Î. Cine e Andrei Chira în viața de zi cu zi, atunci când nu scrie?

R. Sunt antreprenor online, am o mică firmă de găzduire web specializată pe WordPress, Simplenet, și mă ocup de suport tehnic, optimizări pentru performanță, în general încerc să ajut proprietarii de site-uri să aibă site-uri mai rapide și mai scalabile. În rest, încerc să scriu cât de cât constant pe blog, andreichira.ro.

Î. Ai scris o carte de dezvoltare personală în care, încă din titlu se poate observa nonconformismul. Ce dorești să transmiți prin această carte?

R. Cartea a început cu gândul de a fi de dezvoltare personală, am vrut să transmit o serie de sfaturi din experiența mea cu scopul de a inspira. Am vrut să arăt că se poate reuși chiar dacă se pleacă de la zero și că reușita nu înseamnă neapărat bani sau posesiuni materiale. Am mai vrut să arăt și că nu e chiar așa ușor, cum vor cărțile clasice de dezvoltare personală să ne convingă. Contează contextul social în care ne-am născut și crescut, nu e vorba doar de “gândește pozitiv și vei atrage bogăția”.
Cartea a devenit un proces terapeutic pe măsură ce am retrăit unele experiențe din trecut și a ieșit ceva mai adânc, o încercare de a mă înțelege pe mine însumi. Titlul e nonconformist, într-adevăr, un strigăt de luptă născut din frustrare, întreaga carte e o rebeliune, o respingere a unor standarde și convenții.
Speranța mea pentru carte e să inspire și pe alții să se înțeleagă pe ei înșiși, iar asta să-i ajute să-și găsească drumul.

Î. Dacă ar fi să rămânem cu o singură idee din toată cartea, care ar fi acea idee pe care tu dorești să o luăm cu noi?

R. Sunt multe idei care mi se par importante, dar cred că pe primul loc e “încrederea”. Întreaga carte e o călătorie de la teamă la încredere, ca emoție dominantă ce-mi dădea direcție în viață. Fiecare capitol reprezintă o luptă cu frica, filtrele mentale, barierele, reale sau imaginare, externe sau autoimpuse, influențele mediului etc.
Să ne găsim încrederea în noi, să credem că suntem suficienți și capabili să găsim soluții, asta cred că e ideea principală.

Î. Ce provocări ai întâmpinat pe parcursul scrierii cărții?

R. Nu sunt scriitor de meserie, am făcut un liceu de mate-fizică, o facultate de contabilitate și acum lucrez în IT, deci departe de domeniul literar. Aici a apărut o primă provocare, să reușesc să exprim în cuvinte ce aveam în cap. Mi se părea că orice citeam la alții era scris mai bine decât orice reușeam eu să scriu. Am renunțat să-i mai citesc pe alții și am încercat să mă concentrez pe emoție, să încerc să retrăiesc situațiile care mi-au oferit lecții, să identific ce am simțit în acele ocazii și să exprim fix asta, ce am simțit, fără să mă mai gândesc dacă ar fi o expresie frumoasă, dacă ar suna bine, dacă profa mea de română ar fi mândră de compunere.
A doua provocare a venit din emoție, e dificil să retrăiești situații din trecut, mai ales unele cu traume și răni pe care subconștientul încearcă să le ascundă. Sunt fragmente în carte pe care nici acum nu le pot citi fără să-mi umezească ochii sau să-mi pună un nod în gât, deși am trecut peste ele de atâtea ori, scriind, rescriind, editând.

Î. Ce te-a inspirat să scrii ”nu vreau să mai fiu sărac”?

R. Scriu de mult timp pe blog și cititorii m-au încurajat să scriu o carte. Am simțit că e o poveste ce merită spusă și din care cititorul poate trage niște învățăminte, poate rămâne cu ceva. Am vrut și să existe într-un singur loc toate informațiile și ideile, scrisul pe blog e bun, dar ideile ajung să se piardă printre sutele de articole și cartea mi s-a părut că ar fi mai de impact.

Î. Ce vis ți-a îndeplinit această carte?

R. N-aș putea spune că am avut un vis anume și cartea mi l-a îndeplinit. N-am visat să scriu o carte, a venit ca un pas natural, primele idei mi-au venit acum 8 ani, am scris diverse bucăți pe blog sub o altă formă, fără să știu că ar putea face parte dintr-o carte. Sunt însă recunoscător că procesul de a aduna ideile într-un singur loc sub forma unei cărți m-a ajutat să aflu lucruri despre mine, despre cum funcționez, cum gândesc și cum acționez. Nu e un vis împlinit, dar pot spune că e o realizare personală.

Î. Care sunt cele 3 cuvinte care descriu experiența lecturii acestei cărți?

R. Cred că emoție, inspirație și introspecție.

Î. Mai ai în plan să publici și alte cărți?

R. Nu. Dar mă gândeam că aș putea să o revizuiesc pe asta, cochetez cu ideea de a îndepărta partea de dezvoltare personală și să mă concentrez strict pe poveste, sunt curios cum ar funcționa ca poveste (ca și cum ar fi ficțiune).

Î. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cartea?

R. Mă puteți urmări pe andreichira.ro, unde scriu diverse articole cu gânduri de-ale mele, idei, dileme etc. Tot de pe site-ul meu se poate cumpăra și cartea. Mai e disponibilă și pe eMag și Cărturești, iar varianta eBook este pe Apple Books, Google Play Books și pe Kobo.

Î. Ai un mesaj pentru comunitatea BookNation.ro?

R. Mesajul meu, care se poate ghici și din carte, este să fie rebeli, să gândească liber și să acționeze. Să aibă încredere, să treacă prin experiențe, prin greșeli și eșecuri. Să-și trăiască viața.

CAUTĂ CĂRȚILE SCRISE DE ANDREI CHIRA ÎN LIBRĂRIA TA PREFERATĂ:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!