Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Cristina Beatrice Preda: Sunt o tânără visătoare și veșnic îndrăgostită de povești, care adună emoții și le așterne pe hârtie ca să prindă viață. Îmi place să mă refugiez în imperiul cuvintelor, să le modelez și să le ajut să zboare jucăuș pe tărâmul copilăriei. Sau, mai degrabă, ele mă ajută să zbor pe culmi înalte.

Când nu vizitez inspirația printre nori, o caut în parfumul cărților noi, în zâmbetul unui copil sau în aroma delicioasă a ciocolatei calde.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

C.B.P. Am luat de mână scrisul în clasa a III-a, așa cum deschizi un cufăr cu minuni: cu puțină teamă și cu o infinită curiozitate. Nu mi-am imaginat că prima compunere despre un cățel și o pisică îmi va trasa calea spre literatura pentru copii, dar ea mi-a așezat în inimă un fir de bucurie care a crescut treptat în pasiune. Încă descopăr cu nesaț minunile din cufărul lumii imaginare și sper să nu se schimbe vreodată. Să păstrez copilul uimit de scoici, de fluturi, de oamenii cu gând bun.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea “Povești cu mămici și tătici”?

C.B.P. Cartea „Povești cu mămici și tătici” este cea de-a șasea care a văzut lumina tiparului și cuprinde două povești ce vorbesc despre relația specială dintre părinți și copii, cu aventuri, clipe amuzante și iubire necondiționată.

„Muntele tăticilor” este povestea lui Șervo și a lui Șervețel, tată și fiu din Țara Pânzelor. Pentru a îndeplini datina, aceea de-a aprinde Făclia Iubirii,  sunt nevoiți să treacă peste o mulțime de capcane întinse de Scobitoarea Urâcioasă și de Castronul Pârâcios, complicele ei. Oare vor reuși?

Perla și Perlina din povestea „Îmbrățișarea mamei” trăiesc armonios în Oceanul Îmbrățișărilor. Până într-o zi, când invidia unui Lacăt-Negru le desparte. Perlina va depăși obstacole, va cunoaște diverse personaje, dar va putea trăi fără îmbrățișarea mamei?

E.I. Vă invit să aflați răspunsurile!

E.I. Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?

C.B.P. Vedeam această carte sub formă de cadou pentru părinții mei, pentru brațele lor care îmi sunt „acasă”, care au în mângâiere primăvară și bunătate, pentru înțelegerea și sprijinul amândurora.

Pe parcurs, mi-am dat seama că poate fi un dar pentru toți părinții, un mod de-a le mulțumi pentru nopțile nedormite, pentru frământări și sacrificii. În aceeași măsură, mi-am închipuit părinții care citesc împreună cu micuții și creează amintiri care le vor ține de cald în momentele triste.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

C.B.P. Apreciez fiecare scriitor care îmbracă rândurile cu bucăți autentice, sensibile, fragile din suflet și ne dăruiește o multitudine de universuri, de trăiri, de tresăriri. Fiecare este unic și are un mesaj de transmis.

În ceea ce mă privește, îndrăgesc metaforele, tâlcurile și personajele neobișnuite. Acestea sunt elementele pe care le folosesc în permanență.

E.I. În prezent lucrezi la o nouă carte?

C.B.P. Da, am un manuscris în lucru. Este dedicat bunicilor și îmi doresc să aducă voioșie oriunde va poposi.

E.I. Pe plan literar unde te vezi peste 5 ani?

C.B.P. Mi-aș dori ca timpul să mă găsească scriind tot povești pentru copii, să organizez întâlniri cu cei mici prin țară, să concep scenarii de animație și, de ce nu, textele mele să fie traduse în alte limbi.

E.I. Cât de activă ești pe social media?

C.B.P. Voluntariatul la bibliotecă este o altă pasiune a mea. Colaborez cu Biblioteca Metropolitană București, unde copiii sunt invitați să participe la ora de povești. Pe baza lecturii, pregătesc întrebări, joculețe, mă costumez, confecționez mascote. Social media reprezintă un mijloc prin care mă documentez despre viziuni și materiale, ținându-mă la curent cu tendințele actuale.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

C.B.P. Vă mulțumesc pentru interviu și pentru minutele alocate! Să nu vă lăsați visurile deoparte, ci să luptați pentru ele cu încredere și lumină interioară!

„Chiar atunci când omida credea că lumea s-a sfârșit, s-a transformat în fluture.”

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

C.B.P. Dacă au plăcerea, cititorii BookNation.ro mă pot găsi pe pagina de Facebook: Preda Cristina – Portret de scriitor. Postez informații despre următoarele evenimente, povești scurte, articole și tot ceea ce ține de activitatea mea literară.

Cărțile pot fi procurate din librăriile fizice și online, iar „Povești cu mămici și tătici” și de pe site-ul editurii Integral.