Interviu cu Bobarnat Gabriela, autoarea cărții „Broderie din firele vieții”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Bobarnat Gabriela Când încep să citesc o carte, mă uit fugitiv la numele autorului și dacă nu este unul foarte cunoscut, mă încearcă dorința de a cunoaște cât mai multe lucruri despre acel om.

În speranța că și tu, cititorule, lecturându-mi cartea, ai avut acest imbold, permite-mi să-ți spun că sunt o persoană căreia îi plac copiii, altfel nu m-aș fi făcut dascăl; sunt foarte legată de locurile natale, un sat micuț din județul Vaslui; și chiar dacă sună total demodat, eu îmi iubesc țara pentru că ea înseamnă multe –  familia mea, limba în care ne vorbim unii altora, și chiar tu, cel care citești aceste rânduri, în orice colț de lume   te-ai afla.

E greu să ”încapi” în câteva cuvinte, dar scriind cărți, chiar dacă ele nu sunt autobiografice, e ca și cum ai spune ”Aceasta sunt eu”

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

B.G. Citind, ascultând, povestind, jucându-mă de-a autoarea, până când într-o zi a apărut o carte pe care am scris-o ( o să zâmbiți), ca să o citesc tot eu, dar amăgindu-mi gândul că a scris-o cineva necunoscut. Deci, am citit-o cu ochii străinului și mi-a plăcut. Și s-a întâmplat că le-a plăcut și altora, apoi am mai scris una, iar de aici povestea devine banală…

E.I. Cum s-a născut cartea „Broderie din firele vieții”?

B.G. Cum se poate naște o broderie decât brodând? Mai întâi am pregătit ”firele” vizitând foarte multe conace boierești, fiecare cu povestea și farmecul lui, apoi am pus într-un coșuleț toate ghemuriie cu informații despre viața tihnită a unor vremuri apuse, după care am început să înșir ochiurile pe ecranul computerului: mai pe față, mai pe dos, ba delete, ba tasta spațiu, uneori cratima, alteori semnul întrebării, al mirării… și tot așa până când am pus punct. Ieșise o  ”Broderie din firele vieții”.

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

E.I. Ce te inspiră să scrii?

B.G. Și eu aș vrea să știu ce mă inspiră când scriu, dar cred că mi-e teamă să aflu ca nu cumva să se rupă ”vraja”. Îmi fac un anume plan după care trebuie să se desfășoare acțiunea cărții, dar mâna neastâmpărată, scăpată parcă de sub controlul meu, desparte sau unește destine, pune personajele în tot felul de situații, le hotărăște soarta în  altă logică decât cea inițială. Mi-a spus odată o cititoare cât de mult regretă moartea unui anume personaj din roman. I-am împărtășit regretul, și mie îmi părea rău că s-a întâmplat așa. Voiam să-i spun că nu e vina mea, dar m-ar fi înțeles?

E.I. Crezi că o titlul este important pentru impactul cărții?

B.G. Haideți să găsim împreună răspunsul la această întrebare. Ne imaginăm că intrăm într-o librărie, mergem la raftul cu beletristică, întindem mâna și luăm cartea care a încântat cel mai mult ochiul prin coperta ei (aici depinde de gustul fiecăruia), următorul pas – îi citim titlul. Pare incitant, e o alăturare inedită de cuvinte, ne sugerează care ar fi esența romanului, îl răsfoim, citim câteva pasaje  și mergem la casă. Suntem convinși că am făcu o alegere bună cumpărând romanul ”Broderie din firele vieții”.

Evident, glumesc. Nu știu dacă am ales bine acest titlu, aș fi chiar încântată dacă îmi veți spune părerea dumneavoastră, am vrut doar să evit un răspuns scurt: Da, titlul este important.

E.I. Ai citit o carte care să te inspire să scrii?

B.G. Cred că toate poveștile pe care le-am citit îmi dau  o mână de ajutor ca să-mi scriu propria mea poveste. Uneori, când termin de lecturat o carte care mi-a plăcut, îmi pun întrebarea –  cartea mea trezește în sufletul cititorului emoția pe care am vrut eu să o transmit? a fost ea pe măsura așteptărilor? oare place?

Întrebarea nu e retorică. Oare place?

E.I. În prezent lucrezi la o nouă carte?

B.G. Și da și nu. Da, pentru că primele rânduri deja s-au așternut pe hârtie, iar personajele stau după cortină așteptând să intre în scenă. Nu, pentru că nu am găsit în timpul meu acea cadență care să mă facă să scriu în ritm susținut.

Pentru mine a scrie o carte este o evadare din cotidian,  o călătorie pe care nu o pot rata.

E.I. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat prima carte?

B.G. Se spune că prietenul adevărat este cel care cunoaște  cântecul din inima ta. Prietena mea m-a îndemnat să pun acest ”cântec” în vârful peniței și să-i dau drumul în lume; asta ca să mă exprim până la capăt într-o metaforă.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

B.G. Vă rog să nu credeți despre mine că sunt o persoană ciudată, dar nu am Facebook. Nu îmi fac un titlu de glorie din asta, mi se pare chiar un neajuns pentru cariera mea, poate am să remediez această problemă, dar până atunci – cartea ”Broderie din firele vieții” se găsește la Librăria Coresi, în ediție electronică la www.iBookSquare.ro, iar pentru cei din străinătate pe situl Amazon.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

B.G. Și scriitorii sunt cititori. Așa cum v-am spus de la începutul acestui interviu, de multe ori mi-am dorit să stau de vorbă cu anumiți autori ai cărților pe care le-am citit. Dacă simțiți vreodată această dorință, mă găsiți la adresa de e-mail gabitart@yahoo.com. Putem schimba împreună impresii despre cărțile citite, mi-ați putea împărtăși din părerile dumneavoastră despre ce așteptări aveți, ce vă impresionează mai mult la un roman, contactați-mă și am să vă răspund cu mare plăcere.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.