E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

A.Z. Sunt din București, am 31 de ani și tocmai am lansat primul meu volum, eseul filosofic „Apus” (prin intermediul editurii Coresi Publishing House), lucrez la cea de-a doua carte și o planific pe cea de-a treia. Îmi place să mă trezesc devreme (consider dimineața cea mai plăcută și cea mai fertilă parte a zilei), nu sunt superstițios (adică sunt ateu), prețuiesc foarte mult punctualitatea, liniștea, singurătatea și respectarea reciprocă a intimității, cred în metoda științifică, în umanism și în puterea rațiunii umane. 

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

A.Z. Am observat încă de pe băncile școlii că îmi place să scriu, că pot dresa cu ușurință cuvintele, propozițiile și frazele pentru a îmi exprima ideile și că textele mele sunt apreciate deseori și de cei din jur. Străbătând holurile dezolante ale liceului, urmărit de anxietate și depresie, influențat de filosofie (Emil Cioran, Albert Camus, Friedrich Nietzsche, Jean-Paul Sartre, Arthur Schopenhauer), teatrul absurdului (Eugen Ionescu, Samuel Beckett) și avangardă (dadaismul, Urmuz), am început să întrezăresc o construcție ideologică personală și să simt o neliniște creatoare imposibil de stăvilit. După terminarea liceului am scris, o vreme, recenzii de concerte și albume (pierdute între timp în negura Internetului) într-o manieră proprie, distinctă, acestea fiind cele care m-au ajutat să îmi dezvolt cu adevărat un stil personal. Cumva, știam „dintotdeauna” că voi deveni scriitor dar am așteptat momentul în care am simțit că sunt destul de matur pentru a așterne pe hârtie ceva mai mult decât maculatură. 

E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

A.Z. Într-o lume modernă dominată de opinii neavizate, țin foarte mult la promovarea adevărului, logicii și rațiunii și consider că autorul este întotdeauna dator publicului său să ofere informații corecte, verificabile despre tema abordată – deci o muncă minimă de cercetare este vitală pentru orice lucrare, indiferent de subiect. Dar, deși încerc să mă afund pe cât posibil în informațiile necesare pentru a stăpâni un termen sau o idee, fiind un autor de filosofie, cea mai mare parte a procesului de creație se desfășoară întotdeauna în intimitatea propriei cutii craniene.

E.I. Care a fost prima carte pe care ai citit-o?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

A.Z. Nu îmi amintesc cu exactitate care a fost propriu-zis prima carte pe care am citit-o… Literatura „pentru copii” nu a reușit să mă atragă niciodată; am considerat întotdeauna că basmele, poveștile și textele ușoare, pline de învățăminte clare cu care suntem bombardați în copilărie sunt inutile și chiar nocive, contribuind la conturarea unei imagini deformate a realității, cu care pornim apoi pe drumul dificil al adolescenței. Îmi amintesc însă în culori vii prima carte care mi-a plăcut și cu care am rezonat emoțional: „Pădurea spânzuraților” a lui Liviu Rebreanu. Aveam doisprezece sau treisprezece ani, cred, când mi-a căzut în mâini și din acel moment am realizat, în sfârșit, că problema cu care mă confruntam nu era că nu îmi plăcea să citesc ci că nu îmi plăcea să citesc majoritatea cărților din programa școlară sau care se considera că sunt specifice vârstei. 

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

Cred că un scriitor, un muzician sau orice creator de artă trebuie să pornească la drum doar dacă este convins că poate oferi ceva distinct și original, măcar prin intenții. Încercând să analizez cât mai obiectiv rândurile așternute până în prezent, deși riscul de a aluneca în penibil sau de a te pierde în chestiuni personale irelevante este întotdeauna extrem de ridicat într-o asemenea inițiativă, cred că am reușit să îmi definesc un stil oarecum specific, care ar putea fi recunoscut…. Aș puncta ca elemente caracteristice frazele lungi, complexe, care nu își dezvăluie întotdeauna mesajul de la prima citire și cărora trebuie să li se acorde o atenție sporită, precum și alternanța constantă între secvențele pragmatice și cele cu rezonanțe mai poetice.

Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

A.Z. În afară de scris, cea mai mare parte din timpul meu liber este ocupată de trei proiecte muzicale, Flesh Rodeo, Mountains On My Back și Decomposing Black, alături de care am lansat până acum nouă materiale discografice (încă trei fiind în lucru în acest moment). Flesh Rodeo și Mountains On My Back sunt formații de „alternative metal” respectiv „alternative” în care activez la chitară, în timp ce Decomposing Black este un proiect personal, ceva mai avangardist – muzică electronică/ noise/ ambientală cu o tematică inspirată exclusiv din astronomie – un Univers emoțional al cărui unic arhitect sunt eu… Atunci când mă aflu de cealaltă parte a actului artistic (când nu sunt creator, ci consumator), sunt foarte interesat de cinematografie. În afara sferei artistice, urmăresc cu deosebită atenție noutățile din astronomie și explorarea spațială și sunt din ce în ce mai atras de istorie și politică. În ultimii ani am devenit, de asemenea, pasionat de călătorii și roller coastere. 

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

A.Z. Din păcate, programul deosebit de încărcat nu îmi permite să scriu zilnic; sunt nevoit să îmi împart timpul între numeroase activități, pentru a evita o scufundare fatală în unidimensionalitate: serviciu, scris, compus, cântat, citit, vizionat filme, ascultat muzică, citit știrile, familie, călătorii… Dar, în ultimii ani, cele mai multe ore din viața mea au fost fără îndoială dedicate scrisului. Odată ce plonjezi în conținutul unei cărți, cred că este nevoie de un efort cât de cât constant pentru a nu îți ieși din ritm și a nu pierde identitatea ideilor și a lucrării. 

E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

A.Z. Cred că în România scrisul reprezintă un loc de muncă propriu-zis doar dacă ești dispus să faci numeroase compromisuri în privința conținutului lucrărilor tale – firește, cu unele excepții fericite. Altfel, pentru cei mai mulți rămâne o pasiune manifestată în afara timpului petrecut la locul de muncă, ceea ce nu înseamnă că pasiunea respectivă nu presupune, la rândul ei, un efort considerabil… Creația înseamnă întotdeauna disciplină și muncă, sudoare și dureri de cap. Dacă scrisul te relaxează sau îți face plăcere, probabil că faci ceva greșit. 

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

A.Z. Cititorii interesați mă pot urmări pe pagina oficială de Facebook (http://www.facebook.com/alexandruzamfirautor) și pe site-ul oficial (http://alexandruzamfir.ro). Cartea „Apus”, debutul meu editorial, este proaspăt ieșită din tipar și poate fi cumpărată de pe site-ul editurii Coresi Publishing House (http://www.librariacoresi.ro/shop/product/apus-eseu-filosofic-1350) și în cel mai scurt timp și din librării și de pe alte site-uri de specialitate.

E.I.  Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

A.Z. Îndemn toți cititorii să fie curajoși atunci când își aleg lecturile, să se avânte fără teamă către lucrări literare cât mai complexe, dense și neprietenoase. Distracțiile ușoare, accesibile, comode, ne înconjoară pretutindeni în cadrul cotidianului – chiar nu ne dorim să străpungem amorțeala familiarității și pasivității și să privim, măcar din când în când, către orizontul realității brute? Cărțile trebuie să fie furtuni ale existenței; deschiderea unei cărți trebuie să fie un act de curaj, nu o capitulare deznădăjduită a intelectului.