Interviu cu Costea Mircea Darius, autorul cărții „Umbrele fiinţei”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Costea Mircea Darius: Mă numesc Costea Mircea Darius, sunt elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia, provenind din județul Arad. Momentan, intenționez să urmez cursurile unei academii militare și, în paralel, o facultate de filosofie.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

C.M.D. Pasiunea pentru scris a apărut ca o urmare firească a faptului că îmi place cititul, ajungând la un moment dat să îmi doresc să scriu ceva ce mi-ar plăcea mie să citesc. De asemenea, scrisul a devenit o modalitate de refulare, scriitura mea fiind încărcată de angoasele și halucinațiile existențiale ale propriei mele ființe.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „Umbrele fiinţei”?

C.M.D.  Cartea ”Umbrele ființei” este o antologie lirico-epico-dramatică, ea cuprinzând doar o mică parte, nestructurată, a creației mele. Titlul metaforic evidențiază opoziția, dualitatea existenței noastre ce își aruncă mereu umbră asupra cosmosului văzut și nevăzut.

E.I. Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

C.M.D.  Umbrele întunecate ale ființei sunt acelea care se ascund dincolo de cuvinte, în absența întunecată a ceea ce nu este, ele fiind cele care m-au inspirat pentru scrierea acestor creații.  În cartea mea erupe această ființare uitată, ajungând la izvorul arhetipurilor  umane:  în carte se găsesc Diavolul și Domnul, Crist și Adam, putregaiul ființei, timpul fără timp, ființa și neființa. Toate aceste umbre le aruncă sufleul meu pe hârtie, încercând să se situeze astfel mai aproape de lumina inaccesibilă a Ființei supreme, stând măcar în umbrele ei.

E.I. Citești mult și dacă da, cine sunt autorii tai preferați?

C.M.D.  Citesc mult, chiar obsesiv, citesc până la momentul în care carnea mea devine filă și sângele meu cerneală, până când cartea devine un simulacru al vieții mele, un mod de a trăi. Cărțile sunt cele mai importante lucruri pe care trupul meu, tânjind după un Deus absconditus, le-a ființat în camera obscură a minții mele.  Autorii mei preferați sunt mulți, din toate timpurile, căutând în scrierile lor acel glas îngeresc de trâmbiță care răsună din tăcerea cuvintelor nespuse, a cuvintelor avortate de tăcerea din noi. Astfel, mă împleticesc prin lume ca urmaș al lui J. W. Goethe, al lui Samuel Beckett, al lui Jose Donoso, al lui Fernando Pessoa. Calc prin lumea filelor împreună cu Amos Oz, Lucian Blaga, Gabriel Garcia Marquez, Nichita Stănescu, Mircea Cărtărescu, Emmanuel Schmidt, Haldor Laxness, Nikos Kazantzakis, Friederich Nietzsche, Emil Cioran și atâția alții.

E.I. Participi la evenimente literare? Dacă da, care a fost ultimul la care ai fost?

C.M.D.  Particip la evenimente literare precum lansări de carte, concursuri de poezii și proză, colocvii și seminarii. Ultimul eveniment literar la care am participat a fost Concursul Național “Ocrotiți de Eminescu”  , unde am luat premiul I la secțiunea poezie, poeziile fiindu-mi evaluate de către un critic literar din Uniunea Scriitorilor.

E.I. În prezent lucrezi la o nouă carte?

C.M.D. În prezent, lucrez la organizarea tematică a poeziilor mele și rescrierea celor vechi. De asemenea, lucrez la o poveste despre lucruri întunecate, spuse în șoaptă în camere decrepite și capturate de putreziciune, o poveste înnodată de intrigi ale întunericului și nevăzutului, unde un dumnezeu stâlcit din lumea visului încearcă să intre în realitatea de zi cu zi, o poveste numită “Apocrypha”…

E.I. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat prima carte?

C.M.D. Cel mai mult am fost susținut în publicarea primei cărți de către Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul”, cu mulțumiri speciale aduse comandantului colegiului, precum și doamnei profesoare Teodora Dăncilă.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

C.M.D. Deocamdată activitatea mea nu poate fi urmărită decât pe pagina instituției de învățământ din care fac parte, urmând că în viitor să deschid o pagină proprie în mediul on-line, unde să public poezii și fragmente de povestiri. Cartea nu se găsește în librării, putând fi comandată prin apelare la numărul de telefon 0757688640 sau printr-un email trimis la adresa darius.mircea@yahoo.com, prețul acesteia fiind de 30 de lei, fără costurile de transport.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

C.M.D. Cititorilor Booknation.ro doresc să le transmit că, dincolo de orice, este important să citească, să își tragă seva ființei din cuvintele pline de înțelepciune milenială care au fost și încă sunt scrise în toate limbile pământului, în toate formele literaturii. Cărțile sunt o măreață dovadă a supremației spiritului asupra trupului, ele având în sine o mică bucată din acel Logos originar din care ne-am născut.

 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.