Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Ancuța Cosma: M-am născut în Baia Mare la finalul anilor 70, însă de mulți ani, trăiesc în Cluj-Napoca.
După absolvirea studiilor liceale filologice, am urmat facultatea de științe juridice și, după o perioadă considerabilă de timp, din dorința de a învăța și a experimenta, am urmat și studiile juridice masterale.
Dacă timp de peste 12 ani profesia mea a fost una juridică – avocat – în urma unui proces personal de introspecție, am descoperit că mă pasionează și domeniul științelor psiho-sociale și am decis să acționez în a-mi urma această pasiune. Astfel, din toamna anului 2019 până în primăvara anului 2020, am urmat cursul de specializare necesar pentru a dobândi calitatea de coach, alegând formarea în coachingul cognitiv-comportamental. Astfel, în prezent sunt (și) coach.
Scrisul pot spune că mă pasionează încă din timpul liceului. Am participat chiar și la concursuri de poezii, la care, dacă îmi aduc bine aminte, am obținut chiar și un premiu – o mențiune. În avocatură, partea de redactare a actelor juridice a fost una dintre activitățile pe care am desfășurat-o cu precădere și în cadrul căreia am dobândit o vastă experiență. Apoi, în cadrul studiilor masterale și postuniversitare, mi-am făcut plăcere partea de documentare și de redactare a lucrărilor proprii.
De asemenea, am scris întregul material pentru propriul website, în cadrul căruia am înființat o secțiune de blog pentru activitatea de coaching și una pe care mi-o doresc a fi literară intitulată M.I.E. (prescurtarea de la Momentul de Inspirație al Eului).
B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
Efectul lotus este prima carte pe care am îndrăznit să o public. A apărut în data de 09 iulie a.c. cu sprijinul editurii Letras.
Am ales să o public în format ePub, întrucât încă din anii facultății am fost un fan al tehnologiei și al gadgeturilor.
Cartea cuprinde un cuvânt înainte și un număr de 21 de poezii pe care le-am scris în luna mai a.c., când s-a împlinit un an de la moartea tatălui meu.
Este o carte scrisă în doliu și din doliu, când am rătăcit și am străbătut printr-un amestec de gânduri și stări profunde și emoții (negare, tristețe, depresie, durere, furie, un fel de acceptare). Toate stările și emoțiile trăite, pe care am reușit într-un final să le exprim, să nu rămână doar pe undeva în interiorul meu, au luat forma cuvintelor care au scris Efectul lotus. Am păstrat procesul scrierii simplu, fără a denumi textele în vreun fel, doar numerotându-le de la 1 la 21 aproximativ în ordinea în care ele au fost scrise.
21 nu este un număr ales întâmplător; este data la care, în urmă cu peste 17 ani, mama se stingea din viața.
Chiar dacă ceea ce am scris este rezultatul stărilor pe care le-am trăit în perioada de doliu după tata, alegerea a doar 21 de poezii din toate cele pe care le-am scris, reprezintă unul dintre punctele de legătură cu doliul prin care am trecut după dispariția mamei mele.
Așa cum am menționat de altfel în cele câteva cuvinte scrise în introducerea cărții, emoțiile mele puse în cuvinte – mai mult sau mai puțin inspirate – sunt o idee, o formă, un mod în care un astfel de travaliu poate fi exprimat și eliberat. A îmbrățișa pierderea celor dragi, a îmbrățișa durerea care însoțește o astfel de pierdere, a trece prin nesiguranță, prin frica de schimbare este necesar pentru a ajunge la acceptarea pierderii și pentru a da o (nouă) șansă Vieții după un asemenea eveniment.
Când am scos la lumină aceste cuvinte, am făcut-o cu intenția de a le fi de ajutor și celor care poate sunt încă pe un astfel de drum, încă într-un astfel de proces – deloc linear – așa cum și eu sunt încă, proces în care dorul de cei plecați este o constantă a schimbării ireversibile pe care pierderea lor o produce în viețile celor rămași.
