Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Cristi Popan: Am 45 de ani şi-mi câştig existenţa conducând, de mai bine de 10 ani, activitatea pe judeţul Cluj a unei firme naţionale de distribuţie produse alimentare. Sunt economist, cu structură de matematician, dotat cu abilităţi consistente în vânzare, care sunt o consecinţă a competenţelor mele de a gestiona relaţii evaluand corect oameni şi situaţii.

În plan personal, aş zice că sunt posesorul unei sensibilități puternice și asumate, pe care mi-am protejat-o cu determinare. Sunt un tip foarte  îngăduitor cu limitele umane, pentru că m-am lovit  de multe, dar răbdarea mea în fața ipocriziei și perversității compulsive, rezistente la atenționări, este foarte limitată, ceea ce înseamnă că, indiferent de contextul în care viaţa mă duce, fac tot posibilul să mă îndepărtez de tot ce-mi agresează demnitatea şi bunul simţ.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

C.P. Poate vă vine greu să credeţi, dar nu am o pasiune pentru scris.  Chiar dimpotrivă, mă enervează să-mi dedic atât de mult timp scrisului. Înţeleg însă că am ceva important de spus, iar pe de altă parte sunt încântat de de oportunităţile pe care activitatea mea de scriitor mi le oferă. Mă refer, în principal, la oamenii pe care îi cunosc datorită scrisului si a veniturilor pe care le obțin. În 2009 am început cu multă timiditate să-mi ofer perspectivele pe diverse subiecte pe un forum dedicat dezvoltării personale. Microsuccesul pe care l-am avut acolo m-a încurajat să-mi creez propriul forum în 2010. Aşa a apărut proiectul meu  ”Fii conştient”  în care am abordat aspecte intime ale naturii umane. În 2013 am început să scriu cartea cu care am ajuns acum în atenţia dumneavoastră, dar după câteva luni am renunţat, convins fiind că nu există o piaţă suficient de mare ca să merite efortul. În 2014 unul dintre cei mai de succes scriitori români în materie de dezvoltare personală mi-a declarat admiraţia lui şi m-a încurajat să public o carte arătându-se foarte interesat de ceea ce am de spus.

Ceea ce am şi făcut, considerând relevantă opinia lui.

E.I. Ai citit o carte care să te inspire să scrii?

C.P. Am citit foarte mult şi cu pasiune până la 30 ani, foarte probabil inspirat şi de pasiunea pentru cărţi şi lectură a tatălui meu.  Am si un capitol dedicat lecturilor mele în viitoarea mea carte care cred ca va trezi ceva  interes.  
Deşi cărţile m-au ajutat enorm să mă cunosc şi să mă definesc ca fiinţă umană, nu m-am gândit vreodată că voi scrie. Însă, eram puternic determinat să încarnez calităţi şi să-mi ofer experienţe pe care le întâlneam în cărţile mele preferate. A venit un moment în care am înteles că am lucruri mai interesante de spus, decât ceea ce aş putea citi. Însă, dacă ar fi să fac o legătură între partea mea de cititor şi cea de scriitor, aş zice că demnitatea, înţelepciunea şi masculinitatea pe care le-am întâlnit în personajele din cărţile lui Frank Herbert şi ale lui James Clavell sunt cea mai puternică motivaţie din viaţa mea şi implicit în scrierile mele.

E.I. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat prima carte?

C.P. Am avut parte de o susţinere masivă din partea  prietenilor mei apropiaţi, a cititorilor mei de anduranţă, precum şi a celor pe care i-am consiliat în probleme sufleteşti sau relaţionale.

Tot ce a presupus publicarea cărţilor mele fost realizat exclusiv prin munca prietenilor mei Laura Juca, Andra Mereuţ, Adriana Popan, Cristina Cârlingeanu, Natalia Frese care, spre deosebire de mine, au competenţe gramaticale de excepţie. Inclusiv partea de logistică și promovare este susținută de prieteni sau clienți mulțumiți de postările, cărtile sau consilierile mele.

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

C.P. Este mai mult decât un obicei zilnic. Este preocuparea principală şi majoritară a timpului meu din ultimii 7 ani. Acum lucrez la două cărţi în paralel, pe care le simt ca un soi de datorie personală existentială. Sunt în faza finală cu amândouă şi sper ca anul acesta să le pot publica. Este vorba volumul III al cărţii Dă o şansă reală relaţiilor de cuplu şi de o nouă carte pe care am denumit-o Natura Umană – imaginea de ansamblu.

E.I. Ce reprezintă “Dă o șansă reală relațiilor de cuplu” pentru tine ca scriitor?

C.P.  ”Dă o şansă reală” este un principiu uman care vizează o realitate a relaţionării intime (prietenie, familie sau cuplu) care spune că a inspira o schimbare durabilă în bine la nivelul conştiinţei într-o persoană apropiată, trebuie să oferi pe termen lung mult mai mult decât primeşti. Însă, acest principiu nu înseamnă nici pe departe să oferi necondiţionat, orb la ceea ce stimulezi prin oferta ta. Înseamnă să oferi  fiind atent la feedback-ul pe care-l primeşti pentru a evalua oportunitatea de a continua, de a modifica abordarea sau de a te îndepărta. Este vorba de feedback-ul la nivelul conştiinţei celuilalt.

Concret,  ”dai o şansă reală” unei relaţii intime să prospere când înţelegi că pentru acest deziderat nu este suficient că oferi cât primeşti sau mai mult. Trebuie să oferi mult mai mult acolo unde găseşti semnele unui potenţial uman consistent, susţinut de o voinţă pe măsură. Până când nu înţelegi acest lucru, este foarte probabil că vei rata mari oportunităţi relaţionale, renunţănd la prieteni, familie sau iubiti prea devreme din motive greşite care presupun cel mai adesea orgolii sau ambiţii care te controlează.

Pe de altă parte, a evalua si alege bine oamenii cu care te implici în relaţii apropiate sau a renunţa la unele relaţii când ai semnalele unei alegeri neinspirate este parte a ”pricipiului şansei reale”.  

La fel cum ”a da o şansă reală” înseamnă să oferi foarte mult celor care merită … acelaşi principiu înseamnă să te opreşti din a oferi celor care au dovedit dincolo de orice îndoială că nu merită fiind mercantili, exgerat de fluctuanti sau prefăcuţi în intenţiile lor.  Pentru că a da o șansă reala nu înseamnă a da sanse acolo unde nu exista vreo sansă.  A continua să oferi ceva când ai destule date din experiență directă,  că nu alimentezi decat superficialitatea sau nesimtirea, este prostie şi nu are vreo legătură cu îndemnul meu de a da atenţie şi resurse disproporţionat faţă de ceea ce primeşti într-o relaţie intimă sau foarte apropiată.

Nu este important cât oferi, ci faptul că faci tot ce poţi la nivelul resurselor tale. Evaluarea cât mai corecta a ceea ce poţi, precum şi a nivelului de conştiinţă a celor din jur este parte a scrierilor mele.   Umanizarea omului incepând cu  relaționarea intimă este o problematică de trezire a sinelui şi maturizare, care are nevoie de îngrijire competentă, aşa cum plantele roditoare şi utile omului au nevoie de grijă şi răbdare, multă vreme înainte de a ne oferi roadele lor.

E.I. Ce mesaj dorești să transmiți prin acest volum?

C.P. Cartea mea are două volume.

Amândouă volumele desconspiră motivaţiile reale din spatele cuvintelor, acţiunilor şi atitudinilor noastre comune în spaţiul relaţionării de cuplu. Cartea mea expune raţiunile inconştiente sau ascunse ale celor care trăiesc duplicitari conştient sau inconştient. Duplicitatea asumată este perversitate sau cinism. Duplicitatea inconştientă este superficialitate, ca expresie a unei lipse cronice de introspecţie şi discernământ.

Cărţile mele se vor o dovadă a cât de uşor putem fi expuşi în ceea ce suntem în intimitatea noastră, dincolo de aparenţele pe care le întreţinem, dar în acelaşi timp este o invitaţie la integritate şi luciditate în relaţiile de cuplu.

E.I. Crezi că scrisul te-a schimbat într-un anumit fel?

C.P. Categoric că scrisul m-a schimbat. M-a obligat să conceptualizez în detaliu percepţii interioare ca să mă fac înţeles sau ca să pot explica detaliile care fac diferenţa dintre aspecte aparent asemănătoare. Scrisul m-a obligat la o introspecţie şi la un discernământ mai puternic decât îmi era necesar deciziilor mele corecte. Toata această înțelegere suplimentară mă face acum mai eficient în împlinirea intereselor mele fundamentale ce privesc mediul uman în care-mi doresc să trăiesc.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

C.P. Cărţile pot fi achiziţionate doar completând un formular aflat pe blogul meu ”fii constient”.

Cartea mea are şi o pagina de Facebook, unde găsiţi sute de feedback-uri ale cititorilor mei, plus citate fără număr pentru a avea o imagine cât mai exactă a perspectivelor mele.

Activitatea mea se desfăşoară strict pe paginea de profil Facebook însă ea este destinată numai prietenilor. De curând am ajuns la limita de 5000 de prieteni ceea ce înseamnă că nu mai pot primi cereri  care să asigure accesul la activitatea mea. În acest sens, mă voi gândi în viitorul apropiat  la ce opţiuni am ca să fiu accesibil celor care doresc să ţină aproape de mine.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

C.P. Am fost plăcut surprins să-mi găsesc cărţile între interesele cititotilor GoodRead.ro. Le mulţumesc celor care le-au apreciat şi pus în atenţia tuturor, oferindu-mi indirect aprecieri .
Îi admir şi-i simt în acelaşi timp foarte aproape sufleteşte pe toţi cei care iubesc lectura. Acum 30 de ani, când deja citeam aproape fără încetare de vreo 7 ani, aş fi fost copleşit de posibilitatea de a avea acces la o astfel de comunitate de cititori.  O lume mai bună depinde într-o proporţie uriaşă de revelaţiile pe care ni le trezim unii altora prin cărţi sau impresii despre ele. Ceea ce înseamnă că cititorii GoodRead.ro sunt promotori ai schimbării în bine a lumii în care trăim începând, sper eu, cu România noastră in care eu cred fără rezerve că poate mai mult ca și comunitate a planetei pe care existăm.