mult mai uşor receptată şi memorată de cei mici, determinându-i să se apropie mai mult de poezie, precum sunt deja apropiaţi de povestiri, de poveşti. De asemenea, am în lucru încă o carte de povestiri în versuri şi una cu poveşti, dar sunt proiecte pe care le voi aduce în faţa cititorilor, nu mai devreme de anul viitor.

E.I. Pe plan literar unde te vezi peste 5 ani?

A.R.I. E greu de spus, deoarece sunt la început de drum. Nu ştiu ce impact vor avea scrierile mele, eu nefiind o scriitoare în adevăratul sens al cuvântului, ci o diletantă. Totuşi, cât timp există o singură persoană în afara celor dragi mie, care îmi apreciază stilul şi munca, eu voi continua să scriu, pentru că o fac cu pasiune, deşi o fac pe cont propriu, nefiind susţinută financiar de nimeni, ci de propriul buzunar. Nu sunt un nume în literatura pentru copii, dar mi-ar plăcea să ajung acolo. Cine ştie, poate peste cinci ani?

E.I. Cât de activă ești pe social media?

A.R.I. Încerc să devin cât mai activă în spaţiul virtual. Pentru moment, deţin un cont de facebook şi un blog personal, unde îmi expun parte din creaţii, aproape zilnic, pentru a ajunge şi la cei care nu îmi pot achiziţiona cartea din motive diverse, dar care îşi doresc un moment de relaxare, lecturând poezioare pentru copii, draguţ ilustrate sau povestioare în versuri, sau la cei care îşi doresc să se informeze în legatură cu conţinutul cărţilor, înainte de achiziţionare. Acolo îmi pot lăsa comentarii, aprecieri sau sugestii, putem dialoga, deoarece promit să răspund fiecăruia.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

A.R.I. Dragii mei, nu lăsaţi grijile şi problemele cotidiene să acopere fărâma de inocenţă pe care, fiecare dintre voi, încă o mai are în suflet! Cum spunea Tom Stoppard: „Dacă păstrezi copilăria mereu cu tine, nu vei îmbătrâni niciodata”. Se spune, că nu e bine să trăieşti în trecut, dar e bine să priveşti spre trecut, mai ales spre copilărie. Sursa energetică a fiecăruia, se află în copilărie, deci bateriile acolo se încarcă. Acordaţi-vă zilnic un moment de răgaz, relaxaţi-vă, încercaţi să vă întoarceţi la copilărie, citiţi o carte, sau şi mai bine, citiţi-le copiilor voştri cărţi specifice vârstei fiecăruia, amuzaţi-vă împreună cu ei! Astfel, pe lângă propriile baterii încărcate prin momentele de calitate petrecute cu micuţii, in universul magic al copilăriei, le veţi insufla acestora dragul de carte, ceea ce le va deschide noi orizonturi, le va stimula imaginaţia, creativitatea, le va dezvolta inteligenţa emoţională, limbajul.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

A.R.I. Cărţile sunt la vânzare pe vand-carti.ro. De asemenea, orice noutate privind activitatea mea literară, o voi face publică, atât pe contul de facebook, cât şi pe blogul personal. Astfel, cei care îmi apreciază scrierile, sunt invitaţi să-mi viziteze blogul, să-mi aprecieze sau să-mi critice postările, să-mi ofere sugestii, sau doar să se relaxeze. Eu aproape zilnic voi posta câte un articol şi voi răspunde cu mult drag, tuturor comentariilor primite.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.