Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Anișoara Laura Mustețiu: Am crescut în Timișoara, într-o atmosferă magică, înconjurată de cărți, de inspirație spirituală și creativitate artistică. În adolescență am descoperit farmecul scrisului, pe care l-am considerat o manifestare liberă a spiritului nostru în sfere noi, o manifestare care ar putea evoca lucruri și trăiri grandioase în jurul nostru. În 1990 am emigrat în Germania unde mi-am petrecut cea mai mare parte a vieții, iar din anul 2014 locuiesc în Australia. Deşi trăiesc departe de ţară, dragostea pentru limba şi cultura română a cucerit timpul și spațiul, a devenit perpetuă.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
A.L.M.: După ce colindăm prin universuri literare, după ce citim creaţii care ne inspiră, ne întoarcem acasă, acolo unde spiritul ne luminează drumul înspre imaginaţia noastră, considerată a fi infinită. Imaginația m-a călăzuit înspre cartea Emoții și Lumină, publicată în martie 2021 de editura Bifrost în București. În prima parte, printre Emoții bântuie glasul și tremurul unei iubiri adolescentine. Prin șoapte ursitoare parcă născute din mitul zeiței Bendis, perpetuarea iubirii are un destin fermecat, aparte. În fremătul emoțiilor, parfumul iubirii dăinuie pe trupul destinului, emanând vise dulci, ispititoare.

Pășind printre taine care mocnesc sub cărbunii încă fierbinți ai experiențelor, spiritul se îndreaptă în a doua parte a cărții spre recunoașteri esențiale, spre Lumină. Jonglând cu gânduri duioase sau revoluționare, m-am lăsat ademenită de mireasma întrebărilor, căutând o veracitate călăuzitoare. Aici, vocea cugetului străbate pădurile, râurile și văile cerului în căutarea adevărului. Iubirea de oameni, natura, universul, devin o simbioza împletită cu ramuri de lumină…

B.N.: Ai un model în viața reală care ți-a inspirat un personaj de carte?
A.L.M.: Îmi zăresc de multe ori chipul sufletului printre rândurile scrise. Este chipul unei adolescente care învață să înoate atunci când e aruncată în oceanul vieții, apoi calcă pe cărbunii fierbinți ai experiențelor, pentru a le înțelege noima. În creația altor personaje, m-am inspirat din personalitatea oamenilor deosebiți, pe care i-am întâlnit de-a lungul vieții.

B.N.: Cât de mult te documentezi pentru cartea la care urmează să lucrezi?
A.L.M.: Cred că de-a lungul vieții, prin studiile universitare și prin cărțile citite mi-am însușit multe cunoștiințe care îmi sunt folositoare pe drumul aventuros al creațiilor literare.

Dar pentru romanul ‘Uitată printre străini,’ care va apare anul viitor, am făcut cercetări amănunțite. Documentarea m-a ajutat să redau un chip cât se poate de viu și verosimil personajelor, locurilor și faptelor cizlelate cu condeiul imaginației.

B.N.: Regreți vreo decizie luată în ceea ce privește viața de autor?
A.L.M.: În ce privește activitatea mea literară sunt o aventurieră. Deciziile joacă un rol minor, în acest process. Doar imaginația și spiritul creativ își spun cuvântul. Pentru mine, a scrie a fost întotdeauna un lux pe care mi l-am putut permite numai după ce mi-am îndeplinit responsabilitățile vieții cotidiene.

B.N.: Numește un autor celebru cu care ai vrea să colaborezi – poate ca și coautor.
A.L.M.: Am avut plăcerea și norocul să cunosc autori români foarte talentați, care m-au inspirat și emoționat. Admir literatura scrisă de Dan Lungu, de exemplu romanul său ‘Pâlpâiri’ care își îndreaptă privirea spre viața satului. Este o temă cu un ecou deosebit în inima meu. Colaborez cu nenumărate reviste și oameni de cultură în România și în străinătate.

B.N.: Cât de greu este pentru un autor să aleagă numele personajelor sale?
A.L.M.: Chiar nu văd o greutate din acest punct de vedere. Evit să folosesc nume de persoane cunoscute. Am nevoie de o oarecare distanță, pentru a dezvolta caracterul unui personaj pe un teren liber, creativ și autentic. Aleg numele personajelor luând în considerare locul, timpul, și mediului cultural în care ele se manifestă.

B.N.: Cum faci față criticilor primite?
A.L.M.: Îmi plac criticile constructive. Mă ajută să cresc spiritual. Personal, nu aș scrie niciodată o recenzie negativă. Port în suflet respect pentru diversitatea și bogăția spiritelor creative, pentru munca pe care o fac scriitorii, majoritatea fiind plătiți foarte puțin, sau deloc.

B.N.: Ești activă pe social media și pe grupurile de cărți de pe Facebook?
A.L.M.: Social media a devenit o platforma indispensabilă de comunicare cu publicul. Multe din gândurile și poeziile mele se pot citi pe site-ul ‘Pagina de poezie și Cultură – Anișoara Laura Mustețiu.’ De asemenea, sunt activă în multe grupuri culturale românești și internaționale, unde de multe ori rămân fascinată de frumusețea și bogăția spiritului uman.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
A.L.M.: În general, imensitatea de informații oferite în internet și de social media a influențat foarte mult omenirea, le răpește încontinuu timpul liber. Pe pagina mea de poezie din Facebook primesc uneori pentru o poezie sute de aprecieri. Acest fapt îmi arată că românii citesc.
Totuși, cititul este o formă a pasiunii. Nu se poate forța. Se poate influența pozitiv prin prezentarea cărților într-un mod original. Totuși, rămâne la în responsabilitatea fiecărui om cu ce își hrănește spiritul. În timp ce cititul oferă beneficii, nu cantitatea ci calitatea cărților citite aduc împliniri. Este bine să ne inspirăm din gândurile altora, dar cugetarea și descoperirea propriilor gânduri, talente, creativități este la fel de importantă.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
A.L.M.: Textele mele literare se pot citi pe site-ul ‘Pagina de poezie și Cultură – Anișoara Laura Mustețiu,’ sau în Youtube pe site-ul Poezii.Emoții.Lumină- Anisoara Laura Mustetiu.
Cărțile mele se pot cumpăra pe site-ul librăriei Cărturești, sau pe site-ul Amazon.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
A.L.M.: În final, drag cititor, dorința mea e să zâmbești, să visezi, să te odihnești lângă flăcările trăirilor, lângă emoțiile molcome ce curg printre rânduri. Mi-aș dori ca poeziile mele, scrise intenționat cu seninătate și simplicitate, să fie un pârâu cu apă cristalină, în care sufletul călător să se scalde și să se reinvigoreze.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022