Interviu cu Andreea Blându, autoarea cărții „In Tempora”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Andreea Blându: Sunt autoarea romanelor “Sclipind la ultimul vagon” și „In Tempora”. Am absolvit recent Facultatea de Istorie, din cadrul Universității din București, secția Relații Internaționale și Studii Europene. Scriu din plăcere, din pasiune și din nevoie. În scris reușesc să las urme din ceea ce simt, din ceea ce sunt sau aș putea deveni cândva. Acolo pot fi descoperită în forma cea mai consistentă.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

A.B. Totul s-a întâmplat treptat, fără să am răgaz să conștientizez. Scriu dintotdeauna. Am început să scriu dinainte de a fi conștientă că sunt pasionată de scris. Prima dată a fost nevoia de a scrie, nevoia de a exprima pe hârtie gânduri și trăiri contradictorii, întrebări, răspunsuri, scenarii trăite sau doar imaginate. Apoi am constatat că devenisem dependentă. Și, cu timpul, odată cu maturizarea în vârstă, în trăiri, în experiențe am ajuns să conștientizez că scrisul mă împlinește într-o formă superioară unei simple descărcări. Iar acum știu sigur că pasiunea pentru scris a devenit o parte indispensabilă din mine și mă va însoți pentru tot restul vieții.

E.I. Care este cel mai important lucru la o carte, în opinia ta?

A.B. Cred că specialul unei cărți este dat de semnficația pe care cartea respectivă o trezește în cititor. Sensul pe care îl găsești, deodată sau pe parcurs, în paginile unei cărți îți poate schimba viața sau te poate determina să o vezi dintr-un unghi total diferit. Întotdeauna am considerat că ceea ce face o carte să fie reușită este ceea ce aceasta reușește să le transmită cititorilor, trecând – de multe ori – dincolo de propria viziune a autorului. Prin urmare, semnificațiile pot fi diverse și depind de structura interioară a cititorilor, de modul în care aceștia percep mesajele transmise. Cu cât există mai multe perspective diferite asupra unei cărți, mai multe lecții, mai multe sensuri – cu atât cartea respectivă este, cred eu, mai aproape de idealul unei cărți reușite.

E.I. Crezi că titlul este important pentru impactul cărții?

A.B. În viziunea mea, totul este important; fiecare cuvânt își are locul său extrem de atent gândit. În spatele fiecărui detaliu, trebuie să existe o semnificație. În ceea ce scriu, nimic nu este introdus întâmplător. Același lucru este valabil și în privința titlurilor. Îmi place să le aleg pe cele care transmit mai mult decât ceea ce este observabil la prima vedere.

E.I. Care este cartea în care ai investit cel mai mult timp?

A.B. În mod cert, în ambele cărți am investit mult și multe, chiar dacă cele două au fost scrise în intervale de timp diferite ca durată și nu numai. “Sclipind la ultimul vagon” a venit ca o explozie de gânduri și sentimente, la vârsta adolescenței mele. A fost scrisă pe nerăsuflate, într-o perioadă de fix șase luni. Am scris primele rânduri la începutul unei veri încărcate de întrebări cărora le-am găsit răspunsurile, până la sfârșitul anului.

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

Îmi amintesc acum cu nostalgie de ultima zi din luna decembrie a acelui an îndepărtat, când am finalizat cartea și nu eram deloc sigură de sensul pe care viața mea avea să îl ia în continuare. Cred că din acel moment timpul a început să treacă altfel pentru mine. Am conștientizat apoi că pășisem deja pe un drum care nu mai avea cale de întoarcere. Așa am început “In Tempora”.

Am scris cartea pe parcursul a trei ani, o perioadă extrem de aglomerată, încărcată de multe alte activități. A fost un proces de scriere cu modificări substanțiale, definit de faptul că eu căpătasem deja acel simț critic, prevăzător, lucid care m-a împiedicat în repetate rânduri să finalizez cartea atunci când mi-aș fi dorit. În permanență aveam senzația că ar putea fi mai bine sau că ar trebui să fie mai bine. Procesul de creație îți cere totul. Nu există altă variantă decât să-i dai totul, până la capăt. Când am găsit, în sfârșit, sclipirea aceea de moment care mi-a creat senzația că dădusem totul, “In Tempora” a devenit pregătită să cunoască lumina tiparului.

Privind retrospectiv, la prima vedere, s-ar putea spune că “In Tempora” este cartea în care am investit mai mult timp, însă uneori simt că, în amintirea mea, cele șase luni concentrate cântăresc la fel de mult ca acești trei ani. Prin urmare, îmi e greu să aleg și să dau un răspuns concret. Timpul se măsoară altfel… atunci când unitatea de măsură e dată de literatură și trăirile ei.

E.I. Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?

A.B. Am publicat prima carte când aveam optsprezece ani. Bucuria a fost mare, în mod evident. Numai cine a trecut prin această experiență, poate înțelege cât de magică e senzația de a-ți ține în mâini propria carte. Fascinant a fost și ceea ce s-a întâmplat după, în momentul în care am început să primesc reacții din partea celor care citiseră cartea. Telefoane în timpul zilei sau la mijlocul nopții, mesaje, cuvinte neașteptate din partea unor persoane care au reușit să mă cunoască mai bine, abia după ce au citit cartea, prin intermediul cuvintelor mele… de acolo. Pentru mine, la vârsta de optsprezece ani, toate aceste experiențe au fost copleșitoare și au avut un rol fundamental în ceea ce a înseamnat dezvoltarea mea următoare.

Știam deja că în scris am găsit ceva ce nu se mai găsește niciunde în altă parte. Așa cum am mai spus, în acea perioadă am pășit pe un drum nou. Fără cale de întoarcere.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „In Tempora”?

A.B. Despre “In Tempora”, v-aș putea spune multe și tot aș avea senzația că nu v-am spus suficient. Este o carte a introspecțiilor, a amintirilor din trecut, a lecțiilor oferite de timp. Este o carte în paginile căreia vă veți regăsi inevitabil.

Există cărți care ne ajută să ne definim, ne oferă răspunsuri. Prin intermediul lor reușim să ne împăcăm cu timpul și cu amintirile lui, conștientizăm că suferința nu este unică în lume și aflăm că, trecând peste diferențele care ne separă, în esență toți suntem uniți de aceleași obsesii. Îmi place să cred că “In Tempora” este una dintre aceste cărți.

Mi-aș dori mult ca cei care citesc cartea să descopere curajul de a fi sinceri cu ei înșiși, de a-și asuma schimbările cu încredere și, mai ales, mi-aș dori să aibă curajul să facă alegeri care să fie cât mai apropiate de ceea ce își doresc cu adevărat.

E.I. Care din cărțile tale te descriu cel mai bine?

A.B. Ambele cărți mă descriu în momente diferite din viața mea. Diferența dintre ele marchează o graniță între adolescenta idealistă care a scris “Sclipind la ultimul vagon” și omul critic, lucid care a descoperit disciplina de a visa și de a scrie „In Tempora”.

“Sclipind la ultimul vagon” a preluat destul de mult din mine, în acea vreme. Cartea însumează toate convingerile și trăirile mele de la vârsta adolescenței. Mă mai întâlnesc uneori cu ele la marginea dintre eternitate și conștientizarea timpului. Sunt suficient de departe de mine încât să nu mai reușesc să mă identific cu ele. Și, totuși, suficient de aproape încât să îmi pară cunoscute și să le privesc cu nostalgie.

În prezent, însă, în mod cert, “In Tempora” este cartea care mă descrie cel mai bine, tocmai pentru că i-am dăruit mare parte din convingerile și trăirile mele de acum.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

A.B. Despre mine și despre cărțile mele puteți afla mai multe pe pagina mea de Facebook. De asemenea, vă aștept pe paginile Sclipind la ultimul vagon și In Tempora – cu recenzii, concursuri și noutăți legate de evenimentele editurii Librex.

Cărțile pot fi găsite pe site-ul editurii Librex, dar și pe libris.ro.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

A.B. Totul este posibil! Să nu încetați niciodată să credeți în voi și să luptați pentru visurile voastre. Amintiți-vă mereu că lucrurile bune nu se obțin ușor și că trebuie să munciți pentru ceea ce vă doriți!

Citiți mult, priviți lucrurile din perspective diferite, căutați neîncetat răspunsuri! Alegeți să iubiți și să vă bucurați de fiecare clipă! Să nu vă temeți de schimbări și să nu vă temeți să faceți alegeri!

 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.