Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Bogdan A. Păpădie: Ar fi multe de spus, dar voi încerca să mă prezint în câteva cuvinte. Sunt jurnalist, manager media și scriitor, cu o experiență de peste trei decenii în redacții importante din România și o carieră complexă în jurnalism de investigație, analiză politică și geopolitică, respectiv în zona studiului istoric și nu numai a serviciilor de informații.
Am debutat în presa sportivă la începutul anilor ’90, călcând pe urmele tatălui meu (Aurel Păpădie), omul care a dedicat peste 40 de ani jurnalismului de specialitate. Ulterior, din dorința de cunoaștere, de învățare permanentă, am parcurs un traseu profesional care m-a purtat de la redacțiile Gazeta Sporturilor, Sportul Românesc, Cronica Română și Monitorul de București până la conducerea unor agenții de presă și platforme media independente. Sunt fondatorul publicației Cronica Politică și coordonatorul mai multor proiecte de presă, real estate și media business.
B.N.: Și ca autor de literatură?
B. A. P.: Ca pasionat al condeiului, firesc, drumul către realizarea unor proiecte literare n-a fost chiar așa de lung. Sunt autorul unor lucrări de referință, asta o spun criticii, în literatura de spionaj românească și internațională, precum Războiul Spionilor, Frăția Spionilor, Spionii și Loviluția, Armaghedon România și The Brotherhood of Spies, publicate în ediții internaționale, în limba engleză și chineză. Aceste volume includ analiza strategică, mecanismele de influență socială, politică și geopolitică și devoalează multe realități din culisele puterii. Cărțile mele îmbină ficțiunea cu realitatea documentată, spionajul cu morala acțiunii și demascarea jocurilor de culise internaționale. În acest an, 2025, am lansat Nume de cod: HIRAM, Cartea 1 a seriei Frăția Spionilor, o operă de sinteză între thriller politic, dramă psihologică și analiză a lumii din umbră. Subliniez, volumul 1 nu trebuie confundat cu „Cartea 1”, deoarece primul volum, Frăția spionilor – Istoria războiului din umbră (2014 – Editura PACO, 2023 – Editura NEVERLAND, reeditare revizuită), a fost unul de „încălzire” pentru fanii genului.
B.N.: Ce ne poți spune despre ultima carte pe care ai scris-o?
B. A. P.: A fost scrisă cu intenția de a o publica la finele anului trecut, înainte de alegerile prezidențiale. Din motive independente de proiectul literar, am amânat cu trei luni. Vă spun sincer, dacă apucam s-o lansez pe piață înainte de nebunia care a fost cu alegerile, eram considerat Profet. Să mă explic. Cum am mai declarat, cartea urmărește dejucarea unui plan sinistru, pus la cale de forțe străine, masonice și servicii secrete, care doresc să preia controlul asupra României și să-i decidă viitorul. Aceste forțe oculte urmăresc să controleze procesul electoral al alegerilor prezidențiale din țara. În acest moment, introduc cititorul într-o lume a secretelor și a informațiilor clasificate. Pentru a fi cât mai palpitant, am plasat acțiunea pur ficționala într-un cadru cât se poate de real, astfel că finalul cărții îl surprinde pe cititor cu nelipsita dilemă a unor astfel de romane: să fie doar ficțiune? Sau….
B.N.: Ai un model în viața reală care ți-a inspirat un personaj de carte?
B. A. P.: Pentru jurnalistul Paul Dan, cel din carte, modele ar fi multe, iar când fac o astfel de declarație nu mă pot gândi la altceva decât la „armata” de jurnaliști cooptați de „Anaconda” din serviciile secrete românești. Redacțiile din România sunt infestate de astfel de personaje! În ce privește celelalte personaje, desigur că am luat ca model persoane din viața reală.
B.N.: Cât de mult te-ai documentat pentru cărțile deja publicate? Dar pentru cartea la care urmează să lucrezi? Am înțeles că urmează și altele…
B. A. P.: Nu mult, foarte mult! Nu poți scrie o carte de acest gen „după ureche”. Literatura de specialitate are anumiți termeni, un „alfabet” mai aparte, dacă vreți. Iar personajele nu se pot încadra în peisajul acțiunii descrisă în carte, fără a îmbrățișa limbajul de gen.
