Când Andreea-Raluca a acceptat invitația noastră la acest interviu am avut impresia că o să cunosc o autoare aparte, chiar așa a și fost. Chiper Raluca este o autoare a sentimentelor pure și frumoase, dar nu vă mai spun prea multe vă las pe voi să o cunoașteți.

Istrate Emanuela: Pentru cei care nu au avut înca ocazia să o cunoască pe Chiper Raluca, ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Chiper Raluca: Raluca Chiper este autoare de proză, căreia îi place să descrie natura şi sentimentele, iubeşte autorii clasici români şi bineînţeles, îi adoră pe cei contemporani.

I.E. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

C.R. Eu nici măcar nu aş numi-o pasiune, era mai degrabă un blestem care m-a bântuit şi m-a chinuit până am cedat. Eram doar un copil când am realizat pentru prima dată că trebuie neapărat să scriu. Aveam tendinţa să povestesc tot ceea ce mi se părea interesant şi mai ales să modific întâmplările după gustul meu. Am avut tentative de la vârstă fragedă, am renunţat din timiditate, din nesiguranţă şi nu regret. Poate atunci nu era momentul să mă afirm, poate trebuia mai întâi un gram de maturitate, sau poate trebuia să trec prin etapa sacrificiilor, pentru că atunci eram susţinută de părinţi, nu făceam nimic singură.

I.E. Cum ți-ai dat seama că vrei să scrii o carte? Care a fost inspirația ta?

C.R. În perioada aceea, apăruse un serial cu vampiri pe care îl îndrăgisem foarte mult şi povesteam fiecare episod într-un caiet ca să le păstrez pentru totdeauna. La un moment dat, mi-am zis că trebuie să încetez, mi se părea că sunt obsedată deja, şi că cel mai bine ar fi să inventez propria mea poveste. De atunci am tot scris, dar numai unele poveşti au ajuns să se contureze şi să existe cu adevărat.

I.E. Care este prima ta carte pe care ai publicat-o și care este esența ei?

C.R. Prima carte pe care am publicat-o se numeşte Sufletele nopţii, alcătuită din două volume. O poveste despre oameni şi vampiri, călătoria unei tinere din momentul în care face cunoştinţă cu astfel de creaturi, până în momentul în care ajunge una dintre ele. Întotdeauna mi-am dorit să scriu o carte din perspectiva duşmanului, eram curioasă unde puteam să ajung cu personajul întruchipat într-o creatură a răului şi mi-am dat seama că oricâte aş face, tot nu îl pot înfăţişa aşa cum este el în realitate, fiindcă eu continui ca om, mi-am păstrat scânteia de lumină şi bunătate.

I.E. De ce ar trebui oamenii să îți citească cărțile, ce ar descoperi în ele?

C.R. „Ar trebui” este un cuvânt prea greu, care atârnă şi dă senzaţia de obligare. Pur şi simplu mă las pe mâna cititorilor, pentru că ştiu că aceştia există pentru fiecare carte, indiferent de numărul lor. Iar dacă totuşi, au nevoie de un impuls, atunci pot destăinui că în scrierile mele vor găsi tot ce au nevoie pentru a se bucura, pentru a se întrista, pentru a simţi dulceaţa vieţii sau pasiunea morţii. Găsesc iubire şi ură, curaj, dar şi teamă, speranţa ca să urce şi deznădejdea ca să coboare. Cartea oferă curiosului posibilitatea de a vedea totul, de a şti totul, de a manipula totul, căci cartea e ea însăşi o lume în miniatură capabilă să îl mulţumească.

I.E. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

C.R. Pasiuni? Oh, ce cuvânt frumos! Viaţa însăşi e o pasiune de-a lungul căreia descoperi alte şi alte pasiuni mai mărunte, ca un ciorchine. Din nimica toată poţi face o pasiune şi rămâi mirat când descoperi susţinătorii adunaţi în spatele tău. Pasiunilor le mai poţi spune şi dorinţe care, unele se îndeplinesc, altele cad în uitare.

I.E. Ai în plan o nouă carte? Lucrezi la ceva nou?

C.R.  Sigur că da. Lucrez la o serie inspirată din mituri româneşti şi sunt foarte curioasă să văd ce iese, pentru că există atâtea motive de inspiraţie, încât nu ştiu pe care să le aleg. E foarte greu să mă decid şi să le încadrez în câteva zeci de pagini, când ele sunt împrăştiate într-o lume întreagă.

I.E. Ce sfat ai avea pentru autori la început de drum?

C.R.  Să aibă încredere în talentul lor, în menirea lor. Să nu se împiedice de un obstacol, nici de două, nici de trei, nici măcar de o sută. Să se simtă bine cu ceea ce scriu şi cu ceea ce sunt, ca şi autori. Iar dacă pot şi vor, să îşi dorească mai mult, să străbată văzduhul şi să atingă norii. Nimic nu este imposibil atâta timp cât nu ne impunem limite.

I.E. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

C.R.  Cărţile mele se pot cumpăra de la librăriile online şi nu numai (Elefant, Libris, Alexandria, Mihai Eminescu) şi de pe sire-ul editurii Quantum Publishers.

I.E. Câteva cuvinte pentru cititorii booknation.ro?

C.R. Cititorii sunt o parte foarte importantă din cercul acesta al literaturii. Ei trăiesc datorită poveştilor pe care le citesc, în timp ce autorii trăiesc datorită atenţiei primite. Aşa să ştie ei că nu sunt cu nimic mai inferiori decât cel care scrie şi atunci când privesc cerul plin de stele, să îşi imagineze că acestea sunt mulţumirile venite din partea noastră, a autorilor.