Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Foto: Ovidiu Moisin

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Anda Docea: M-am născut în Ardeal, am terminat jurnalismul la Cluj și lucrez de 14 ani în TVR. Am crezut întotdeauna că e un timp potrivit pentru toate, de asta nu m-am grăbit niciodată foarte tare. Prima mea carte, „Camere de hotel”, a apărut la Editura Herg Benet acum doi ani, este la a doua ediție, și mi-a adus o mare bucurie în viață: aceea de a cunoaște o mulțime de oameni faini.

E.I. Când ți-ai dat seama că vrei sa fii scriitoare?

A.D. E greu de spus, dat fiind că nu mă consider o scriitoare propriu-zisă. Tot ce scriu are, mai mult sau mai puțin, o legătură cu viața mea, cu oamenii care mă traversează, cu întâmplările prin care trec sau cu locurile unde ajung. Poate tocmai de asta le și spun povești aproape adevărate despre lucruri aproape întâmplate. Am scris întotdeauna, din copilărie până la sfârșitul facultății, într-un jurnal pe care nu l-a citit nimeni altcineva vreodată.

E.I. Ce sfaturi ai avea pentru scriitori la început de drum?

A.D. Este greu, dacă nu cumva imposibil, să scrii despre ceva cu totul nou. Despre toate s-a scris deja, mult mai bine decât ai putea să o faci tu. Ce-ți rămâne, însă, este să-ți expui povestea cât mai autentic cu putință, să nu te temi să fii vulnerabil în fața cititorului. Oamenii apreciază întotdeauna onestitatea. Și curajul.

E.I. Citești și răspunzi la comentariile cititorilor tăi?

A.D. Citesc totul, e normal. Răspund întotdeauna la toate întrebările legate de carte, de lansări, de ce mai scriu sau mai fac. Am investit mult timp în promovarea pentru „Camere de hotel” și în organizarea lansărilor în București și prin țară, probabil aș mai fi putut scrie o carte-două în tot acest timp, dar nu regret. Cititorii sunt cei mai importanți.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „Camere de hotel”?

„Camere de hotel” a crescut în timp, odată cu mine. Conține proză scurtă și cred că textul cel mai vechi are aproape zece ani. Sunt povești de dragoste, amintiri din vremea copilăriei, căutări de răspunsuri sau ficțiune. Toate, niște camere într-un hotel uriaș, unde te poți întoarce de câte ori simți nevoia, luând o cheie imaginară de la o recepție unde nu stă nimeni. Cred că fiecare om poartă un astfel de „hotel” în suflet, hotel care este chiar povestea lui.

E.I. Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?

A.D. M-au inspirat evenimentele din viața mea, fie ele petrecute cu adevărat, fie doar așteptate, dorite, visate. Oamenii pe care i-am întâlnit și care, prin ceea ce erau sau făceau, mi-au lăsat niște urme prin suflet. Întrebările la care am găsit mai mult sau mai puțin un răspuns. Dar și ideea că cititorul se va recunoaște în și printre rânduri și se va bucura că a mai trecut cineva pe acolo. Și, poate, se va simți mai puțin singur.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și al altor scriitori?

A.D. Eu încerc mereu să spun povestea cu minimum de cuvinte. Sunt îndrăgostită de proza scurtă și foarte scurtă, nu agreez prea mult metaforele sau înfloriturile de orice fel. Tai mereu tot ce mi se pare în plus. Mulți cititori mi-au scris că au avut senzația, parcurgând cartea, că stau de vorbă cu un prieten vechi. Este exact impresia pe care m-aș bucura să o las.

E.I. Ce alte pasiuni mai ai, pe lângă scris?

A.D. Pasiunea mea principală rămâne lectura, prefer să citesc proză scurtă. În rest, în ultima vreme, încerc să fur cât mai des zile în care să ies undeva în natură, fără un telefon prin preajmă, și să nu fac absolut nimic. Și dacă reușesc doar câteva ore, le consider un mare câștig.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

A.D. „Camere de hotel” poate fi cumpărată de pe site-ul Editurii Herg Benet, de la Elefant, Libris sau direct din librăriile Cărturești, Diverta, Humanitas, Librarium. Eu mai scriu din când în când pe andadocea.ro și mai des pe Facebook, pe pagina asociată blogului meu.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

A.D. Să-și ia cât mai des timp pentru sufletul lor, fără teamă că este timp pierdut. Să revină la cărțile care le sunt dragi, pentru că la fiecare vârstă le percepem altfel. Să le descopere pe altele noi. Și să zâmbească mult, toate încep de acolo.

 

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!