Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

D.H. M-am regăsit întotdeauna în natură. Muntele m-a inspirat mereu. Drumețiile cu familia și prietenii pe cărări de munte m-au ajutat să mă înțeleg mai bine. Să învăț care îmi sunt limitele și să găsesc alături de cei apropiați soluții pentru a le depăși. Aerul răcoros, umed și impregnat cu mirosul de rășină mă atrage și îmi dă senzația de “acasă”. La fel de mult însă mă atrage și marea. Iar Grecia este teritoriul unde muntele și marea alcătuiesc împreună o combinație fascinantă și vacanțele acolo sunt de fiecare dată speciale. Am avut mereu câini în familia noastră și împreună cu Orieta (soția mea) ne-am bucurat de exuberanța și sinceritatea lor. Ne-au însoțit în multe dintre călătoriile noastre și viața nu ar fi fost la fel de bogată în absența lor.

Am decis cu multă vreme în urmă că imi place să lucrez în natură și pentru un număr de ani am lucrat în cercetare în Delta Dunării. Am străbătut vara și iarna zone de o frumusețe incredibilă, m-am pierdut printre “pădurile de stuf și sălcii”, am admirat lacuri uimitoare, am ascultat cântecele păsărilor purtate de vânturile Mării Negre, am colaborat cu oameni uimitori, am studiat și am scris articole științifice. Am venit în contact cu alți cercetători din lume, atrași de Delta Dunării, de diversitatea habitatelor și a speciilor de aici. Am întâlnit mulți oameni și am învățat multe lucruri interesante și folositoare, participând la conferințe naționale și internaționale.

Apoi prin intermediul unei burse de doctorat în Marea Britanie, m-am conectat la ceea ce însemna avangarda în cercetarea de mediu. A fost o perioadă în care am învățat alături de studenți din toată lumea și am deprins acele competențe utile de a pregăti experimente necesare pentru a găsi răspunsuri la numeroasele întrebări ale unui proiect de cercetare. Într-o echipă de oameni care studiază cu bucurie și se ajută reciproc se ajunge ușor la performanță. Fiecare beneficiază de experiența și cunoașterea celorlalți iar lucrând împreună soluțiile posibile apar mai rapid și la o calitate mai bună.

A venit apoi o vreme în care revenind în țară și lucrând pentru conservarea naturii, alături de oameni bine intenționați și pasionați de natură mă simțeam adeseori copleșit, fiind prins între termenele fixate prin proiecte și nevoia de a păstra relații bune cu colegii. A fost o perioadă plină de încercări iar principala întrebare la care am încercat să răspund a fost următoarea: ce e nevoie să fac eu pentru a stimula generarea acelui spațiu (a atmosferei potrivite) care să conducă la o cât mai bună cooperare între colegi și a optimiza rezultatele obținute în intervalul de timp fixat? Iar pentru a răspunde la această întrebare au fost necesari mulți ani de studiu și am învățat să devin treptat și coach și trainer. Au trecut astfel un număr semnificativ de ani împreună cu o echipă dinamică și peste 150 de proiecte derulate în domeniul conservării naturii.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

D.H. Am citit mereu. În copilărie poveștile m-au introdus în lumea cărților și acolo am descoperit prima dată că adeseori există trei opțiuni iar calea de mijloc este cea mai potrivită. Iar alegeri facem cu adevărat când generăm cel puțin trei opțiuni. Cărțile au devenit o prezență constantă în viața mea și m-au însoțit mereu. Au fost puține zilele în care soarele a apus înainte să fi citit măcar câteva pagini. Iar de la a așterne pe hârtie fragmente care m-au impresionat pentru a reveni și reflecta la ele, la a începe să scriu despre drumeții în reviste locale nu a mai fost decât un pas. Scrisul a reprezentat mereu pentru mine acea formă de a înregistra o poveste, de a le oferi cititorilor un anume cadru cu unele detalii subliniate și apoi de a lăsa cititorilor libertatea generării propriilor reprezentări. Un text este o invitație către cititori de a păși într-un teritoriu magic în care imposibilul devine posibil iar libertatea este absolută.

E.I. Cum s-a născut cartea „Stiinta schimbarii”?

D.H. Tocmai terminasem o formare de doi ani în programare neurolingvistică (NLP). Am realizat că aveam o bună experiență practică însă aveam multe întrebări la care încă căutam răspunsuri. Am pregătit primul set de întrebări și am început să caut articole științifice și cărți care să mă lămurească. Este formidabil că în vremea noastră este disponibil un volum incredibil de informație și suntem la un click distanță și atât de aproape de orice informație ne dorim. Și după o primă selecție de articole și cărți am înțeles că multe dintre întrebările mele aveau mai multe răspunsuri posibile, unele dintre acestea fiind contradictorii. Așa a început o “nouă călătorie” în care studiul s-a însoțit cu curiozitatea și treptat au început să apară ipoteze, idei și răspunsuri. A fost o perioadă de maximă efervescență în care citeam, reflectam, făceam scheme logice care să includă elementele esențiale. Uneori mă trezeam noaptea cu soluția căutată multe zile sau săptămâni, o scriam și apoi îmi continuam somnul. După ce schema logică a capitolului era coerentă începeam să scriu textul. Fiecare dintre lucrurile gândite și scrise le-am încercat la SOR cu acordul colegilor și desigur că în baza feedback-ului primit am rescris și îmbunătățit textul fiecărui capitol uneori de mai multe ori. Nici familia și prietenii nu au scăpat mai ușor însă mi-au oferit feedback cu bucurie.