Efectul lotus este prima parte din proiectul pe care l-am construit în legătură cu doliul, proiect pe care îmi doresc să-l pot duce la bun sfârșit în anii următori.
B.N.: Scrisul pentru tine este o activitate care te solicită sau te energizează?
În funcție de subiectul sau obiectul scrierii, de obicei, după ce scriu, simt că am energie.
Însă în procesul de scriere a Efectului, au fost și zile în care după ce am exprimat stări profunde legate de pierderea tatei, am simțit că scrisul m-a solicitat.
B.N.: Cum faci față blocajelor de scris?
Nu le-aș numi neapărat blocaje. Personal, le percep a fi pauze necesare, intervale de timp în care ideile se formează.
B.N.: Respecți anumite tendințe sau dorești să adopți un stil original, propriu?
Îmi doresc un stil original, propriu, în care să mă regăsesc. Cred în autenticitate și în faptul că fiecare persoană are propria sa voce pe care are datoria să și-o cultive.
B.N.: Ce autori te-au inspirat și ți-au conturat scriitura?
Mă bucur că întrebarea voastră face referire la ”autori” și nu la ”scriitori” care m-ar fi dus cu gândul doar la literatură.
Mă bucur că faceți referire la ”autori” și pentru că lecturile mele sunt destul de pestrițe, de eterogene ☺
Fiecare autor pe care l-am citit, m-a inspirat și m-a îmbogățit. Nu am un top. Dintre lecturile mai recente, din ultimul an, îmi aduc cu drag aminte de cărțile lui C.L. Zafon, cele ale lui I. Yalom sau J. Hari, P. Rotar, G.C. Popa, R. Paraschivescu, F. Koga & I. Kishimi, H.P. Lovecraft etc.
B.N.: Câte ore pe zi acorzi scrisului?
În ultimul an, au fost perioade în care nu am putut scrie deloc. Atunci când am reușit să scriu, am scris foarte puțin și doar în jurnalul personal.
După ce am scris Efectul lotus, pentru că mi-am dat seama că mai sunt lucruri pe care vreau să le exprim și care fac parte din același proiect ca să spun așa, încerc să reinstaurez un program de scris pe care să-l pot menține aproximativ zilnic.
B.N.: Care scena din carte a fost cel mai greu/solicitant de scris?
Poezia a 6-a și poezia a19-a.
Poezia a 6-a are în centru un vis care m-a marcat și în care l-am reîntâlnit pe tata, la circa 5 luni de la plecarea lui. Iar poezia a 19-a este poezia pe care am scris-o cu o zi înainte de a se împlini un an de la dispariția lui.
B.N.: Ai prieteni buni în cercul de autori pe care îl frecventezi?
Am autori (români și străini) pe care îi urmăresc și cu care am interacționat prin intermediul platformelor de socializare. Și mi se pare extraordinar că pot face aceasta.
B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
Cine? Fiecare dintre noi poate contribui în felul său. Cei care scriu, cei care sunt educatori etc.
Cum? Poate în modul cel mai simplu: prin propriul exemplu, citind și împărtășind din lecturi cu cei din jur.
B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Efectul lotus este în prezent la vânzare pe site-ul editurii Letras și poate fi găsit aici.
Activitatea mea poate fi urmărită pe retețele de socializare (Facebook, Instagram), cât și pe website-ul meu unde în cadrul secțiunii M.I.E. voi posta scrieri, sper eu cât mai inspirate.
B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Celor care au rămas până la finalul acestui interviu ☺, le împărtășesc faptul că am experimentat scriind Efectul lotus un lucru important:
În fiecare dintre noi există un creator, o creatoare, care în momentele dificile din viață, ne poate salva.
Este bine să nu uităm niciodată că avem această parte creativă și să o cultivăm cât mai des. Ne poate surprinde cu adevărat.
Vă mulțumesc.
Top 100 cărți ale anului 2023