B.N.: Regreți vreo decizie luată în ceea ce privește viața de autor?
B. A. P.: Nu regret ceva, deoarece tot ce am făcut și fac are un singur atribut, pasiunea.
B.N.: Numește un autor celebru cu care ai vrea să colaborezi – poate ca și coautor.
B. A. P.: Nu puțini. Amintesc doar câțiva: Johannes M. Simmel, John Le Carré, Ian McEwan, Graham Greene, Ian Fleming, Frederick Forsyth, Robert Ludlum, Horia Tecuceanu, Ioan Dan. Din nefericire, mulți dintre aceștia nu mai sunt printre noi.
B.N.: Cât de greu este pentru un autor să aleagă numele personajelor sale?
B. A. P.: Depinde de imaginația fiecăruia, de firul narativ al romanului.
B.N.: Cum faci față criticilor primite?
B. A. P.: Fără emoții, cu un singur amendament: să fie critici constructive, nu distructive. Cât timp sunt criticat, cu argumente, civilizat și în limita bunului simț, sincer, este în regulă. Încerc să învăț câte ceva din fiecare critică, deci sunt binevenite. Pentru mine, cititorul este primordial, deci cel mai important. Dar atunci când „criticul” se coboară la injurii, deja nu cred că se mai poate discuta. Vorbim de educație, caracter și, nu în ultimul rând, de bunul simț.
B.N.: Ești activ pe social media și pe grupurile de cărți de pe Facebook?
B. A. P.: N-aș susține asta. Cei care stau toată ziua pe rețelele sociale nu au timp și de scris. Sau au prea puțin. Asta nu înseamnă că nu-mi fac o „fereastră” cotidiană pentru a răspunde mesajelor. Aloc circa o oră pe zi pentru a ține legătura cu cititorii mei, pentru a dialoga cu aceștia. Repet, ei sunt cei mai importanți pentru mine, ca scriitor.
B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
B. A. P.: Viața este singura care poate. Eu am crescut într-o perioadă, anii 1970-1980, în care „internetul” nostru era literatura. Citeam foarte mult. Acum, este o realitate, tehnologia a avansat foarte mult, iar oamenii s-au reorientat, ca să zic așa, către virtual. Totuși, cititul rămâne gimnastica esențială a minții, care dezvoltă gândirea independentă și analiza. Cât timp te „dopezi” cu ce-ți dau alții pe net, să recunoaștem, nu faci decât să te lași manipulat. Iar cel mai mare pericol pentru tineri, o spun și ca părinte, este lenea de a gândi. Să-i da creierului totul „mură-n gură”, cum spuneau bătrânii, este nociv. Dar speranțe sunt, deoarece viața este cel mai bun profesor, iar maturizarea tinerilor duce ireversibil și spre setea de cunoaștere. Iar această sete nu poate fi stinsă decât… citind! Este și motivul pentru care, de fiecare dată, nu scap ocazia să le mulțumesc tuturor celor care aleg să citească și să gândească. Într-o lume în care viteza și superficialul domină, fiecare cititor care deschide o carte este, în felul său, un erou tăcut al culturii.
B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
B. A. P.: Activitatea mea ca scriitor de romane se măsoară prin publicarea de noi cărți. Acestea pot fi găsite pe site-ul editurii Neverland, LibrarieOnline.ro, Librarie.net, Librariaromana.ro, Clb.ro, Grupdzc.ro, Carti-bune.ro si pe Amazon, o mare parte dintre ele. Ca jurnalist, publicația „Cronica Politică” este cea care dă notă activității mele editoriale și nu numai.
B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
B. A. P.: Le sunt recunoscător tuturor celor care își fac timp pentru cărți. Pentru că, dincolo de pagini, se află suflete. Iar un autor nu înseamnă nimic fără cititorul său. Dacă vă regăsiți într-un personaj, dacă simțiți emoție, revoltă sau speranță în paginile cărților mele, înseamnă că am reușit. „Nume de cod: HIRAM” nu este doar un thriller sau o ficțiune politică – este o oglindă a vremurilor noastre, un semnal de alarmă, o invitație la trezire. Iar dacă la final rămâneți cu întrebarea „Oare chiar e doar ficțiune?”, înseamnă că misiunea mea ca autor a fost îndeplinită. Vă mulțumesc și ne revedem printre… rânduri!