Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Cristi Giambasu: Atât pentru persoanele care „mă cunosc”, cât și cele care nu mă cunosc, sunt un actor în scena vieții. Depinde în ce context m-au cunoscut: la TV, pe internet, în universul literar sau în realitate. Mă reinventez zilnic, prin urmare lumea ar trebui să se întrebe din ce tărâm mă cunosc.

E.I. Când ți-ai dat seama că vrei sa fii scriitor?

C.G. La frageda vârstă de 5 ani voiam să fiu supererou, însă părinții îmi spuneau că nu există eroi în realitate, doar în ficțiune, motiv pentru care m-am apucat să scriu și să desenez propriile personaje. Eroul întotdeauna am fost eu.

E.I. Ai un blog pe care scrii?

C.G. Am câteva bloguri, însă pentru că n-am mai publicat, am renunțat la ele. Voi crea un site oficial după lansarea următorului roman.

E.I. Care este filmul tău preferat bazat pe o carte?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

C.G. N-am unul, ci mai multe preferate: adaptările pe marele ecran ale lui Stanley Kubrick („The Shining”, „A Clockwork Orange”, „2001: Odiseea Spațială”), „The Reader”, „American Psycho” sau adaptarea cinematografică a cărții autobiografice a lui Solomon Northup „12 Years a Slave”.

E.I. Este generația de astăzi mai conștientă de arta literară sau mai puțin?

C.G. O întrebare nouă în playlist-ul clasic… Mulți scriitori ar răspunde că nu, oamenii nu mai citesc, însă ar rămâne ușor uimiți să afle că, de fapt, cititorii vor să lectureze opere literare autohtone, dar n-au de unde să aleagă. Altfel zis, ar citi autori români contemporani, problema fiind pe care…? Dacă te inspiri din literatura occidentală, poți fi ușor catalogat sau etichetat ca „plagiator”. Dacă te gândești să realizezi ceva nou, va trebui întâi să învârți diferit roata, deoarece aceasta deja a fost inventată.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „Epitetele iubirii”?

C.G. Ce vă pot spune nou față de ce știți deja este că: a fost publicată la un an după romanul de debut („Simfonia Iubirii” în 2013, iar „Epitetele Iubirii” în 2014); tot tirajul aproape este la mine în casă, deoarece editura nu s-a ocupat de promovarea ei; „Simfonia Iubirii” a fost prezentată juraților de la X Factor (sezonul 2), în timp ce „Epitetele Iubirii” a fost oferită prezentatorilor aceluiași show anul trecut.

E.I. Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?

C.G. M-a inspirat dorința de a pune pe hârtie o iubire pură, necondiționată. Acest roman poate fi văzut ca un set de vizualizări, ca un autoportret futurist, ca un bildungsroman, cât și ca un puzzle. Dacă părerile și criticile cititorilor au fost mixte, totuși originalitatea și redarea sunt punctele forte.

E.I. Se spune adesea că trebuie să crezi în ceea ce scrii. Ești de acord cu asta?

C.G. Pot susține afirmația printr-o figură de stil, în care scriitorul este mama și cartea editată este copilul. Atâta timp cât nu crezi în copilul, căruia i-ai dat naștere prin editare, n-are cum să evolueze. Vrei să evolueze, să crească armonios, atunci promovează-l. Editura este numai maternitatea, de restul se ocupă „mama copilului”.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

C.G. Cititorii pot fi la curent cu ceea ce scriu și să-mi cumpere cărțile pe Facebook până îmi lansez următorul roman. După cum am menționat la întrebarea 3, voi crea un site, începând cu următorul roman, „Boracay sau Arta Uitării”. Până atunci mă pot adăuga pe Facebook sau un simplu Like.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

C.G. Vreau ca cititorii cărților mele să-mi noteze cartea, nu prestațiile mele televizate sau cum cred ei că sunt ca persoană. Când îmi citesc cartea, s-o facă până la capăt, nu să-mi voteze jumătate din cartea lecturată de ei.