Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Bartoș Bianca-Livia: Sunt profesor de Limba Franceză ca limbă străină, titular în sistemul preuniversitar de stat și cadru didactic asociat la Facultatea de Litere, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. În anul 2019 am obținut și titlul de doctor în filologie.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
B.B.L.: Hervé Bazin: avatars d’une écriture poétique reprezintă o variantă puțin modificată a tezei de doctorat, scrisă sub coordonarea doamnei prof.univ.dr. Yvonne Goga. Este rezultatul a patru ani de cercetare individuală, îmbogățită cu două stagii în Franța, unul la Angers și celălalt la Biblioteca Națională a Franței, în Paris.

B.N.: Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?
B.B.L.: Îmi place să cred că pasiunea pentru critica literară mi-a fost insuflată de doamna prof.univ.dr. Yvonne Goga. Sau dacă nu insuflată, sigur dezvăluită.

B.N.: Cât de importantă este cercetarea când scrii o carte?
B.B.L.: Cercetarea este punctul 0 al oricărui demers scriitoricesc. Este alfabetul sine qua non al abecedarului școlăresc, alpha ce țintește spre desăvârșire, spre omega.

B.N.: Care a fost prima carte pe care ai citit-o?
B.B.L.: Biblia pentru copii.

B.N.: Cum descrii stilul tău de a scrie?
B.B.L.: Metodic, riguros. Vorbim aici despre critică literară, căci exceptând cele câteva poezii scrijelite ici-colo prin câte o agenda, n-am scris literatură.

B.N.: Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?
B.B.L.: Cinematografia, muzica și dansul.

B.N.: Ai un obicei zilnic de a scrie?
B.B.L.: Nu, și nu pentru că nu există dorința, ci pentru că timpul nu este mereu generos cu mine la acest capitol.

B.N.: Poate fi considerată o meserie activitatea unui scriitor?
B.B.L.: Da, de ce nu ?

B.N.: Simți că te energizează sau că te epuizează scrisul?
B.B.L.: E o energie de debut care culminează la sfârșitul zilei cu o epuizare fizică totală. Însă deznodământul e cel care are mereu ultimul cuvânt. Și atunci da, este categoric vorba de o energie care te cuprinde în forma ei maximă.

B.N.: Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
B.B.L.: Am colaborat cu editura Harmattan și am rămas surprinsă de deschiderea personalului din redacție față de un autor străin. Fiind vorba de o analiză critică a unui autor francez, am considerat că e locul cel mai potrivit. Simțeam nevoia să-l duc înapoi acasă. În acest sens, un exemplar al publicației mele se află deja la secția de împrumut a Bibliotecii Universitare din Angers.

B.N.: Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
B.B.L.: Valul de cititori.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
B.B.L.: Intenționez să colaborez în continuare cu editura Harmattan, așadar cărțile mele pot fi comandate direct de pe site-ul lor, în format clasic sau electronic.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
B.B.L.: „Cărţile m-au învăţat să citesc corect realitatea.”, scria Mircea Horia Simionescu. Îndemnul meu este să citească în continuare și, mai mult decât atât, să aducă noi adepți ai acestui club de lectură. Doar lectura ne poate oferi deschiderea atât de necesară în această perioadă și înțelepciunea de a discerne binele de rău, adevărul de minciună, realitatea de fake-news.

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!