Istrate Emanuela: Pentru persoanele care nu au avut încă ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Bogdan Stoica: Ploieștean, fost jurnalist, în prezent fotograf și upcycler. Un tip absolut obișnuit, cu un telefon obișnuit, o mașină obișnuită, o burtă obișnuită și prieteni obișnuiți.

I.E. Cum ți-ai dat seama că ai o pasiune pentru scris?

B.S. Nu mai știu, sincer. Scriu de mic. Poezii cretine când eram copil, chestii dramatice când eram adolescent… Ca adult, am făcut mai multe meserii, mai toate legate de presa și permanent am scris pentru mine. Când a apărut și în România bloggingul, mi s-a părut o idee mișto. Acum scriu pe bogdanstoica.ro.

I.E. Cum s-a născut cartea „Tipul din filme nu există”?

B.S. S-a născut pe blog, blog care există din 2009. Diana, de la Editura Univers, a văzut un fir care lega textele postate pe bogdanstoica.ro. Dușa ce mi l-a arătat și mi-a explicat ce vrea de la mine, l-am văzut și eu. A fost relativ ușor să mai adaug câte ceva, pană a ieșit „ghemul” care se vede azi în librării.

I.E. Crezi că vocabularul mai vulgar te-a ajutat într-un fel când ai scris această carte?

B.S. Absolut deloc. Pe de altă parte, mă doare-n cot dacă ajută sau nu, pentru că mie nu mi se pare că scriu vulgar. După 20 de ani de scris cum voiau șefii din redacție, clienții sau conform demograficelor cititorilor, am decis să mă relaxez scriind așa cum vorbesc când sunt în largul meu, cu prietenii, povestindu-le ceva. Nu am scris textele din carte și am adăugat „p****e” după, așa cum pui condimentele la supă. Dacă te uiți atent, o să observi în carte texte întregi care nu au „condimente”.

I.E. De ce ar trebui să citim cartea „Tipul din filme nu există”?

B.S. Pentru că o să vă facă bine. Dacă pui un tâmplar să-și povestească viața într-o carte și o citești, vei învață o droaie de lucruri despre munca cu lemnul și despre oamenii care se ocupă cu așa ceva. Cartea mea este din același registru, cu diferența că se referă la modul primitiv în care bărbații, de aproape orice fel, își gestionează sentimentele și relațiile: prost. Or toți avem relații, tot vrem să știm cum stăm, cum să facem să fie bine și ce să nu facem ca să nu pierdem. Nici cheia amuzantă în care e scrisă cartea nu e prefabricată; un bărbat bătut în cap este, dincolo de nervii pe care ți-i provoacă pe moment, extrem de amuzant.

I.E. Cartea „Tipul din filme nu există” este singura ta carte publicată?

B.S. Mai există una, dedicată fotografiei cu telefonul, în format electronic (ebook).

I.E. O să ne mai surprinzi cu o nouă carte, lucrezi la ceva nou?

B.S. Da. „Tipul din filme …2”. Mai sunt chestii începute, dar sunt superstițios, nu vorbesc despre proiecte.

I.E. Ce sfat ai avea pentru scriitori la început de drum? Ce te-a ajutat cel mai mult pe tine ca și autor pe acest drum?

B.S. Nu am nici un sfat. „Rețeta” mea a fost să scriu despre ce mi se întâmpla, cu toate cuvintele pe care le știu, nu doar cu cele care arată bine. Ce m-a ajutat? Că n-am scris ca să fiu citit, ci am scris despre ce-am avut chef, durându-ma în cot dacă o să am 200 sau 200.000 de cititori (am avut și 300.000, la un text, apropo). Dacă e să trag linie, sunt doar un tip norocos că e citit de o droaie de oameni, unii dintre ei cumpărându-mi și cartea.

I.E. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

B.S. Cum ziceam, scriu doar pe blog. Ebook-ul e de găsit pe streamland.ro. „Tipul…” e în toate librăriile importante și, cu autograf, doar pe edituraunivers.ro.

I.E. Câteva cuvinte pentru cititorii booknation.ro?

B.S. Citiți orice vă place. Orice. Dacă-ți place ce citești, e imposibil ca lectura aia să nu producă transformări în tine. Eu n-am făcut studii de jurnalism, dar am practicat meseria asta cu succes, n-am făcut cursuri de creative writing, dar uite că am succes cu o carte… Poți face orice dacă te instruiești singur, iar dintre toate metodele educaționale cu care am avut eu de-a face, cititul a lăsat cele mai adânci urme în mine. De-aia îl și recomand.