B.N.: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Sunt Amir Joy, un scriitor român/egiptean, boxer profesionist, owner-ul aplicatiei SHIPMANAGER si cafenelei THE HOOD Coffee Bar din Constanta. Am scris până acum peste 8 cărți, în diferite genuri, inclusiv ficțiune si non-ficțiune. Cartea mea favorita este The History of Western Philosophy by Sir Russel.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?

Ultima mea carte, „BEYOND LIFE AND DEATH„, este o carte despre realitatea si universul nostru in termeni si interpretat filosofic si științific. Cartea explorează ideile unor gânditori precum Platon, Aristotel, xenopahens, platonis, Locke, Big Bang, String Theory si multe altele. Scopul meu este de a ajuta cititorii să înțeleagă mai bine unde si in ce realitate traim și impactul acesteia asupra culturii occidentale.

B.N.: Dacă trebuie să alegi între personajele tale, care îți este cel mai drag?

Este o întrebare dificilă, deoarece îmi plac toate personajele mele în felul lor. Dar dacă ar fi să aleg unul, aș spune că cel mai drag mi-e WIlliams. Williams este un personaj complex și provocator, care m-a inspirat întotdeauna să mă gândesc la lume într-un mod mai profund.

B.N.: Există o ordine în procesul creativ? Întâi intriga și după aceea personajele? Sau invers?

Nu există o ordine universală în procesul creativ. Fiecare scriitor are propriul său mod de a lucra. Pentru mine, lucrurile încep de obicei cu o idee, o imagine sau o scenă. Apoi, încep să dezvolt intriga și personajele. Dar uneori, personajele se dezvoltă mai întâi, iar intriga vine mai târziu.

B.N.: Cât de greu este să respecți deadline-urile impuse de editură?

Este o provocare, dar nu imposibilă. Este important să fii organizat și să lucrezi în mod eficient. De asemenea, este important să ai o relație bună cu editorul tău, astfel încât să poată înțelege nevoile tale și să te poată sprijini în atingerea deadline-urilor.

B.N.: Ai transpus anumite trăsături de caracter personale în personajele cărții tale?

Da, cred că toti scriitorii transpun anumite trăsături de caracter personale în personajele lor. Este o modalitate de a te conecta cu cititorii și de a le face personajele mai reale și mai credibile.

B.N.: Ce teme delicate ai vrea să abordezi, dar încă nu ai curajul să le așterni pe hârtie?

Există câteva teme delicate pe care aș vrea să le abordez, dar încă nu am curajul să le aștern pe hârtie. Aceste teme includ:

  • Traim inconstienti: Sunt teme dificile de abordat, dar cred că sunt importante de discutat.
  • Boala și moartea: Sunt teme care ne înfruntă pe toți, dar despre care nu vorbim întotdeauna.
  • Religiile si manipularea societatii: Sunt teme care sunt încă prezente în societatea noastră, dar despre care nu vorbim suficient.

B.N.: Ai câteva tips and tricks pentru autorii care aspiră să ajungă ca tine?

Iată câteva tips and tricks pentru autorii care aspiră să ajungă ca mine:

Citește cât mai mult. Citește cărți din toate genurile și din toate perioadele. Citește autori clasici și autori contemporani. Citește cărți bune și cărți mai puțin bune. Citește pentru a te inspira și pentru a-ți dezvolta propriul stil.

B.N.: Se spune că prima carte publicată este întotdeauna cea mai dificil de realizat. Este adevărat sau procesul creativ este la fel de greu indiferent de numărul de cărți?

Cred că există un adevăr în această afirmație. Prima carte publicată este adesea o provocare, deoarece reprezintă începutul unei noi cariere. Este o perioadă în care scriitorul trebuie să învețe să lucreze cu o editură, să se adapteze la feedback-ul editorilor și să se promoveze pe sine și pe cartea sa. De asemenea, este o perioadă în care scriitorul trebuie să facă față emoțiilor legate de publicarea primei sale cărți, cum ar fi emoția, entuziasmul, dar și teama și incertitudinea.

Pe măsură ce un scriitor scrie mai multe cărți, procesul creativ devine mai fluid și mai ușor de gestionat. Scriitorul își dezvoltă propriul stil și propria metodă de lucru, iar relația sa cu editura se consolidează. Cu toate acestea, indiferent de numărul de cărți publicate, procesul creativ rămâne o provocare, deoarece necesită multă muncă, dedicație și perseverență.

Iată un citat din filosofia greacă care mi se pare relevant pentru această discuție:

„Calea către excelență este plină de obstacole.” – Aristotel

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?

Există mai mulți factori care contribuie la faptul că românii citesc puțin. Printre aceștia se numără:

  • Prețul ridicat al cărților: În România, cărțile sunt adesea mai scumpe decât în alte țări europene. Acest lucru poate fi un obstacol pentru cei care doresc să citească, dar au un buget limitat.
  • Lipsa de timp: Într-o societate din ce în ce mai ocupată, oamenii au mai puțin timp pentru activitățile de relaxare, cum ar fi lectura.
  • Lipsa de educație: Lectura este o abilitate care se dezvoltă în timp și prin practică. Dacă nu suntem învățați să citim de mici, este mai puțin probabil să devenim cititori pasionați.

Pentru a schimba acest lucru, este nevoie de un efort concertat din partea mai multor actori, inclusiv:

  • Guvernul: Guvernul ar putea sprijini industria editorială prin reducerea taxelor pe cărți și prin acordarea de subvenții pentru editurile românești.
  • Școlile: Școlile ar putea să-i încurajeze pe copii să citească prin programe de promovare a lecturii și prin asigurarea accesului la cărți.
  • Bibliotecile: Bibliotecile ar putea să ofere acces gratuit la cărți și să organizeze evenimente care să promoveze lectura.

Iată un citat din filosofia greacă care mi se pare relevant pentru această discuție:

„Educația este cheia spre libertate.” – Socrate

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

Cititorii mei pot urmări activitatea mea pe Instagram @amirrjoy, site-ul meu web, www.amirjoy.net. Acolo pot găsi informații despre cărțile mele, despre evenimentele la care particip și despre alte proiecte în care sunt implicat. De asemenea, pot urmări activitatea mea pe rețelele de socializare, inclusiv Facebook, Twitter și Instagram.

Cărțile mele pot fi cumpărate online, de pe site-ul meu web și de pe site-urile altor edituri. De asemenea, pot fi găsite în librăriile din România.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?

Vă mulțumesc pentru că citiți cărțile mele! Mă bucur că munca mea ajunge la voi și sper că vă oferă plăcere și inspirație.

Le doresc cititorilor Booknation.ro multă lectură plăcută și multe descoperiri interesante.