Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Bogdan Cristea: cu origini moldovenești, născut la Vaslui. Copilăria mi-am petrecut-o în satul bunicilor din partea mamei, Hurdugi, comuna Dimitrie Cantemir, din județul Vaslui. Sensibilitatea și iubirea pentru lucrurile simple sunt cheile, care mă determină să fiu fericit și care mă fac să înțeleg că sunt autentic. Cititul și scrisul îmi definesc personalitatea. Scriu în orice moment, mă joc cu literele și îi dau frâu liber imaginației ori de câte ori am ocazia. Iubesc să port discuții intelectuale, să am în jurul meu oameni aparte, maturi și capabili să fie sinceri, cu valori și cu principii sănătoase. Sunt devotat în tot ceea ce fac. Sunt licențiat în Litere și în Asistență socială, mi-am găsit liniștea la catedră și în lucrul cu copiii.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
B.C.: ”Karinne, confesiunile unui moldovean”, 2020.
Un jurnal și o poveste de dragoste, care se sfârșește tragic. Structura jurnalului evidențiază o serie de ipostaze, care sunt meticulos alcătuite, ele dau sens faptelor narate și evidențiază unele legi de exteriorizare ale eului biografic. Am scris acest jurnal din dorința de a mă confesa, apoi am dorit a le face cunoștință și celor apropiați cu textul și cu acest tip de jurnal. M-am conectat cu un cuvânt cheie pe care-l iubesc și care mă definește-emoția.

B.N.: Ce sfaturi ai da unui autor la început de drum?
B.C.: Să fie optimist, să dea frâu liber imaginației, să se conecteze cu slovele și să conștientizeze că este cel mai bun.

B.N.: Ce părere ai despre “book tours” și ți-ar plăcea ca acest concept să fie mai prezent pe piața de carte din România?
B.C.: Sunt încântat că există ,,book tours”, este o șansă pentru fiecare scriitor de a fi cunoscut și merită să fie mereu prezent pe piața de carte din România. Face parte din sfera Culturii, întrucât este nevoie de a fi cunoscuți autorii și poeții prin intermediul acestuia.

B.N.: Ești implicat în procesul de editare a cărții?
B.C.: Nu, nu sunt implicat în procesul de editare a cărții, editorul este cel care se ocupă, însă mențin legătura în permanență cu editura și comunicăm foarte bine în ceea ce privește modificările, care ar putea să apară.

B.N.: Cu ce alt gen literar ai vrea să cochetezi?
B.C.: Mi-ar plăcea enorm să cochetez cu romanul de analiză psihologică, sunt fascinat de scrierile psihologice, de cazurile care tratează problemele de natură emoțională. Sunt adeptul scrierilor subiective, simt că mă regăsesc și că-mi pictează parcă o parte din trăirile interioare. Acest tip de scriere constituie o modalitate de sondare a subiectivității personajului pentru a evidenţia tensiunile, căutările, traumele vieţii lui interioare. Aşadar, pătrunderea în semnificaţiile ascunse ale prozei de analiză este posibilă prin relevarea modalităţilor de investigaţie psihologică utilizate de scriitorul respectiv.

B.N.: Citești toate recenziile pe care le primești, indiferent dacă sunt bune sau rele?
B.C.: În general, apreciez orice recenzie, nu reprezint prototipul criticului. Știu că din fiecare prezentare avem de învățat și putem să tragem anumite opinii, fără a interveni subiectiv.

B.N.: Consideri că un autor trebuie să fie un exemplu pentru cititorii săi?
B.C.: Da, fără doar și poate. Autorul este cel care dă viață operei și tot el este cel care creează o relație aparte cu cel care lecturează, deoarece există anumite situații, momente, sentimente, care odată trăite și împărtășite duc la dorința cititorului de a ști mult mai multe despre scriitor și despre operele sale, dar și la dorința de a ajunge în lumea pe care artistul a avut puterea de a o picta și de a o descrie cu ajutorul slovelor. Această relație se realizează prin intermediul cărții sau a operei. Între cei doi se creează o legătură intimă și plină de afecțiune, autorul devine un model, iar obiectul venerației supreme, cartea, îl determină să-l aprecieze enorm și să îl inspire în tot ceea ce își propune să construiască. Artistul sau creatorul devine un model prin autenticitatea lui și prin capacitatea lui de a oferi inspirație cititorului pentru a evolua pe toate planurile.

B.N.: Ai anumite superstiții atunci când lucrezi la o carte?
B.C.: Nu există superstiții, optimismul și veselia sunt cheile succesului în tot ceea ce săvârșesc în viața mea. Sunt stăpân pe propriile-mi forțe intelectuale, nu îmi este teamă de absolut nimic. Știu că frumosul va ieși mereu în evidență.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
B.C.: În spatele dezinteresului față de citit de obicei se ascunde multă condiționare negativă. Când un om este obligat să facă un lucru pe care nu vrea să îl facă, în timp, cu siguranță, el va dezvolta o repulsie față de acel lucru. Deși cititul este nobil, psihicul uman nu ține cont de nobilitate (cel puțin în cazul multor oameni). Ce este perceput negativ de mai multe ori, la un moment dat, va fi inclus pe lista de lucruri indezirabile și va fi evitat cu orice cost. Acest lucru este greu de schimbat, însă este important a fi noi înșine un exemplu pozitiv pentru semenii noștri. Să fim prezenți mereu cu recenziile unor cărți pe care le-am citit și să le promovăm pe diferite canale/rețele, să-i provocăm pe cei din jurul nostru la discuții despre anumite cărți și să le prezentăm mereu avantajele unor lecturi.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
B.C.: Cartea poate fi cumpărată direct de la mine, iar pe mine mă găsiți pe Facebook, Cristea Bogdan, sau pe adresa de e-mail: bogdan.cristea1987@gmail.com.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
B.C.: Mă bucur enorm că am avut prilejul să ofer acest interviu, să fiu printre sutele de scriitori și de cititori, care își doresc a se conecta cu noul, cu frumosul și cu sensibilitatea.

CAUTĂ CĂRȚILE SCRISE DE BOGDAN CRISTEA ÎN LIBRĂRIA TA PREFERATĂ:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!