Interviu cu Calciu Maria, autoarea cărții ”Ochii din fulger”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Calciu Maria: Sunt de profesie avocat, membră în Uniunea Națională a Avocaților din România-Baroul București.

M-am născut  în noaptea de 21 spre 22 martie 1960  într-un loc mirific,străbătut de un pârâu, în apropierea unei păduri seculare, în localitatea Albești din Județul Olt.

Am publicat până acum 16 volume de poezie precum și  antologia  de autor ”Certificatul de Viață” din care au fost publicate deja primele două volume;  Antologia va cuprinde 4 volume, următoarele două  urmând să fie publicate în cursul anului  2018.

Poezia mea a fost cuprinsă  până la data interviului în peste zece antologii de poezie realizate de diferiți autori.

Ca și exemplu, criticul literar Geo Vasile a alcătuit antologia bilingvă “ Poeti romeni al bivio: continuità e rottura în care a cuprins şi un colaj din poeziile mele. Această antologie a fost lansată în ziua de 27 septembrie 2012, în aula Bibliotecii Naţionale Centrale din Roma.  

Evenimentul a fost organizat sub patronajul Ambasadei României la Roma şi a Ambasadei Moldovei  la Roma  în colaborare cu Biblioteca Naţională Centrală din Roma.

Tot criticul literar Geo Vasile a alcătuit în anul 2013 şi publicat la editura ”Contact Internaţional” antologia bilingvă îngrijită de Liviu Pendefunda intitulată  „L’ALVEARE D’ORO DELL’INVISIBILE-150 anni di poesia romena – da Mihai Eminescu a Elleny Pendefunda”, antologie din care fac parte şi eu.  

În luna iulie 2009  am fost invitată  alături de sora mea, actrița Ana Calciu la Montreal-Canada  la  festivalul international EUROFEST pentru lansarea în cadrul acestui festivalul a    volumelor  „Nenumite”şi „ Insula Iubirii” ;

Volumul ”Insula Iubirii” avea să fie tradus în limba engleză și publicat    de Editura Betta în anul 2015.

Volumul  “Fata care vede prin haos”- Editura ”Semne” 2010, care cuprinde de fapt un singur poem, a fost pus în scenă la teatrul ”Act ” in stagiunea  2010-2011 de regizoarea Mălina Andrei în interpretarea Anei Calciu.   Secvențe din spectacol au fost prezentate la vremea aceea de TV-Cultural.

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

Volumul“Fata care vede prin haos”-  a fost tradus în limba italiană în anul 2013 de Geo Vasile sub titlul „Altra-verso il caos” –Editura ”Tracus-Arte”, fiind lansat în ziua de 7 iunie 2013  la Como, la Pinacoteca Civica, la Cassa dela Poesia di Como în prezentarea poeților  italieni Laura Caravaglia şi Davide Fent;  

Acelaşi volum a fost lansat la Milano, la Biblioteca Sormani a Palatului Sormani în ziua de 8 iunie 2013;

Am colaborat cu mai multe reviste printre care site-ul ”Literatura de azi”, revistele ”Conta”, ”Scrisul Românesc”, ”Cervantes”, ”Contact Internațional” și altele.

Au scris și au publicat recenzii despre volumele mele: Daniel Cristea Enache-coperta 4 la volumul ”Muguri cu răni deschise”-, Nicolae Georgescu, Paul Aretzu, Mircea Bârsilă, Aurelian Titu Dumitrescu, BarbuCioculescu, Felix Nicolau,Emil Lungeanu, Mioara Bahna, Aureliu Goci, Lucian Gruia,Victoria Milescu, Eliza Roha, Șerban Codrin, s.a.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

C.M. Scrisul a apărut în viața mea în adolescență. Am publicat în revistele vremii. Eram membră a cenaclurilor literare din Slatina frecventate atunci de poeți consacrați ca  Aurelian Titu Dumitrescu, Virgil Dumitrescu, , Paul Aretzu s.a .   

E.I. Cum s-a născut cartea”Ochii din fulger”?

C.M. Volumul ”Ochii din Fulger” s-a născut la fel ca și cele anterioare ori ulterioare lui, ca o curgere, în momente succesive, nu prea îndelungate însă, de deschidere spre înalt și inspirație;   

E.I. Citești mult și dacă da, cine sunt autorii tai preferați?

C.M. Da, am citit și citesc mult. Am mulți autori preferați și cu drag  îi numesc aici doar pe câțiva dintre ei: Homer, Dante Alighieri, Edgar Allan Poe, Shakespeare,Gabriel Garcia Lorca, Gabriel Garcia Marquez, Cehov, Ibsen, Dostoievki, Byron, Esenin, Heinrich Heine, Paul Verlaine, J.W.Goethe, Charlote Bronte, Margaret Mitchel,Shelley, Eminescu, Nichita, Sorescu, Radu Cârneci, Mariana Marin, Buzura și mulți alții.

E.I. Participi la evenimente literare? Dacă da, care a fost ultimul la care ai fost?

C.M. Da, particip la atâtea evenimente literare la câte pot să ajung. Sunt foarte ocupată, meseria mea de bază e foarte grea și îmi ocupă foarte mult timp. Am participat recent la  Bookfest și alte trei evenimente de lansări de carte.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

C.M. Fiecare autor are metoda, stilul și timpul său de a scrie. Poezia e durere, deschidere spre înalt, inspirație,umplere, eliberare, curgere și bucurie de nedescris, în același timp. De cele mai multe ori aceste aspecte sunt strând legate de ființa autorului și puține nuanțe se exprimă  spre exterior altfel decât prin cuvântul scris. Fiecare nou volum este  pentru fiecare autor, cred,asemenea unui copil.

E.I. În prezent lucrezi la o nouă carte?

C.M. Am terminat un nou volum ce poartă titlul ” Esențe de rubin”. Urnează să aleg editura la care să îl trimt spre publicare.

E.I. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

C.M. Îmi place să călătoresc și  să mă bucur astfel de frumusețea creației  dar și de realizările omului, ca urme și mărtuirii peste timp.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

C.M. La un moment dat am creat un site în  care am postat câteva dintre realizările literare și câteva poeme din fiecare volum în parte, imagini de la lansările volumelor,  dar persoana care îmi adminstra site-ul a plecat pentru o perioadă mai mare din țară și din păcate site-ul nu este adus la zi.

Câteva dintre volumele mele se găsesc spre a fi citite la Biblioteca Națională a României și la mai multe biblioteci din țară, la Bibiloteca Națională din Chișinău, la Bibiloteca Națională Centrală din Roma, la Biblioteca Centrală din Montreal,la Biblioteca Sormani, iar pentru a fi cumpărate la Librăriile  ”Mihail Sadoveanu”  „Luceafărul” și alte librării, precum și la târgurile de carte Bookfest și Gaudeamus.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

C.M. Mă bucură faptul că ”GoodRead.ro” are din ce în ce mai mulți cititori.

Tuturor cititorilor, dar și echipei care formează redacția,administrația, dar și distribuția ”GoodRead.ro” ce asigură astfel promovarea scriitorilor și formarea bunului gust în acest domeniu atât de sensibil și subiectiv,le doresc numai bine a și le adresez mulțumirile mele.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.