Interviu cu Constantin Costache, autorul cărții „Urme pe oglinda apei”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Constantin Costache: Am avut de când mă ştiu două pasiuni. Marea şi literatura. De fapt de mare m-am apropiat mai întâi prin cărti. În micul sat dobrogean în care m-am născut auzeam sau citeam despre mare doar poveşti. Pe la 8 ani am văzut-o  prima dată.  Cărtile acelea citite, când altii abia silabiseau, mi-au marcat existenţa, datorită lor devenind din ce în ce mai avid de cunoaştere. Cred că tot în acea perioada am început şi să scriu. Mici poveşti sau poezii naive pe care le dedicam învăţătoarei, mamei sau surorilor. Tatei nu-i scriam pentru că nu discutam cu el „dulcegării” ci lucruri serioase despre cum se constriuesc casele, cum se sapă fântânile şi alte chestii din astea bărbăteşti. Cert este că cele două pasiuni s-au împletit tot timpul situându-se când una când cealaltă în prim-planul preferinţelor mele. Am debutat în 1985 în revista literară Suplimentul literar al Scânteii Tineretului. Cred că le păream tuturor un fel de ciudaţenie: un marinar care scrie. M-a remarcat domnul Alex Stefanescu pe care am înteles mai târziu că l-a atras felul meu „bărbatesc” de a scrie „cu forţă care aminteşte de Jack London şi alţi lupi de mare ai literaturii” A urmat apoi o perioadă deosebit de prolifică, cu debutul la revista Luceafărul, apoi la Editura Albatros … După revoluţie însă, mi-am dat seam că nu-mi pot permite o viaţă dedicată scrisului dacă vreau să traiesc decent, dacă vreau ca familia mea să nu trăiască în lipsuri şi frustrări. Aşa m-am dedicat marii o bună perioada. Acum mă împac bine cu amândouă şi sper să mai pertecem multă vreme împreună.

E.I. Când ți-ai dat seama că vrei să fii scriitor?

C.C. Când au existat primele confirmări autorizate că scrisul meu nu este tocmai rău. Când profesionişti ai scrisului ca : Ilie Tanasache, Apostol Gurău, Alexandru Chiriacescu, Alfred Neagu, Iulian Neacsu, Mihai Ungheanu şi Alex Stefănescu spun că ai stofă de scriitor, îţi intră în cap chestia asta şi nu mai ai scăpare. Pe urmă când şi alţii ca Ion Adam, Liviu Antonesei, Ovidiu Dunareanu, AngeloMitchievici, Robert Serban, Ion Roşioru, Rodica Lăzărescu, Olga Duţu, vorbesc frumos despre ceea ce faci te gândeşti chiar că poate au dreptate şi esti un scriitor care să-şi merite locul lui în Uniunea Scriitorilor.

E.I. Dacă ai avea  posibilitatea de a rescrie oricare dintre cărțile tale, pe care ai alege-o și de ce?

C.C. Am prea multe proiecte acum ca să mă gândesc la rescrierea cărţilor pe care le-am publicat deja. Abia dacă am timp să scriu tot ce mi-am propus şi chiar am scrieri pe care nu le-am publicat şi care îşi aşteaptă rândul. Insă dacă este să răspund strict la întrebarea dumneavoastră din punct de vedere al poveştii nu aş rescrie niciuna dar aş scoate alte ediţii la edituri puternice care ar face o distribuţie şi o promovare adecvată.

E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

C.C. În mod cert l-am văzut şi îl văd ca pe o pasiune. Din păcate în societatea noastră actuală scriitorii sunt deseori umiliţi chiar de către editurile sau librariile care ar trebui să-i promoveze sau de catre cetăţeni care nu au citit niciodată ce au scris pentru că ei consideră mai important să cumpere o sticlă cu vin decât să cumpere o carte. Atât în scoli căt şi în societate a devenit un fel de mândrie să nu citeşti, dar să te dai deştept în toate pentru că te uiţi la televizor fără a întelege că esti manipulat. Când guvernanţii au un scop unic şi anume acela de a minţii pentru a căpata voturi, când nu-i interesează decît propriul lor buzunar, când consideră că ei îşi pot stabili prin lege un drept sacru de a fura până şi viitorul propriilor copii, ca să nu mai vorbim de cel al copiilor noştrii, nu poţi avea nici educatie, nici cultură de mase iar vârfurile vor fi tot mai izolate pentru a nu le putea arata celorlalţi adevărul.

E.I. Care este cartea în care ai investit cel mai mult timp?

C.C. Toate cărţile îmi sunt dragi ca nişte copii dar aşa cum se întâmplă şi cu aceştia, ultimul îţi este cel mai aproape de suflet. Dacă vorbim de timp este simplu; cea mai amplă adică trilogia „Urme pe oglinda apei”, mi-a luat cel mai mult timp.

E.I. Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?

C.C. Nu pot descrie în cuvinte ce am simţit în 1986, atunci când am fost anunţat că am câştigat concursul de debut la Editura Albatros. Erau alte vremuri şi ca să câştigiun concurs de debut la nivel naţional era chiar o treaba serioasă.

E.I. Care este motivația ta atunci când scrii?

C.C. Să o fac cât mai bine, să construies câtmai durabil, să tranmit lucruri care să dăinuie, să fac toate acestea în stilul meu, să las urme în scurta viaţă pe care o am de petrecut pe pământ.

E.I. Ai un jurnal în care scrii?

C.C. Scriu la inspiraţie dar îmi notez întotdeauna idei care cred că ar merita şi ar putea avea un loc în scrierile mele.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

C.C. Cititorii mă pot gasi pe pagina de facebook personală -Costache Constantin, pe pagina de facebook a cărtilor mele – Cartile Marii, îşi pot procura cărţile de pe magazinul virtual – Cartilemarii.ro sau din librării precum Cărtureşti, Pravalia cu cărţi, Esotera iar cei care consideră că nu au bani să le cumpere dar vor să le citească, le pot găsi în bibliotecile judeţene din Constanţa, Galaţi, Timisoara , Arad sau la Biblioteca naţională

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

C.C. Cei care citesc au o sansă să descopere diamantele minţii lor, cei care nu o fac vor îmbătrâni cu regretul că viaţa a trecut peste ei fără a se fi străduit sa-şi descopere bogăţia minţii şi spiritului.

Va mulţumesc tuturor !

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.