E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

D.O.D. Sunt născut în Ocna Mureș, județul Alba, însă plecat de acasă încă de la 14 ani ca să urmez „școli înalte” la Sibiu – Liceul Sanitar și, mai apoi, Facultatea de Medicină „Victor Papilian”. Sunt medic primar în Medicină internă la Spitalul Clinic Județean Sibiu și cadru universitar. Sunt căsătorit cu Gina, cea pe care o cunosc încă din liceu și avem două fetițe minunate, Georgia și Ruxandra.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

D.O.D. Cum altfel decât pas cu pas…Cred că primum movens în această direcție l-a reprezentat un grup de sms pe care l-am creat în urmă cu 5 ani, în care am inclus câțiva prieteni, cărora le trimiteam zilnic câte o cugetare care se voia a fi amuzantă sau înțeleaptă, iar mai apoi comentariile „zburau” de la unul la altul! Treptat, cercul s-a lărgit la câteva zeci de persoane; de-a lungul timpului, câteva mi-au sugerat că aș putea scrie o carte.

Un alt imbold a fost preluarea unei „ștafete” de la dr. Bitea, un coleg din clinică, cel care, atunci când s-a pensionat, mi-a lăsat moștenire un caiet în care, de-a lungul anilor, a consemnat tot felul de „perle” ale pacienților. L-am îmbogățit ani de zile cu maxime, pilde, versuri și întâmplări, transformându-l într-un material extrem de tentant pentru o carte.

În sfârșit, un alt moment important în decizia de a scrie l-a reprezentat pilda tâmplarului, cea care deschide cartea „Fă rai din ce ai! Leacuri pentru suflet” și care se încheie cu o cugetare extrem de profundă și realistă a lui Isaac Newton: „Oamenii construiesc prea multe ziduri și prea puține poduri…” Sunt un om căruia îi place să construiască poduri, pe care să transmită din frumusețile acestei lumi, mai ales din cele care încălzesc sufletul sau luminează spiritul.

E.I. Care a fost prima carte pe care ai citit-o?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

D.O.D. Prima carte pe care am citit-o a fost „Pistruiatul”, o carte în care mă identificam adesea cu personajul principal, întrucât și eu eram pistruiat!

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

D.O.D. Cu această întrebare mărturisesc că intrăm într-o zonă puțin obscură pentru mine. Vedeți dumneavoastră, eu sunt mai mult medic decât scriitor, așa încât îi las pe cei care se pricep să analizeze stilul meu de a scrie. Dacă ar fi să identific câteva particularități, aș începe prin a spune că, scriind această carte, mi-am dorit să fie accesibilă tuturor, astfel încât nici măcar un singur cititor să fie cuprins de insomnii gândind ceva de genul: „Oare ce-o fi vrut să spună autorul acolo?” Mai apoi, după cum reiese din recenziile a zeci de cititori, se pare că am capacitatea de a ajunge la sufletul lor destul de ușor, ceea ce reprezintă un atu pentru orice scriitor care și-a propus să trezească emoții. Dacă ar fi să descriu extrem de concentrat cartea „FĂ RAI DIN CE AI! Leacuri pentru suflet”, aș spune: „o simfonie a emoțiilor”!

E.I. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

D.O.D. Ador să-mi petrec timpul cu soția și cele două fiice, să călătorim împreună, să ne bălăcim în piscine și jacuzzi. Mă pasionează cărțile pentru dezvoltare personală, autori și speakeri precum Les Brown, Jack Canfield, Bryan Tracy, dar nu pierd nici un meci important în care evoluează vreun român sau echipă românească, de la Simona Halep până la echipele de fotbal și handbal feminin ale României.

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

D.O.D. A, nici vorbă! Activitatea de la clinică și, mai ales, gărzile sunt adesea suficient de solicitante încât să prefer odihna necesară recuperării unei activități literare.

E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

D.O.D. Așa cum am mai spus, sunt mai mult medic decât scriitor. Ar fi ceva să ajung să trăiesc din scris!

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

D.O.D. Postez de câțiva ani pe facebook pe pagina „În căutare de Oameni”, iar de vreo două luni pe pagina „Faraidinceai”, pe care o recomand cu multă căldură celor care doresc să-și simtă sufletul încălzit sau spiritul luminat. Cartea este disponibilă în librăriile Cărturești din toată țara și poate fi comandată online la următorul link. 

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

D.O.D. Fiecărui cititor al Booknation.ro îi spun doar atât: „FĂ RAI DIN CE AI!”

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1180 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate