Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Alexandru Rusu: Sunt realizator de emisiuni la Radio România Actualități. Fac emisiuni la radio din ianuarie 1990, m-am angajat acolo în 1991, după ce am absolvit Facultatea de Drept. Mai multe se pot citi în biografia care deschide ”Păpușarii puterii”, sunt lucruri interesante cu premii, interdicții… Nu e ușor pentru un jurnalist liber, care vrea să spună tot timpul adevărul.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
A.R.: Am trecut printr-o perioadă dificilă în radio când dintr-un jurnalist de succes am fost transformat într-unul aproape interzis. Aveam voie să fac o singură rubrică pe săptămână, cu o durată de cinci minute, și aceea înregistrată. Un fost director al Radioului mi-a spus odată că ”Radioul mă plătește să tac”. Pentru că sunt un tip creativ a trebuit să îmi concentrez energia spre altceva. Așa s-a născut ”Păpușarii puterii”, un thriller politic cu politicieni, securiști acoperiți și jurnaliști. Un fel de House of cards de România.

B.N.: Asculți muzica atunci când scrii?
A.R.: Nu ascult muzică atunci când scriu, dar în carte sunt multe trimiteri la piese muzicale. Rock, pentru că asta îmi place. Cred că poate fi citită cu Youtube-ul alături.

B.N.: Mulți autori declară că au visat intriga viitoarei cărți publicate. Ți s-a întâmplă și ție acest lucru?
A.R.: Nu am visat intriga, dar a venit cumva ca inspirație de la sine. Povestea ”curge”, veți vedea. Și se citește pe ”nerăsuflate”, așa cum au spus mulți dintre colegii mei.

B.N.: Ce carte ai pe noptieră acum?
A.R.: ”Piano Man în Casa Războiului”, apărută acum la Corint. Este cartea colegului meu Cătălin Gomboș, un excelent corespondent de război și un fin cunoscător al lumii arabe.

B.N.: Vrei să îi mulțumești cuiva pentru rezultatele tale?
A.R.: Trei oameni au crezut în cartea aceasta: poetul și omul de radio Marin Constantin, căruia îi povesteam intriga și m-a tot bătut la cap să o termin că mă prinde realitatea din urmă; prietena mea Ioana, care mi-a spus să mă duc liniștit către o editură; Andrei Ruse care nu numai că a publicat-o la Hyperliteratura, dar a fost și redactorul romanului. Lor vreau să le mulțumesc!

B.N.: Ce elemente speciale conține cartea ta?
A.R.: În primul rând faptul că este un thriller. Nu prea se scrie așa ceva în România. Apoi, este foarte actuală. Deși e o ficțiune, veți vedea că orice asemănare cu realitatea este pur înspăimântătoare. Și nu în ultimul rând, faptul că dă la o parte cortina de pe interesele ascunse din politică și presă.

B.N.: Consideri că social media este locul perfect pentru promovare?
A.R.: Social media este un spațiu excelent pentru promovare, mai ales pentru publicul tânăr. ”Păpușarii puterii” este o carte care are un ritm potrivit generației tinere, este action 100%.

B.N.: Ți-ar plăcea ca povestea cărții tale să fie transformată într-un film?
A.R.: Cartea aceasta a plecat ca un scenariu de serial de televiziune. V-am zis că este un fel de House of cards. După ce m-am consultat cu mai mulți prieteni, actori, regizori, oameni de televiziune, am ajuns la concluzia că în România o televiziune nu va putea produce un asemenea serial scump. Atunci, să nu se piardă povestea, am scris romanul. Sigur că îmi doresc să îl văd serial. La Netflix sau HBO, de ce nu… Mai ales că povestea se potrivește întregii Europe de Est.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
A.R.: Noi. Noi, autorii, să scriem cărți cu povești frumoase și actuale în care cititorii să se regăsească și să îi provoace la întrebări. Dumneavoastră, prin promovare și tot ceea ce faceți, și pentru aceasta vă felicit. Spun noi, pentru că de la școală nu mai am nicio așteptare.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
A.R.: La Radio România Actualități, unde acum fac în fiecare joi spre vineri noaptea o emisiune interactivă care se numește ”Serviciul de noapte”. Pe Facebook pe profilul meu și pe pagina emisiunii ”Serviciul de Noapte cu Alexandru Rusu”. Cartea este în lanțurile de librării Cărturești și Humanitas și, bineînțeles, poate fi comandată online.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
A.R.: Citiți. Sprijiniți autorii români, pentru că au nevoie. Aș vrea ca în timp cât mai scurt să nu mai fim pe ultimul loc în Europa nici la vânzarea de cărți, nici la numărul de titluri publicate.

CAUTĂ CĂRȚILE SCRISE DE ALEXANDRU RUSU ÎN LIBRĂRIA TA PREFERATĂ:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!