Fiecare dintre capitole este însoțit de exemple și metafore pentru a rămâne cât mai accesibil cititorilor. Deși capitolele cărții se susțin reciproc și alcătuiesc împreună un tot unitar, totuși fiecare dintre capitole poate fi privit și ca o unitate de sine stătătoare. Scrierea cărții s-a derulat pe parcursul a trei ani și apoi căutarea editurii, corectarea și printarea cărții a mai durat un an. A fost un proces care m-a ajutat să mă dezvolt și să îmi lărgesc orizontul. Acest exercițiu care a durat timp de trei ani pentru mine, poate fi scurtat pentru cititori la un număr de zile sau săptămâni, informația fiind sistematizată, ceea permite o asimilare rapidă. Această carte are rolul de a propune opțiuni iar fiecare dintre cititori poate rezona mai mult sau mai puțin cu ele. Colaborarea cu Editura Libris a fost excelentă.

E.I. Ce te inspiră să scrii?

D.H. Citind zilnic, reflectând și apoi implementând câte puțin din informațiile asimilate apar mereu răspunsuri noi și opțiuni tot mai numeroase de a aborda realitățile fiecărei zile cu optimism și încredere. Desigur că răspunsurile vin la pachet cu alte întrebări, generând din nou nevoia de a căuta și astfel bucla se reia continuu fără sfârșit. Scriind am observat că bucuria de a-mi folosi imaginația, de a explora, a studia, a experimenta și a împărtăși celorlați concluziile găsite, conduce la stări de o efervescență creatoare greu de descris. Și scrisul a devenit o obișnuință și se întâmplă cu ușurință pe măsură ce apar răspunsuri la întrebările selectate. Iar întrebările sunt o prezență constantă în viața mea având ca surse lecturile zilnice și interacțiunile cu toți cei din jur. Dacă vreți una din întrebările cheie în care mă regăsesc adeseori este de a găsi criteriile cele mai bune care să conducă cât mai des la o soluție win-win (calea de mijloc ce rezultă din negociere și avantajoasă pentru fiecare parte). Este mult mai mult decât a accepta o situație ci înseamnă o implicare activă și asumarea unei responsabilități pentru a ajunge la acea soluție.

E.I. Crezi că titlul este important pentru impactul cărții?

D.H. Trăim poate cea mai interesantă perioadă din istorie când suntem practic inundați cu informație și invitați (atrași) spre numeroase activități. Totuși pentru fiecare dintre noi ziua are numai 24 de ore și e nevoie să prioritizăm iar asta înseamnă să facem alegeri dintr-o paletă foarte largă de opțiuni. Criteriile pe care le folosim rămân adesea un mister pentru noi fiind rezultatul selecțiilor pe care le-am facut de-a lungul timpului și care s-au transformat în obișnuințe (automatisme) puternice. Titlul unei cărți este o invitație spre a o răsfoi, de a ne atrage atenția. Alături de titlu, coperta cărții prin culoare și design ne îndeamnă să o răsfoim. Însă stilul în care este scrisă cartea, subiectul tratat și modul în care se rostogolesc cuvintele și frazele sunt cele care duc la decizia de a o citi. Este nevoie de o anume compatibilitate cu stilul autorului și pot spune că pentru mine titlul și designul copertei mă atrag să răsfoiesc o carte. Însă imi este ușor să decid dacă vreau acea carte răsfoind paginile și citind unele paragrafe. De fapt căutăm involuntar răspunsuri la întrebările care ne preocupă. Și dacă se întâmplă să regăsim în acea carte ceea ce căutăm atunci o vom lua.

E.I. Ai citit o carte care să te inspire să scrii?

D.H. Pentru mine scrisul a pornit de fiecare dată dintr-o nevoie internă, dorindu-mi să găsesc răspunsuri la unele întrebări și apoi să transmit și celor din jur răspunsurile găsite. E greu să ma gândesc la o anume carte care să fi produs acel “click”. Totuși atunci când mi-e greu mă întorc și recitesc cu mare bucurie basme și cărți din perioada copilăriei. E o ușă magică spre o lume în care orice e posibil și în ciuda dificultăților pe care le traversează personajele de cele mai multe ori finalul aduce bucurie și încredere. Cu răbdare și perseverență lucrurile ce par de netrecut devin accesibile. Iar prin segmentare în bucăți mici orice obstacol practic se dizolvă. E imposibil să facem salturi de câțiva metri folosind doar propulsia mușchilor. Și totuși urcăm ușor folosind o scară. De aceea aș spune că fiecare carte citită a reprezentat o treaptă spre încă ceva. M-am simțit mereu fantastic în lumea fascinantă a cărților.

E.I. În prezent lucrezi la o nouă carte?

D.H. Aș putea spune că deja s-a conturat o idee și că sunt în faza de pregătire când adun material. De această dată la baza următoarei cărți vor fi cel mai probabil o serie de interviuri cu oameni care pot fi modele pentru fiecare dintre noi. Fiecare dintre persoanele pe care mi-am propus să le contactez au reușit să atingă performanțe înalte în domeniul în care își desfășoară activitatea.

E.I. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat prima carte?

D.H. Știința Schimbării e o carte pe care am povestit-o pe îndelete cu Orieta, soția mea. M-a stimulat mereu să explorez, să studiez și mi-a oferit și timpul necesar pentru aceasta. Aș spune că mereu ne-am dezvoltat împreună și ne-am completat în tot ceea ce am făcut. O mare parte din weekend-uri și parțial unele vacanțe au fost dedicate studiului și scrisului. Cu Angi și Dan, Mona și Marius, Cristina și Mihai am povestit de nenumărate ori seara la focul șemineului și în fața unei căni de vin fiert, rostogolind o mulțime dintre ideile cuprinse în carte. Liviu mi-a oferit feedback pe capitolele cărții. Mulți alți prieteni au citit unele capitole și mi-au sugerat modificări. Colegii mei de la SOR mi-au oferit constant feedback cu privire la conceptele prezentate. Melita unul din trainerii cu care am lucrat m-a încurajat mereu și mi-a spus că abia așteaptă să citească cartea. Am simțit susținerea tuturor celor din jurul meu și încurajarea de a merge mai departe și le sunt recunoscător pentru asta.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

D.H. Cartea poate fi cumpărată de pe site-ul Libris.ro și se adresează tuturor categoriilor de cititori. Pentru persoanele de pe middle și top management interesate să implementeze unele dintre procesele descrise în carte, am creat blogul ce conține deja câteva articole.

Pentru persoanele de pe top management ofer sesiuni de coaching. Aceste persoane au nevoie de resurse semnificative și diverse pentru a fi interfața între exterior și interior și în același timp pentru a orienta compania sau organizația pe un traseu cât mai bun în viitor. Aceste persoane nu au o altă plasă de siguranță în afara propriilor resurse interne și atunci sesiunile de coaching pot fi utile în reorganizarea priorităților și adresarea conflictelor interne. În cazul persoanelor de pe poziții de middle management acestea beneficiază de susținerea persoanelor de pe top management și le pot fi folositoare sesiunile de training și atelierele de asemenea prezentate pe blog  (1. Feedback sau critică – în ce proporție le folosiți zilnic?; 2. Obiceiurile: când prieteni și când adversari?; 3. Stresul: agonie și extaz).

Atelierele se adresează și liceenilor fiind gratuite pentru aceștia, în contextul în care este nevoie ca fiecare dintre noi să putem identifica unele obiceiuri limitative prezente în viața noastră și preluate la un moment dat de la cei din jur. E important să realizăm că mereu există mai multe opțiuni, iar alegerea poate fi făcută dintre acele opțiuni după criterii pe care avem libertatea să le stabilim chiar noi.
Sunt destul de prezent și pe facebook unde am ales ca în principal să repostez acele mesaje sau imagini care îmi plac. Mi-am propus să nu petrec niciodată mai mult de 20 de minute pe zi pe facebook. De asemenea pe LinkedIn.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

D.H. Se spune că dacă vrei să mergi repede pe un drum atunci pornește singur, însă dacă vrei să ajungi departe de-a lungul acelui drum pornește alături de familie și prieteni. Sunt puține lucruri pe lumea astea fără de care nu aș putea trăi. Și unul dintre acestea este lumea cărților. Viața fiecăruia dintre noi se schimbă și se îmbogățește constant prin intermediul lecturii și prin colaborarea pe care o avem cu persoanele apropiate. Avem astfel acces la resursele cele mai importante ale Universului și putem fi parte a acelei rețele care transformă lumea și o face mai bună și mai fericită. Iar BookNation și-a asumat acest rol pentru cititorii și colaboratorii săi. Să formeze și să susțină o rețea prin care oamenii ce iubesc cărțile se pot aduna împreună, se pot cunoaște și pot călători împreună spre o lume în care înțelepciunea și cooperarea sunt prețuite. Fiecare minut și fiecare oră petrecută în comunitatea BookNation este un timp câștigat cu beneficiu triplu: pentru cititor, pentru autori și pentru întreaga comunitate.