Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?

B.I. M-am născut în anul 1983, 21 decembrie. Am crescut în satul Vulcan din județul Brașov  unde am primit educația până în clasa a opta. Studiile liceale le-am urmat la Brașov, secție umanista, apoi facultatea de psihologie-pedagogie tot la Brașov.

Sunt căsătorit și am un fiu de patru ani și jumătate. 

Din diferite motive nu am urmat cariera de pedagog sau psiholog, dar din multele lucruri pe care le-am făcut în viață, m-am apropiat în ultimii ani de cărți pe care le-am iubit din copilărie și acum lucrez ca și librar la librăria Șt. O. Iosif din Brașov

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

B.I. Cred că pasiunea pentru scris a apărut încă din clasele primare când știu că îmi plăcea să scriu compuneri, dar și primele cărți citite mi-au insuflat dorința de a imagina personaje ori întâmplări. Și iată ca astfel cititul și scrisul merg împreună unul lângă celălalt.

Scrisul ca și nevoie a venit în timpul liceului atunci când am început să scriu poezii inspirate de schimbările adolescenței și descoperirea de sine, dar și scurte povestiri. Bineînțeles că acestea erau foarte bine ascunse și arătate doar unor buni prieteni.

E.I. Care a fost momentul în care ai decis să publici prima carte?

B.I. Momentul în care am decis să public prima carte a venit după insistențele unui bun prieten și astfel am publicat volumul de poezii Florile pământului la editura Dacia în 2010. Prietenul meu mi-a spus atunci că dacă voi publica poeziile mele pe care le țineam ascunse, voi ajuta și pe alții care nu curaj să facă pasul acesta, iar acum pot spune că așa a și fost. Am spus întotdeauna că primul pas e greu și să lași pe oameni să afle ce se află în interiorul tău.

E.I. Cum crezi că stilul tău de a scrie s-a schimbat de-a lungul anilor?

B.I. Stilul meu de a scrie cu siguranță s-a schimbat datorită viziunii asupra vieții și a naturii umane. Schimbarea majoră a fost că m-am orientat spre proză, asta după ce am mai publicat la editura Ecou Transilvan în 2014 Avânturi spre cer. Melcul, carte în care am îmbinat poezia cu proza scurtă.

E.I. Ai folosit ca personaj în cartea ta pe cineva din viața reală?

B.I. A treia carte pe care am scris-o este Cenușa lumii, publicată la finele anului 2017 la Libris Editorial și pot spune că ideea care m-a inspirat, aceea a diferenței dintre generații a pornit de la apariția în viața mea a fiului meu și a întrebării care m-a răscolit: Oare protecția exagerată de care au parte copiii din noua generație le  este utilă, benefică ori distructivă?

Personajele nu au fost creionate în asemănare cu persoane pe care le cunosc cu toate că ideea apăruse la un moment dat datorită modului mai simplu în care ar fi fost create. Dar când e simplu, nu e interesant așa că am decis să imaginez toate personajele.

E.I. Ai nevoie de un loc special unde să scrii?

B.I. Locul meu preferat pentru scris este acasă, însă faptul cel mai important este că trebuie să am liniște. Cenușa lumii am scris-o noaptea fiindcă atunci aveam timp. De aici rezultă că nu am nevoie de un loc special, ci de timp și liniște.

E.I. Care este filmul tău preferat bazat pe o carte?

B.I. Filmul preferat este Drumul (The road), bazat pe romanul cu același nume de Cormac  McCarthy și cred că a avut o influență asupra cărții mele. Consider că și cartea este bună, și filmul este reușit.

E.I. Care este eroul tău literar?

B.I. Eu sunt încă în căutarea unui erou literar preferat. Îmi plac multe personaje și fiecare carte mă împinge în pielea  unuia, iar mie îmi place acest lucru spre deosebire de alții care preferă să observe șirul narațiunii, caută colțul povestitorului și mizează pe o desfășurare preanalizată a acțiunii.

Eroul pe care îl caut eu este nici alb, nici negru, ci cenușiu. Astfel de erou caut și eu să creez.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

B.I. Nu am un blog pentru cititorii mei, doar pe pagina personală de facebook mai postez câte ceva în legătură cu scrisul.

Cenușa lumii se poate achiziționa din librării sau de pe libris.ro.

Celelalte două cărți nu mai pot fi cumpărate deoarece nu am mai reînnoit contractul cu editurile.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

B.I. Ca și autor doresc să le mulțumesc tuturor că încă mai citesc și sunt interesați de autori, dar să nu uite de scriitorii români și din 10 cărți pe care le cumpără, cel puțin 3 să fie scrise de autori români. Spun asta pentru că văd în fiecare zi cumpărători de cărți, dar și cărți nou apărute. Dacă ne dorim o piață de carte competitivă, va trebui să investim în cărți românești atât bani cât și încredere.

Vreau sa mulțumesc  și echipei voastre ca faceți posibilă întâlnirea dintre scriitori și pasionați de lectură.