Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

C.E.Ș. Pot încerca. Îmi plac întrebările care provoacă. Până la urmă, pentru a vorbi despre tine, îți trebuie o doză decentă de autocunoaștere, fapt ce, zic eu, e o provocare în sine, corect? Așadar, din ce am reușit să cunosc până acum, numele meu este Cristian Emanuel Ștefănescu și sunt un cetățean român, născut la Ploiești, dar  cu rădăcini la Câmpulung Muscel, județul Argeș.

 La  “venerabila” vârstă de 23 de ani, sunt masterand al Facultății de Sociologie  și Asistență Socială din cadrul Universității București și am două “probleme grave” și încă vreo câteva mai mici.

 O să încep în ordinea gravității.

Sunt poet de câțiva ani,  dacă ne raportăm la concretețea operelor literare, dar dacă privim dintr-o perspectivă temporală, sunt o dovadă vie a zicalei “Românul s-a născut poet.” Am publicat trei volume de poezie: Muzica unei Inimi, Spectru și Zdrențe, sunt deținătorul modest a 41 de premii literare naționale și internaționale și am fost publicat în diferite antologii și reviste din peisajul cultural românesc.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

C.E.Ș. Deși am o pregătire academică în domeniul Studiilor de Securitate, fiind licențiat al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, mă încăpățânez să găsesc un echilibru între cerințele de ordin profesional ale unui astfel de domeniu, printre care: capacitatea de analiză, gândirea critică, gândirea strategică, etc. și  existența mistică, sensibilă, visătoare, idealistă a poetului.

 În ce privește „problemele” mai micuțe, sunt un iubitor de umor (mă trădează și stilul mucalit de prezentare), sensibil, da, visător, da, ambițios, da, deloc perfect, dar…om. 

 Pentru alte detalii, poezia mea vă stă la dispoziție!

Hmm, undeva prin clasa a-VII-a, am început să scriu primele poezii. Prima versificație relativ rudimentară, pe care am reușit să o pun pe hârtie, a fost o poezioară patriotică, însă, cu adevărat poezie, am început să scriu atunci când m-am îndrăgostit pentru prima dată, atunci s-a activat gena poetică, dacă pot să-i spun astfel.

E.I. Cum s-a născut cartea  „Zdrente” ?

C.E.Ș. Volumul „Zdrențe” a avut o naștere grea, ce s-a întins pe o perioadă de vreo trei ani, timp în care am scris, scris și iar scris, cam tot ce-am simțit, observat, experimentat, învățat, de-a lungul acestor trei ani. 

 Astfel, cu drag, pot să afirm faptul că  opera „Zdrențe” este ca o haină plină de petice în diferite culori, dedublată de posesorul ei, dar în care acesta se reflectă prin diversele sentimente, frustrări, anxietăți, valori, etc. ale subsemnatului, făcându-se o punte metaforică  între materialul textil și simțăminte.

E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

C.E.Ș. Drăguță întrebare! Sunt sigur că, foarte mulți scriitori sunt de acord cu mine în ceea ce voi spune. Atenție, scrisul este și o pasiune, dar și un loc de muncă! Pe de-o parte, acesta reprezintă un mod de eliberare de cotidianul de foarte multe ori încărcat cu stres, griji, anxietăți, etc. cât și un prilej de vindecare  a sinelui prin frumos, lucruri ce le-aș traduce prin termenul de pasiune. 

 În altă ordine de idei, însă, trebuie amintită și truda poetică sau truda scriitorului în ce privește textul său, respectiv, corectură, refacerea unor versuri, remodelarea acelor zone ale poeziei sau prozei, care parcă nu sună atât de bine la o recitire a textelor, permanentă tendință către perfecțiune, etc. Aceste  chestiuni, luate împreună, se subsumează cu grație unui autentic loc de muncă, delimitând natura duală a actului creator.

E.I. Care este filmul tău preferat bazat pe o carte?

C.E.Ș. Deși am o listă ceva mai lungă la acest capitol și cu greu pot să aleg, o să spun „Contele de Monte Cristo” de Alexandre Dumas, pe care chiar dacă îl știu din copilărie, atât filmul cât și cartea, rămân  în continuare pe un piedestal în colecția mea mentală.

E.I. Cum crezi ca stilul tău de scrie s-a schimbat de-a lungul anilor?

C.E.Ș. Cum s-a schimbat stilul meu? În bine, sper. Glumesc! Aș spune că, dincolo de faptul că odată cu vârsta, s-a maturizat atât în ce privește încărcătura simbolistică, cât și cea stilistică, modul meu de exprimare poetică s-a mistificat. 

 Am început să introduc în versurile mele, diferite idei filosofice, valori în care cred, percepții religioase, perspective asupra umanității, fiind în câteva poeme 

( pe care le puteți identifica chiar în volum) și tributar unor mari gânditori, poeți și filosofi precum: Nietzsche, Cioran, Nichita Stănescu, Rumi, John Locke, etc. 

E.I. Pe plan literar unde te vezi peste 5 ani?

C.E.Ș. Peste cinci ani în plan literar…pfff, greu de spus, dar dacă mi se permite să fiu visător, mi-ar plăcea să reușesc să am un debut de succes în proză. 

 Până la acest moment, am scris în cea mai mare parte, poezie, însă, am cochetat în trecut și cu proza scurtă umoristică. Astfel, un vis la care țin foarte mult este să scriu un roman horror.

E.I. Participi la evenimente literare? 

C.E.Ș. Da, am participat și particip cu drag la evenimente literare, de la festivaluri și concursuri literare  până la serate de cenaclu, lansări de carte și seri de poezie.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

C.E.Ș. Câteva cuvinte…deștepți, drăguți, deschiși la minte, curioși, răbdători, iubitori de frumos, prețioși  sunteți și așa să continuați să fiți! 

 Nu vă lăsați de obiceiul acesta frumos de a citi mereu, mai mult, mai divers, căci cu siguranță, printre toate lecturile dumneavoastră, veți găsi una, două sau mai multe, care vor face sufletul să vibreze, efect ce sper să-l aibă și umilele mele versuri asupra voastră, dragi cititori!

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

C.E.Ș. Îmi doresc să am o legătură cât mai strânsă cu cei cărora le place poezia mea, fapt pentru care, activitatea mea literară poate fi urmărită pe profilul meu personal de Facebook ( Cristian Emanuel Ștefănescu), unde vă invit cu drag, să devenim prieteni.

 În ce privește volumul, acesta poate fi achiziționat de pe site-ul Libris. ro cât și de pe site-urile partenere Libris.

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1230 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate