Interviu cu Cristina Elena Militaru, autoarea cărții „Vinovatul”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Cristina Elena: Sunt un om discret, modest şi sincer. Sunt o familistă fermă. Pentru mine familia este un motor al existenţei, fără de care eu nu aş mai putea exista. De acolo îmi trag energia, dragostea de viaţă, iubirea pentru ceilalţi. Iubesc natura, îndeosebi marea, de aceea am personificat-o în scrierile mele ori de câte ori am avut ocazia. Iubesc arta în toate formele ei, căci mi se pare cumva că ne ridică din obişnuit, din cotidian, din banal.

Mă ghidez întotdeauna după cuvintele lui Nelson Mandela, care susţinea că „Orice învingător este un visător care nu s-a predat.” Nu încetez să sper; mi se pare că ar fi un act lipsit de curaj să te dai bătut, punând pesimismul în faţa planurilor tale.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

C.E. Această pasiune a apărut în clasele primare, când am descoperit că este atât de palpitant să dai o formă cuvintelor, să creezi o poveste, o acţiune şi să stârneşti emoţii cu ajutorul lor. Îmi plăcea nespus să scriu compuneri şi comentarii literare; mă găseam în elementul meu atunci când mă aşezam în faţa unei coli de scris.

E.I. Cum s-a născut cartea  „Vinovatul”?

C.E. Acest roman s-a născut din dorinţa de a deschide ochii oamenilor asupra consecinţelor dezastruoase pe care le are violenţa în familie. Urăsc nepăsarea, lipsa de umanitate şi indiferenţa. „Vinovatul” este un fel de strigăt asupra unei realităţi pe care de cele mai multe ori o ignorăm. În jurul acestui subiect, am împletit o dramă cu o poveste de dragoste, unde conştiinţa este scindată între raţiune şi pasiune, între luciditate şi imaginaţie. S-ar putea crede că este o spovedanie a unui suflet ce este deseori încercat de greutăţile şi primejdiile vieţii.

E.I. Ce te inspiră să scrii?

C.E. Sunt atentă la tot ce mă înconjoară, chiar şi o privire îmi poate servi drept subiect de roman.

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

E.I. Crezi că titlul este important pentru impactul cărții?

C.E. Titlul este foarte important, căci el este de cele mai multe ori sugestiv, el conduce, într-un fel, către esenţa cărţii, aduce în prim-plan substanţa ascunsă printre paginile acesteia, e o cheie ce desluşeşte o parte din misterul poveştii şi cred cu tărie că reprezintă o pârghie ce-ţi dă un prim impuls să o aprofundezi.

E.I. Ai citit o carte care să te inspire să scrii?

C.E. Toate cărţile pe care le citesc mă îndeamnă să scriu. Tocmai ele îmi oferă libertatea cugetului şi aripile imaginaţiei. N-am întâlnit niciuna care să-mi răpească aceste bucurii.

E.I. În prezent lucrezi la o nouă carte?

C.E. Am început să scriu o carte acum câteva luni, o carte ce stă la originea celei pe care tocmai am încheiat-o. Este vorba despre o poveste de iubire ce aduce, oarecum, nişte lămuriri asupra acţiunii din „Vinovatul”.

E.I. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat prima carte?

C.E. Trebuie să recunosc că, deşi sunt un om cât se poate de încrezător, tot am avut momente când am zis că renunţ. Nu doream să renunţ la scris, ci la ideea de a publica ceea ce scriu. Îmi spuneam că această pasiune nu va părăsi pereţii casei mele, însă familia şi prietenii apropiaţi au fost cei care au stăruit asupra ideii de a-mi lăsa sufletul deschis pentru a-l cunoaşte şi ceilalţi. Spun asta pentru că în fiecare carte, toţi scriitori îşi lasă cu bună ştiinţă o parte din suflet. Este imposibil să nu împarţi un gând sau un sentiment, ori o emoţie cu cititorii lucrării tale. Este o legătură ce se formează între scriitor şi cititor, o legătură ce depăşeşte toate legile universale şi care este mai presus de raţiune.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

C.E. Activitatea o pot urmări pe pagina de Facebook: Elena Cristina Militaru, iar cărţile se pot achiziţiona de pe site-ul Libris.ro, de la librăria Alexandria din cadrul centrului comercial Arena Mall Bacău, librăria Manuscript – Bacău şi librăria B&D Librarom – Bacău.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

C.E. Le voi transmite doar sfaturile după care îmi coordonez eu viaţa:

Susţin îndemnul celor 30 de minute de sport în fiecare zi, însă sunt de părere că trebuie să ne facem timp şi pentru minte şi suflet. Cumva, trebuie să existe un echilibru între cele trei: minte-suflet-corp, altfel spus: lectură-credinţă-sport.

Puneţi accent pe valorile morale şi nu pe cele materiale!

Dacă includeţi determinarea şi hotărârea în orice plan, atunci, cu siguranţă, el va fi un succes.

 Înconjuraţi-vă numai de oameni cu sufletul frumos şi sincer! Alături de ei vă puteţi face viaţa mai blândă.

 Investiţi în copii ceea ce nu s-a investit în dumneavoastră! Arătaţi-le neîncetat iubirea şi înţelegerea; doar astfel îi veţi face oameni adevăraţi.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.