E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

A.I.V. Sunt Anita și am publicat o carte pentru copii, dar consider că asta nu mă definește☺. Mă definesc în schimb toate lucrurile pe care le iubesc, pentru că ele sunt parte din mine și îmi motivează acțiunile. Îmi plac lalele albe, vișinile în ciocolată, câinii și înghețata.. sunt dependentă de cafea și recunoscătoare pentru orice lucru mic pe care Universul mi-l oferă. Sunt optimistă. Unii ar zice: Intelligent. Pretty. Booty. Cu viziune. Mi-a plăcut foarte tare ideea cărții lui  Pirandello (Unul, nici unul şi o sută de mii), și anume că fiecare dintre cei care ne cunosc îşi construiesc o imagine diferită despre noi, în funcţie de experienţa lor de viaţă, dispoziţie, sistemul lor de valori, sau alte variabile contextuale, alta decât imaginea noastră de sine. Astfel prefer să îi las pe oameni să mă descopere treptat …

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

A.I.V. Am început firesc prin a-mi dezvolta o pasiune pentru citit. Spre deosebire de alți oameni care și-au descoperit pasiunea scrisului, încă din fașă, imediat după ce au învățat alfabetul, cred că mi-am seama că am ceva de spus lumii destul de târziu, pe la mijlocul existenței mele:). Astfel, am început să creionez diverse articole pentru revista liceului însă cu timpul m-am adâncit prea mult în real și-am uitat să mai visez . Această dorință a comunicării prin cuvinte a rămas sub semnul întrebării multă vreme înainte de a îi da curs, pentru că scrisul este pentru mine o experiență destul de intimă și consider că ne dezvăluie natura într-o proporție covârșitoare. De curând, am găsit tăria de a mă exprima și în fața celorlalți.

E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

A.I.V. Lucrând în  domeniul cercetării sunt conștientă de importanța documentării, însă fiind vorba de o carte pentru cei mici, povestea s-a bazat în principal pe imaginația, experiența trăită alături de cei doi copii ai noștri și stiloul(aka mouseul☺)meu. Cartea a pornit firesc din întâmplările trăite alături de frații Vișină(aka. Vișan), cei 2 eroi ai poveștii noastre și a fost gândită clar pentru toți copii care au nevoie să își depășească temerile firești ale copilăriei..Simplu, fără tehnici bătătorite de marketing sau alte artificii comerciale doar punându-mă în locul cititorului și încercând să fiu mulțumită de rezultat..Cea mai bună dovadă a “sinuciderii comerciale” este poate că ilustrațiile poveștii sunt realizate de băiatul nostru,  ilustrația fiind cea care ajută enorm în urmărirea firului narativ. E adevărat că am riscat mult cu designul cărții, la fel cum e adevărat că oamenilor mari le plac lucrurile perfecte și din păcate, îi investesc pe copiii mici cu ideea ca ei nu știu cum arată o casă, un pom, cum trebuie desenate păsările.Aici am cercetat și discutat/imaginat împreună fiecare scenă a poveștii. La final, am ales să vă prezint cu mândrie lucrările lui Tibi, ieșite din tipar, din linie, nepenalizate și firesc valorificate. Poate că ar trebui să abandonăm, din când în când, mai des tiparele…

E.I. Crezi că o titlul este important pentru impactul cărții?

A.I.V. Cu siguranță!Titlul ar  trebui să îi incite pe cititori și să îi facă să își dorească să afle mai multe detalii despre poveste.  Mi-am dorit ca titlul cărții „Frații Vișină și monstrul plictisit” să exprime clar că avem în față o povestioară magică cu și despre prietenia dintre doi frați, care își unesc forțele și pleacă împreună în aventura vieții lor, cu final nebănuit. Sper ca titlul să fi fost ales inspirat și cartea să își atingă scopul de a îi învăța pe cei mici să își gestioneze corect temerile, să se deschidă și să comunice părinților apăsările lor. Mesajul cărții trece dincolo de titlu și poveste, este despre conectarea dintre frați, empatie, controlul și acceptarea temerilor.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

A.I.V. Mereu mi-am spus că sunt doar o simplă povestitoare și departe de mine gândul de a pune în dreptul meu mai mult decât e cazul(dar dăm autografe dacă insistați!:)). Povestea este scrisă simplu, într-un stil jucăuș și este ușor de citit. Cu toate acestea ar fi păcat să fie citită printre rânduri. O recomand celor care vor o altfel de lectură pentru cei mici, una care nu doar le aduce zâmbetul pe buze, dar îi face și să analizeze situația din “papucii” copilului care încă crede în monștri și care cu sprijinul și încurajarea unui părinte, poate la fel de ușor să creadă că are puterea și să-i facă să dispară. Se deosebește de alte cărți similare fiind terapeutică într-un mod subtil, comic, îndrumându-i firesc pe copii să aibă încredere în ei și să acționeze corect găsind mereu soluții la problemele actuale. Pe măsură ce este parcursă lectura, părintele descoperă alături de copilul său, cum anume se poate face diferența dintre o amenințare reală și una imaginară și ce strategii pot fi folosite pentru a ne accepta frica ca pe o emoție absolut normală. Cu ajutorul fanteziei, copii vor reuși să preia controlul asupra fricii lor și vor învăța s-o folosească în avantajul lor, transformând-o în putere, prin joacă.

E.I. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

A.I.V. Călătoriile(momentan călătoresc doar cât de departe mă poate duce xanaxul☺). Fotografia(acum mă bucur doar de ședintele foto cu familia). Cu greu îmi găsesc liniștea, pentru că vreau mereu mai mult, mai bine, și vreau să-mi trăiesc destinul acum, pentru că nu am răbdare să vină el la mine.

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

A.I.V. Dacă aș reuși cumva să dilat timpul sau să mă clonez☺ , cu siguranță aș scrie zilnic.. În zilele noastre timpul trece înfiorător de repede astfel că mă mulțumesc cu rare momente de evadare prin cuvinte..cât de curând vă voi aștepta la mine pe blogul personal www.daudincasa.ro care își va deschide timid aripile. Știu sigur că va fi the best adventure ever for me dar până atunci stau calmă & enjoy my trip în care sper să mi vă alăturați!!

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

A.I.V. Cărțile pot fi cumpărate atât de pe siteul librăriei Coresi .  Pentru un plus de veselie și bună dispoziție, cei interesați pot fi la curent cu năzdrăvăniile fraților Vișină accesând conturile de Facebook (Fratii Visina Monstrul Plictisit sau Anita Ioana Visan). Stay tuned !

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

A.I.V. Scriu cu drag pentru fiecare dintre voi! Îmi doresc să vă regăsiți în rândurile mele, vă consider oglinzi ale persoanei mele ..și mi-ar place ca la finalul lecturii cei mici să ceară părinților:” Mai vreau o dată!”

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023