Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Claudiu-Liviu Onișoară: Alexăndrinean, dar nu întru totul, cu origini siciliene, oltenești, maramureșene și, ceva mai îndepărtat, moldovenești, sunt asemenea obârșiilor mele: schimbător, dar cu esența neschimbată. Cititul și scrisul sunt, de la dobândirea conștiinței, partea ei cea mai însemnată. Dacă pot lăsa și ani întregi pensula din mână sau orice alte lucruri plăcute mie, prea mult timp nu mă pot desprinde de carte și de creația prin așternutul ideilor. Licențiat în drept, mi-am putut găsi lesne plăcerea în a lucra ca redactor de carte juridică, și astfel le-am îmbinat pe toate.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
C.L.O.: „Pădurea”. 2019. O alegorie și o filozofie întreagă în spatele unei imagini destul de plastice reprezentând transformarea lumii. Distopie, spectacol de lumini și umbre, pentru unii dintre cititori, chiar o profeție. Am scris-o apelând prima dată la intuiție, apoi la imaginație și ultima dată la logică, pentru a așeza ceea ce avea deja logică.

B.N.: Obișnuiești să scrii în fiecare zi sau ai zile în care îți acorzi timp și pentru alte activități?
C.L.O.: Nu scriu în fiecare zi, dar am inspirație în orice moment; așadar, nu mi-ar fi imposibil. Pe de altă parte, prefer momentele în care inspirația pur și simplu erupe și nu mă pot stăpâni să nu scriu.

B.N.: Mulți autori prefera acum să își lanseze cărțile și în format electronic. Ce părere ai despre Kindle și e-books?
C.L.O.: Sunt utile, și eu mi-am luat o tabletă special pentru Kindle și e-books. Atunci când nu găsesc ori nu am rapid la dispoziție un anumit titlu de carte, apelez la formatul electronic. Nu se întâmplă foarte des, pentru că sunt înnebunit după mirosul hârtiei tipărite.

B.N.: Atunci când te documentezi pentru carte, o faci individual sau apelezi și la alte persoane care să te ajute și să îți împărtășească informații?
C.L.O.: În principal, individual, dar nu neg că pot întreba (și am mai făcut asta) anumite persoane pentru a primi un plus de informație, autenticitate, experiență pe viu pentru situații variate. Cu toate astea, imaginația îmi rămâne cel mai fidel aliat, pentru că ea mă ajută în nenumărate dăți să cunosc și să știu ce nu am trăit încă.

B.N.: Ce autor este predominant în biblioteca ta?
C.L.O.: Ian McEwan. Nu întâmplător, fiindcă este unul dintre scriitorii mei preferați contemporani, dar pe lângă el stau la loc de cinste mulți alți autori, mai ales clasici.

B.N.: Ce anume te împlinește ca autor?
C.L.O.: Cam tot ce înseamnă „autor”, pornind de la mareea creativă – momentele de flux creativ, când nu mai e vorba doar de inspirație, ci de exaltare și contopit cu lumea pe care o pun pe hârtie, până la faptul că ajung chiar să trăiesc în universul pe care îl construiesc; e totuși impropriu spus, pentru că eu nu construiesc atât de mult, ci redau ceea ce văd (ca într-un fel de oglindă a propriei minți), simt și sunt în acel loc de creație. E ca și cum exist în timp ce mă construiesc și sunt și în trecut, și în viitor, un trai în atemporalitate unde totuși nu știu cum se vor sfârși lucrurile. Și aici e tot farmecul. Așa încât, mi s-a întâmplat să scriu și să simt, în ton cu realitatea la care lucram și în care eram, simultan, teamă, indignare, frică, pasiune, mi s-a întâmplat să plâng sau să pufnesc în râs. Mă împlinește creația. Mă împlinește starea creației.

B.N.: Ce părere ai despre veșnica dilemă: cartea sau filmul?
C.L.O.: O singură dată mi s-a întâmplat să îmi placă mai mult ecranizarea decât cartea, iar asta spune tot… însă când îmi place o operă, o lucrare, o carte nespus de tare, trebuie să asimilez tot ce are legătură cu ea, și atunci dilema e rezolvată, fiindcă nu mai contează clasamentul dintre carte, film sau orice alte tip de adaptare.

B.N.: Dedici cuiva cartea ta?
C.L.O.: Nu; tot ce are legătură cu persoane specifice din viața mea nu vede și nu va vedea lumina tiparului. E o carte publicată (public), ca atare, e pentru toată lumea. Mi s-a întâmplat să scriu nuvele sau anumite povestiri pentru propria mea satisfacție și bucurie, să le citesc numai eu, astfel încât, acelea ar veni să îmi fie dedicate mie.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
C.L.O.: Prin puterea exemplului (cei care citiți, continuați să o faceți), prin literatură contemporană de calitate și prin emanciparea minților, culturalizare… părinții și școala au un rol fundamental aici.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Cartea poate fi cumpărată aici, iar pe mine mă găsiți pe Facebook și pe Blog.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
C.L.O.: Mă bucur că am plăcerea să mă găsesc aici, printre pleiade de autori și de cititori înrăiți. Și că am mai lăsat o urmă… în definitiv, ars longa, vita brevis.

CAUTĂ CĂRȚILE SCRISE DE CLAUDIU-LIVIU ONIȘOARĂ ÎN LIBRĂRIA TA PREFERATĂ:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!